vineri

26 aprilie, 2024

11 decembrie, 2013

Mai multe ambasade și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu amendamentele la Codul Penal aprobate marți de Camera Deputaților și consideră că România se îndepărtează de principiile statului de drept. La Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat că experții care pregătesc MCV nu au fost anunțați că se vor opera astfel de intervenții, iar poziția CE pe acest subiect va fi prezentată în Raportul MCV din ianuarie.

CE: Poziția Comisiei față de amendamente va figura în Raportul MCV

Purtătorul de cuvânt al CE a declarat că reprezentanții Comisiei nu au fost informați de către oficialii români în legătură cu intenția de a introduce amendamente la Codul Penal ce urmează să intre în vigoare la 1 februarie 2014, atunci când experții CE au vizitat Bucureștiul, la sfârșitul lunii noiembrie, pentru a pregăti Raportul MCV.

„Nu am văzut legea care a fost votată ieri seară (marţi – n.red.) în Parlamentul României (….) Nu vom comenta pe marginea unor cazuri individuale sau părţi din această lege. Dar e important de spus că atunci când vine vorba de chestiuni precum conflictul de interese şi integritate, acestea sunt acoperite, împreună cu aplicarea regulilor în materie de corupţie, în cadrul MCV şi vor fi abordate în următorul raport pentru România, care urmează să fie adoptat de către Comisie luna viitoare. Aceste chestiuni vor fi atinse şi acesta (raportul MCV) va fi cadrul în care Comisia Europeană va avea o poziţie detaliată”, a explicat Mark Gray referitor la poziția Comisiei.


Acesta a mai subliniat că oficialii trebuie să se supună regulilor privind corupţia şi conflictul de interese: „Am subliniat în rapoartele precedente – şi cred că poziţia Comisiei Europene este clară – că atunci când e vorba de oficiali care deţin funcţii legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie să se supună regulilor în materie de corupţie şi conflict de interese. Principiul potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii este foarte important pentru CE„, a spus Mark Gray.

Ambasada SUA: O îndepărtare de principiile statului de drept

Amendamentele la Codul Penal adoptate marţi ”ar reprezenta un pas înapoi pentru România” şi ”un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia”, în opinia Ambasadei SUA la București.

Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse„, se arată într-un comunicat al Ambasadei.

De asemenea, se mai spune în comunicat, „această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească„, se mai arată în comunicat.

Ambasada Germaniei – Integritatea parlamentarilor, importantă pentru dezvoltarea unei culturi a responsabilității


„Integritatea celor care îmbracă funcţii publice, între care se numără şi parlamentarii, constituie – şi dincolo de aspectele de natură penală – un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilităţii în România”, a declarat Andrea Stohr, şefa secţiei de presă a misiunii diplomatice, pentru MEDIAFAX.

„Pe acest fundal, urmărim cu atenţie şi îngrijorare actualele măsuri legislative”, a completat Andrea Stohr.

„Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti sprijină eforturile continue de combatere a corupţiei ale Guvernului României şi ale organelor de urmărire penală. Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea diferitelor instituţii care sprijină, protejează şi dezvoltă statul de drept – ca de exemplu ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constituţională – să se desfăşoare fără presiune politică şi neîngrădit”, a mai spus şefa secţiei de presă a misiunii diplomatice.

Ambasadorul Marii Britanii, îngrijorat

Ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, s-a declarat miercuri îngrijorat de modificările aduse Codului Penal, subliniind că ANI și DNA sunt „motorul reformei în viața publică din România”

„Eu sunt îngrijorat de această problemă. Cred că ANI și DNA au avut realizări foarte importante pentru România. De fapt, aceste instituții sunt motorul reformei în viața publică din România și este important că și ANI și DNA au sprijinul din partea tuturor, inclusiv sprijinul din partea politicienilor. Eu sper că vom avea de la Parlament un angajament consistent în sprijinul pentru lupta împotriva corupției”, a declarat Martin Harris, pentru AGERPRES.

Ambasada Olandei așteaptă evoluțiile viitoare

Și Ambasada Olandei urmărește cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal aprobate marți în Camera Deputaților, se arată într-un răspuns primit de MEDIAFAX.

“Ambasada Regatului Ţărilor de Jos urmăreşte cu îngrijorare amendamentele (la Codul Penal – n.red.) şi aşteaptă evoluţiile viitoare”, a declarat misiunea diplomatică la București.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: