joi

25 aprilie, 2024

5 octombrie, 2018

Referendumul, denumit generic ”Pentru Familie”, la care românii sunt chemați, sâmbătă și duminică, la urne, oferă puține garanții că rezultatele comunicate vor fi corecte.

Suspiciunea apare din modul în care Guvernul Dăncilă a modificat, pe 18 septembrie, prin Ordonanță de Urgență, Legea referendumului.

Un semnal de alarmă a fost tras joi de către Sorin Ioniță, de la Expert Forum, care a sesizat că modul de raportare al participării la referendum – condiție esențială pentru validarea consultării populare este o participare de minim 30% a persoanelor cu drept de vot- a fost fundamental modificat.

(Citiți și: Alertă de fraudă la referendum – OUG ca prezența la vot să poată fi mai mare decât numărul de buletine din urnă)


Dacă legea veche prevedea că numărul participanților este egal cu suma voturilor „DA”, „NU” și nule, acum textul indică o nouă formulă de calculare a numărului participanților, care poate fi ”mai mare sau egal” cu acestea.

Nu este însă singura problemă:

  • La referendum nu se folosesc tabletele de prevenire a votului multiplu. Nu s-au introdus (în compensație) declarații pe proprie răspundere că nu ai mai votat o dată. Pe cartea de identitate nu se mai aplică autocolantul care arată că ai votat.
  • Suplimentar,  Autoritatea Electorale nu mai verifică din oficiu dacă există vot multiplu. Acum, doar ”persoanele interesate” pot depune contestație,  în termen de 15 zile de la validarea scrutinului, dar numai dacă depun și dovezile necesare.
  • Din Legea Referendumului a fost eliminat complet articolul care spunea că sacii cu buletine de vot (valabile sau anulate) și ștampilele folosite se arhivează la Judecătoria aferentă secției de votare. Probabil, rămâne la latitudinea președintelui de secție de votare să găsească soluția de arhivare.

Ideea desfășurării referendumului timp de două zile a fost justificată de guvern prin grija ca ”cetățenii să aibă posibilitatea să-și exprime opțiunile cu privire la definirea familiei în Constituția României” și cu precizarea: ”Referendumul pentru redefinirea familiei nu este unul împotriva minorităților sexuale”.

Campania de promovare a referendumului, neasumată oficial de nimeni, a promovat tocmai mesaje împotriva minorităților sexuale, fără nicio legătură cu scopul declarat al referendumului.


Prin referendum se urmărește completarea Constituției cu precizarea: căsătoria este uniunea liber consființită între un bărbat și o femeie.

În România, legea specială care reglementează căsătoria, Codul Civil, conține această precizare, deci căsătoriile între persoane de același sex nu sunt permise.

Motivele organizării acestui referendum de către guvern și susținute de PSD și ALDE, nu sunt foarte clare.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, vinerea trecută, că 18.917.485 de alegători figurau la 31 august în Registrul electoral. În acest caz, pentru validarea referendumului este nevoie de prezența la urne a 5.675.246 cetățeni cu drept de vot.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: