luni

18 martie, 2024

21 ianuarie, 2011

Votul. (Foto: Agerpres)

Un număr de 24 de senatori din cei 137 aflaţi în Senatul României derulează afaceri cu instituţii ale statului prin firmele lor sau ale rudelor de gradul întâi, potrivit declaraţiilor de interese depuse pe site-ul Parlamentului. Suma totală obţinută de aceştia se ridică la peste 33 de milioane de euro, însă cifra este cu mult mai mare având în vedere că mulţi dintre ei nu au făcut publice sumele încasate din derularea înţelegerilor juridice. Astfel, aceşti au declarat afaceri încheiate în valoare de peste 106 milioane de lei, echivalentul a peste 25 de milioane de euro, şi a altor 8,2 milioane de euro, rezultând un total de 33,4 milioane de euro.

Dintre cei 24 de senatori care au beneficiat de când se află în funcţii de contracte derulate pe bani publici opt sunt membri ai PDL, şapte sunt de la PSD, trei sunt membri ai PNL şi alţi trei ai UDMR, iar câte unul aparţin PC, UNPR şi grupului de independenţi.

Unul dintre senatori înregistrează şi recordul celor mai multe contracte încheiate de un parlamentar român cu instituţii ale statului, devansându-i pe deputatul PDL Silviu Prigoană, care are 547 de contracte, şi pe deputatul PSD Eduard Martin, care are doar 327 de contracte. Este vorba de senatorul PDL de Mureş Petru Başa, cel care are 617 contracte, TOATE atribuite prin încredinţare directă.


Mai multe din contractele senatorilor atrag atenţia. Unul este cel al obţinut anul trecut de la Ministerul Economiei de firma Sorste SRL, deţinută Sorina Plăcintă, fost ministru al Sportului şi actual senator PDL. Contractul reprezintă un ajutor financiar nerambursabil acordat prin programul de „creştere a competitivităţii produselor industriale”, valoarea fiind de 296.029 lei. Firma Sorste SRL este una deosebit de profitabilă, aducându-i senatoarei anul trecut dividende de 1,5 milioane de lei.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda este unul dintre cei mai mari contestatari ai Legii ANI şi ai Agenţei Naţionale de Integritate, exprimându-se public de nenumărarte ori în favoarea desfiinţării instituţiei al cărei obiect este verificarea averii aleşilor, demnitarilor şi funcţionarilor publici. Două firme deţinute de Frunda şi de soţia lui au încheiat în 2010 patru contracte cu instituţii de stat, însă senatorul nu făcut publică valoarea lor, fiind precizat doar „valabil în funcţie de numărul de pacienţi deserviţi”.

Un alt tip de record este stabilit de senatorul PC Dan Voiculescu. Un record al duratei de derulare a unui contract, de 43 de ani, însă acesta este încheiat cu o entitate privată şi nu cu una de stat. Este vorba de un contract încheiat cu Camera de Comerţ şi Industrie, care are o durată de 43 de ani, valabil până în 2053, valoarea fiind de 2.048.661 euro. Contractul prevede realizarea unei emisiuni despre Camerele de Comerţ, difuzată în fiecare sâmbătă la Antena3.

Informaţiile despre contractele încheiate cu statul de către firmele parlamentarilor au devenit publice odată cu intrarea în vigoare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Legea a fost modificată anul trecut după ce în luna aprilie 2010 vechea lege a fost declarată neconstituţională în urma contestării acesteia la Curtea Constituţională de către avocata Alice Drăghici, apărătoarea fostului senator PSD Şerban Brădişteanu, în dosarul căruia Agenţia Naţională de Integritate ceruse instanţei confiscarea sumei de patru milioane de euro, bani nejustificaţi. Demnitarii, aleşii şi funcţionarii publici sunt acum obligaţi să completeze în declaraţiile de interese contractele încheiate cu statul de firmele deţinute de ei sau de rudele de gradul întâi.


Partidul Democrat-Liberal

Mircea Florin Andrei – senator PDL de Dâmboviţa

Are trei contracte de consultanţă juridică prin Cabinetul de Avocatură „Mircea Andrei şi  Asociaţii”, unul obţinut în 2009 prin selecţie de oferte de la Consiliul Judeţean Giurgiu, iar celelalte două în 2010 tot prin selecţie de oferte de la Consiliul Judeţean Giurgiu şi Electrica SA. Valoarea contractele încheiate cu Consiliul Judeţean Giurgiu este de 145.000 de euro, iar cel cu Electrica nu poate fi cuantificat având în vedere că este trecut tariful pe ora, de 100 euro.

Petru Başa – senator PDL de Mureş

Firmele senatorului Petru Başa bat orice record, de departe. Acesta are 617 contracte încheiate cu instituţii ale statului, TOATE atribuite prin încredinţare directă.

Firmele senatorului Başa arată că moda contractelor de publicitate pe banii statului nu a dispărut. Acesta are zece contracte de publicitate încheiate în ultimii trei ani prin Ideea Media & Publicitate SRL cu primăriile din Sighişoara, Daneş, Biertan etc în valoare de 7.923 lei. Alte 18 contracte pentru servicii de publicitate au fost încheiate prin firma Sontel SRL, în valoare de 86.867 lei, toate încheiate cu primării, spitale şi direcţii judeţene de sănătate. Are alte opt contracte de furnizare de servicii de internet încheiate prin Vesatel SRL cu tot atâtea instituţii publice din Reghin (Primăria, licee şi şcoli etc) cu tarife lunare care diferă de la 55 lei pe lună la 303 lei pe lună.

Mai are 64 de contracte încheiate cu primării din judeţul Mureş pentru furnizarea de abonamente de ziar prin Editura Muresana SRL, în valoare totală de 90.255 lei, contracte încheiate în 2008 şi 2009.

Încă 41 de contracte au fost încheiate prin firma Teleson SRL pentru furnizare se servicii de cablu, internet şi publicitate tot cu primării, şcoli, licee, cluburi şcolare sau ocoale silvice, însă valoarea acestora este greu de calculat având în vedere că tarifele sunt calculate lunar.

Senatorul Başa are nu mai puţin de 467 prin Digital Cable System SA furnizare de cablu şi internet către primării, cămine culturale, şcoli generale, licee şi grădiniţe, unităţi militare sau posturi de poliţie din localităţile din judeţul Mureş, dar şi către RAAPPS, Academia Română, Administraţia Naţională Apele Române sau Patriarhie. Toate cele 467 de contracte au fost încheiate în ianuarie 2008 pentru o perioadă nedeterminată, aflându-se încă în derulare. Tarifele diferă de de la 15 lei pe lună la 1.856 lei pe lună.

Viorel Constantinescu – senator PDL de Buzău

Are un contact încheiat în 2010 prin firma Proiect SA, procedura de atribuire fiind selecţia de oferte, cu Primăria Largu din judeţuol Buzău, şi alte două contracte încheiate prin firma Constotal SRL, tot în 2010 şi tot prin selecţie de oefere, cu primăriile din Buzău şi Largu. Valoarea totală a acestora este de 110.489 lei.

Mihail Hărdău – senator PDL de Cluj

Fiul acestuia, Andrei Hărdău, are un contract de prestări servicii, încheiat anul trecut pentru o perioadă de trei ani cu AJOFM Cluj. Valoarea este de 200 lei pentru ora de lucru.

Sorina Plăcintă – senator PDL de Vrancea

Are nouă contracte încheiate în 2009 şi 2010 prin Firma Sorste cu Primăria Tg. Mureş, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova, Aeroportul Otopeni, Spitalul Filantropia, MapN, în valoare totală de 504.639 lei. Alte două contracte au fost încheiate prin Sorste SRL şi prin Fundaţia Zi Deschisă cu OIRPOSDRU Regiunea Sed Est în valoare de 4.123.166 lei. Un alt contract obţinut de firma Sorste anul trecut este de la Ministerul Economiei şi reprezintă un ajutor financiar nerambursabil prin programul de „creştere a competitivităţii produselor industriale” în valoare de 296.029 lei.

