joi

18 aprilie, 2024

4 octombrie, 2018

Sorin Ioniță – Expert Forum (foto), avertizează că ordonanța prin care s-a modificat legea referendumului creează premisele fraudei la referendumul ce se organizează în 6-7 octombrie.

Guvernul a modificat legea referendumului în septembrie, schimbând printre altele și modul de raportare al prezenței la vot. Legea veche prevedea că numărul participanților este egal cu suma voturilor „DA”, „NU” și nule, acum textul indică o nouă formulă de calculare a numărului participanților, care poate fi ”mai mare sau egal” cu acestea.

Miza acestei modificări este atingerea pragului de participare pentru ca referendumul să poată fi validat.


Sorin Ioniță a sesizat situația și a scris pe Facebook: „Alertă de frauda la referendum: s-a modificat formularul de raportare a participării la vot din secții. Exact la numarul de participanti, adica miza acestui scrutin. Vom avea situatii halucinante cand in urna vor fi 500 de buletine, dar pe lista apare ca au votat 550 de cetateni. Pentru pragul de participare se ia în calcul ultimul număr”.

În nota de fundamentare, executivul susține că modificarea a fost făcută „pentru a evita situațiile în care lipsa din diferite motive a unuia sau mai multor buletine de vot din urnă blochează centralizarea rezultatelor votării”.

Potrivit legii referendumului, acesta este valabil dacă participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, la 2 octombrie, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral era de 18.951.721. Astfel, pentru a fi validat referendumul ar fi nevoie ca 5.685.516 români să participe la vot.


Referendumul pentru Familie se organizează timp de 2 zile, pe 6 și 7 octombrie. Modificările le legea referendumului scot și camerele de supraveghere din secțiile de vot și obligativitatea aplicării unui autocolant pe cartea de identitate a celui care votează- una dintre măsurile gândite să împiedice votul multiplu.

În săptămâna în curs, presa a semnalat un fenomen: mulți președinți de secții de votare din țară își anunță retragerea de pe această poziție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: