Compania Hidroelectrica reintră în insolvență după ce 11 traderi de energie care avuseseră contracte directe înainte de reorganizare au câștigat la Curtea de Apel recunoașterea creanțelor.Traderilor li s-au alăturat două sindicate și Termoelectrica.
Administratorul judiciar al companiei, firma Euroinsol, reprezentată de Remus Borza, refuzase să recunoască aceste creanțe în timpul reorganizării și insolvenței declrate în anul 2012, după venirea la putere a guvernului Ponta 1.
(Citiți și: ”Resursele României – cazul Hidroelectrica: poveste adevărată despre pe cine aş chema eu la Parchet”)
Decizia era așteptată de autorități: săptămâna trecută, Remus Borza declarase pentru agenția de știri MEDIAFAX că dacă și doar unul dintre cele 14 recursuri va fi admis, compania se reîntoarce în insolvență.
(Citiți și: ”Hidroelectrica – “perla coroanei” – cere insolvenţa, prinsă între contractele “băieţilor deştepţi” şi ancheta Comisiei Europene. Cifrele companiei”)
Compania s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 – iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu „băieţii deştepţi” din energie.
Euro Insol a arătat, într-un raport privind cauzele insolvenţei companiei de stat, că acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.
Potrivit Euro Insol, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries, firme din grupul elveţian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei în perioada 2006-2012.
Contractele cu Alpiq Romindustries şi cu Energy holding au fost denunţate de Euro Insol în 2012.
(Citiți și: ”Cum au petrecut „băieţii deştepţi” criza. Profiturile, contractele şi miniştrii lor”)
Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.
Compania ar urma să fie listată la bursă în luna iunie a acestui an, cu un pachet de 15% din acțiuni.
Motivul oficial invocat de autorități în 2012 pentru intrarea în insolvență a fost găsirea unei formule de a scăpa compania de contractele preferențiale ale așa numiților ”băieți deștepți din energie”, contracte semnate pe câte 10 ani. Guvernul și Departamentul de Energie au fructificat mediatic ieșirea din insolvență în vara anului 2013 fără aceste contracte. Justiția a hotărât, însă, altceva.