Ion Ruşeţ – senator PDL de Gorj

Are un contract încheiat în 2010 prin firma Clinmac SRL, deţinută de Alexandru Ruşeţ, fiul senatorului, cu primăria Nagomir, judeţul Dolj, în valoare de 15.896 lei.

Mihail Stănişoară – senator PDL de Mehedinţi

Are 15 contracte încheiate în 2010 prin firma Terra Sat Severin SRL cu Primăria Drobeta Turnu Severin, Universitatea din Craiova, Departamentul pentru românii de pretutindeni, Clubul Sportiv Municipal Severin, Romsilva, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Tribunalul şi Primăria Mehedinţi, Centrul Cultural „Nichita Stănescu” şi ANAF  pentru publicitate radio şi tv, în valoare de 85.259 lei.

Iulian Urban – senator PDL de Ilfov

Are cinci contracte, fără a preciza prin ce firmă, încheiate în 2008 cu Regia de Termoficare Craiova şi CET Braşov, două cu Primăria Bragadiru şi Cornetu în 2009 şi unul încheiat cu Primăria Baloteşti în 2010 în valoare totală de 90.798 lei. Patru contracte sunt în încetate, iar cel încheiat în 2010 mai este în vigoare.

Partidul Social Democrat şi Parditul Conservator

Iulian Bădescu – senator PSD de Prahova

Are şase contracte încheiate în 2010 prin Bloom Press SRL cu Conpet SA Ploieşti, Ploieşti Industrial Parc, Brazi Industrial Parc, în valoare de 74.854 lei. Valoarea contractului cu Conpet nu este făcută publică, fiind menţionat doar „conform contract”.

Ioan Chelaru – senator PSD de Neamţ

Are patru contracte de asistenţă juridică încheiate în 2009 cu Spitalul şi Primăria Roman în valoare de 64.924 lei.

Florin Constantinescu – senator PSD de Iaşi

Are patru contracte încheiate în 2010 cu diverse instituţii de stat prin firma ACK SRL în valoare de 266.482 lei. Prin aceeaşi firmă are un contract de finanţare nerambursabilă încheiat cu Ministerul Mediului în valoare de 57.667.460 lei la care se adauga şi TVA-ul de 10.956.817 lei. Prin firma Morlux Florena SRL  a mai încheiat în 2010 alte şapte contracte în valoare de 226.235 lei.

Ioan Mang – senator PSD de Bihor

Are 21 de contracte încheiate în 2009 şi 2010 prin firma DEC SRL cu Universitatea Politehnică Timişoara, Spitalul Judeţean Bihor din Oradea, Agenţia pentru Protecşia Mediului Bihor sau DGFP Bihor, toate atribuite prin selecţie de oferte sau negociere cu o singură sursă, în valoare toatală de 815.990 lei.

Doina Silistru – senator PSD de Vaslui

Un contract obţinut în 2008 de la Contrul Naţional de Management Programe prin firma ICD Pajişti Vaslui, în valoare totală de 300.000 lei.

Dan Şova – senator PSD de Olt

Are un contract de asistenţ  juridică încheiat în 2010 prin Cabinetul de Avocatură „Sova şi Asociaţii” cu Banca Naţională a României în valoare de 16.612 lei.

Ion Toma – senator PSD de Olt

Are 22 de contracte încheiate în perioada 2007 – 2010 prin firma SCADT SA cu mai multe comune din judeţele Olt şi Dolj, Ministerul Educaţiei, Compania Naţională de Investiţii, Consiliul Judeţean Olt, SAPARD şi ANL, în valoare toatală de 96.948.115 lei.

Partidul Naţional Liberal

Emilian Valentin Frâncu – senator PNL de Vâlcea

Are şapte contracte toate încheiate în 2010 prin atribuire directă cu mai multe primării din judeţul Vâlcea şiu cu CET Govora, în valore totală de 148.202 lei.

Ioan Ghişe – senator PNL de Braşov

Are un contract obţinut în 2010 prin Asociaţia Patronatul Medicinei Integrative, cu o valoare totală de 188.640 lei.

Liviu Titus Paşca – senator PNL de Maramureş

Are un contract încheiat printr-un cabinet medical cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Maramureş a cărui valoare nu este precizată.

UDMR

Albert Almos – senator UDMR de Covasna

Un contract încheiat de soţia sa, Albert Eszter cu FEADR Covasna, pentru o perioadă de cinci ani, în valoare de 25.000 euro.

Gyorgy Frunda – senator UDMR de Mureş

Are patru contracte încheiate în 2010 prin firmele Ortoprofil Prod SRL şi Marmed SRL cu Casele de Asigurări de Sănătate ale Ministerului Transporturilor, a MApN şi a judeţului Mureş. Valoarea contractelor nu este precizată, fiind precizat doar „valabil în funcţie de numărul de pacienţi deserviţi”.

Verestoy Attila – senator UDMR de Harghita

Are trei contracte încheiate în anul 2010 prin firma Junior Com SRL cu Primăria, Spitalul şi o grădiniţă din Odorheiul Secuiesc, în valoare totală de 558.000 lei.

Partidul Conservator

Dan Voiculescu – senator PC de Bucureşti

Are 131 de contacte încheiate cu diverse instituţii ale statului prin mai multe firme sau fundaţii. Are un contract încheiat în 2010 prin Fundaţia „Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României” cu Ministerul Muncii prin AM POSDRU, pentru o finanţare nerambursabilă de 3.972.916 lei. Mai are un contract încheiat în 2010 prin Asociaţia Oamenilor de Afaceri obţinut AMPOSDRU în valoare de 9.983.820 lei. Are 24 de contracte încheiate prin GRIVCO SA în perioada 2006 – 2010, toate aflate încă în derulare (multe încheiate pe o perioadă nedeterminată), cu Transelectrica, OPCOM – bursa de energie, Electrica, Termoelectrica, ICITID, Romtelecom, Ascensorul Romservice SA, Apele Române, Registrul Comerţului, Consiliul Judeţean Giurgiu sau Academia Română. Multe din aceste contacte sunt pentru furnizare de energie, iar în dreptul valorii se specifică „conform consum”. Pentru restul valoare totală este de 10.674.235 lei şi 9.338 euro. Mai are 28 de contracte încheiate prin firma Antena 1 SA cu Registrul Comerţului, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, ANRCTI, RAR, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Aceste contracte aflate în vigoare de câţiva ani se prelungesc automat în fiecare an, iar in cayul unor valoarea nu este precizată. Pentru restul, valoarea totală este de 1.060.478 euro. Mai are şapte contracte încheiate prin firma Antena3 SA cu Camera Deputaţilor, ANM, Agerpres şi TVR. Deşi precizată în anumite cazuri, valoarea contractelor nu poate fi evaluată pentru că este stabilită la oră. Alte nouă contracte sunt încheiate prin Intact Productions SRL cu RADET, România Film, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, în valoare declarată de 3.358.125 euro. Alte şapte contracte sunt derulate prin Grupul Medical Camina SRL, valoarea lor ridicându-se la 210.402 euro.

Încă 23 de contracte în valoare de 107.522 euro sunt derulate prin Editura Intact. Tot zece contracte sunt derulate prin firma Convergent Media SA, în valoare de 33.047 lei şi 87.096 euro.  Un contract de 6.000 de euro cu Tarom încheiat prin firma Săptămâna Financiară SA. Alte opt contracte încheiate prin firma Media Casa Press SRL, în valoare de 186.347 euro. Două contracte prin Open Media Network SRL, în valoare de 1748 lei.

Două contracte prin Tipografia Intact SA, în valoare de 1.037.894 lei.  Un alt contract, încheiat prin firma Sanagra SA cu Agenţia Domeniilor Statului, are valabilitate de 15 ani.

Cinci contracte sunt încheiate prin firma Smart Food Solutions SRL, unul singur, cu APRPS, fiind în valoare de 21.844.800 lei. Cel mai surprinzător contract este cel încheiat cu Camera de Comerţ şi Industrie, care are o durată de 43 de ani, valabil până în 2053, valoarea fiind de 2.048.661 euro. Contractul prevede realizarea unei emisiuni despre Camerele de Comerţ, difuzată în fiecare sâmbătă la Antena 3.

UNPR

Şerban Mihăilescu – senator UNPR de Teleorman

Are 17 contracte încheiate în 2009 şi 2010 prin firma Hanex SRL cu Compania Naţională a Huilei, Baza Rovinari, Compexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova sau Termoserv Deva, în valoare totală de 1.568.622 lei.

Senatori independenţi

Ion Vasile – senator independent

Are un contract încheiat cu APIA prin Ion Vasile PF, în valoare de 1.000.000 euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

23 de răspunsuri

  1. Pai Basa e proprietarul oficiosului Primariei Tirgu Mures, 24 de Ore Muresene, care cuprinde in cele opt pagini ale sale toata publicitatea de stat posibila, pentru ca altminteri nu-l cumpara nimeni, si trebuie cumva sa supravietuiasca, mai ales ca azi mane vin alegerile.

    1. Trageti, rogu-va, pe inmures.ro si urmariti seria de interviuri „Conditia jurnalistului intr-o presa institutionalizata si inregimentata politic”, ca sa vedeti cat e de jale.

  2. Sunt Emilian Francu si pentru ca datoria mea este sa raspund oricarei probleme care ar putea sa imi afecteze imaginea si pentru alegatorii din colegiul meu, fac urmatoarele precizari: Am cumparat o parte sociala la Televiziunea Valcea Unu (Regal S.R.L) in luna august 2010(sunt proprietar in proportie de 0.001%). Conform legii ANI sunt obligat sa declar toate contractele pe care firmele la care as fi proprietar le are cu institutii la care statul are participatii. In acel moment Televiziunea Valcea Unu avea deja contracte de publicitate (de circa 3-5 milioane lei vechi pe luna)cu 6 primarii din judet precum si cu CET Valcea-pe langa alte contracte care o ajutau sa supravietuiasca, pentru a-si plati angajatii. Nu am avut nici o contributie la obtinerea vreunui contract (oricum nu e nimic uneros in asta, si PNL nu e la putere). Am ajuns in firma dupa ce acestea fusesera deja incheiate, iar o structura media traieste din contractele mici sau mari pe care le face. Sunt norocos ca acum 6 ani am renuntat la cele 10 actiuni pe care le aveam la Oltchim, din 1990, pentru ca altfel acum, conform legii ANI, ar fi trebuit sa declar toate cele peste 1000 de contracte pe care le are Oltchimul, in calitate de „actionar” al acestuia!!!? Dupa acest articol am sentimentul ca fac parte din banditii care jefuiesc avutia Romaniei. Iertati-ma dragi alegatori.

    1. Nu ai decât să-ţi pui cenuşă în cap şi să te îmbraci într-un sac de iută purtând o pancartă agăţată de gât pe care să scrie „Iertaţi-mă dragi alegători” Nu-mi vine să cred că ai dat drumul la ciocârlia din mână pe cioara vopsită pe card fără să fie legată de sfoară ştiind că o televiziune trăieşte şi din contractele de publicitate chiar dacă cineva a mâncat usturoi şi acum se bate cu pumnul în piept şi strigă în gura mare că nu i-ar mirosi gura.

  3. Am observat cu surprindere ca iarasi sunt dat exemplu negativ de catre agentiile de stiri. Pentru ca datoria mea este sa raspund oricarei probleme care ar putea sa imi afecteze imaginea si pentru a-i lamuri pe alegatorii din colegiul meu, fac urmatoarele precizari: am cumparat o parte sociala la Televiziunea Valcea Unu (Regal S.R.L) in luna august 2010 (sunt acum proprietar in proportie de 0.001%). Conform legii ANI, sunt obligat sa declar toate contractele pe care firmele la care as fi proprietar le are cu institutii la care statul are participatii. In acel moment Televiziunea Valcea Unu avea deja contracte de publicitate (de circa 3-5 milioane lei vechi pe luna) cu 6 primarii din judet (pentru a prezenta investitiile cu Uniunea Europeana, la care este necesar sa se faca si publicitate) precum si cu CET Valcea. Acestea erau o parte din contractele care ajutau institutia media respectiva sa supravietuiasca, pentru a-si plati angajatii. Nu am avut nici o contributie la obtinerea vreunui contract (oricum nu e nimic oneros in a face publicitate unor institutii la care statul are participatii sau unor primarii care trebuie sa isi prezinte activitatea; contractele de publicitate se fac de agentii specializate iar televiziunea le primeste asa cum sunt ele iar PNL nu e la putere, deci nu credeam ca prezenta mea modesta in actionariatul unei firme ar fi fost un subiect „interesant” de presa). Am ajuns in firma dupa ce acestea fusesera deja incheiate, iar o structura media traieste din contractele mici sau mari de publicitate (clipuri, reprortaje, etc.) pe care le face…. Sunt norocos ca acum 6 ani am renuntat la cele 10 actiuni pe care le aveam la Oltchim, din 1990, pentru ca altfel, acum, conform legii ANI, ar fi trebuit sa declar toate cele peste 1000 de contracte pe care le are Oltchimul, in calitatea mea de „actionar” al acestuia!!!? Dupa acest articol „senzational” publicat de agentiile de presa am sentimentul ca fac parte dintre banditii care jefuiesc avutia Romaniei! Iertati-ma dragi alegatori si prieteni din spatiul virtual!

  4. oricum studiul e gresit – lipsesc 8 parlamentari. In plus, sumele sunt calculate gresit. Lipsesc inca 250 de milioane de euro. Materialul trebuie refacut

    1. dacă este așa cum ziceți, studiul nu e greșit pe fond – dimpotrivă, observația Dvs confirmă fenomenul semnalat de noi.
      nu văd de ce ”materialul trebuie refăcut” – sunt chiar convins că această practică este mult mai amplă. mulțumim de observație.

      o curiozitate: vă începeți mesajul cu ”oricum”. oare asta înseamă ceea ce bănuiesc eu?

  5. Stimate domnule Cristian Grosu,
    ( spre stiinta realizatorului( anonim) al stirilor de sambata 22 ian., ora 18 de la Realitatea TV),
    dupa cum usor se poate constata din declaratia mea de interese( publicata pe site-ul Senatului), stirea Dvs. in ce ma priveste pleaca de la un adevar si promoveaza o MINCIUNA. Colaborez in calitate de expert cu o asociatie privata PMI( Patronatul medicinii integrative) la un proiect pentru sprijinirea bolnavilor de cancer. Asociatia PMI deruleaza un proiect castigat prin finantare europeana.
    Faptul ca Dvs. apreciati acestea ca fiind contract al meu cu statul demonstreaza una din doua:
    aprecierea Dvs. vine sau din incompetenta Dvs. sau din reaua Dvs. credinta.
    Poate chiar din comanda politica mergand pe ideea ca daca toti politicienii sunt corupti atunci nimeni nu mai e vinovat de nimic, cu atat mai putin Puterea.
    Stirea mincinoasa pe care Dvs. ati lansat-o despre mine, anume, ca as avea un contract cu statul, s-a valorificat mediatic prin prezentarea in mod repetat, la buletine de stiri, Realitata TV,( sambata si duminica) alaturand minciuna Dvs. despre mine cu poza mea.
    Atata doar ca NUMELE DVS. ca autor al stirii mincinoase NU A APARUT. Evident ca NU a aparut nici poza Dvs.
    Se poate spune ca loviti din umbra pe la spate.
    Asta ati urmarit ?
    Cui a folosit si in ce scop sa mintiti publicul despre mine ?
    Sau aveti vreo misiune politica pentru a minti si manipula ?
    Cum veti repara prejudiciul care mi l-ati adus ?
    In acelasi stil ca si al Dvs. ma acuza si ma ataca public toti sustinatorii mediatici ai presedintelui Basescu si ai PD-L.
    Poate ar fi mai corect sa numiti site-ul Dvs. ” curs de manipulare ” si nu ” curs de guvernare „.
    Astept cu interes raspunsul Dvs.

    -Ioan Ghise, senator de Brasov al PNL,
    e-mail: ghise.ioan@cdep.ro; si
    tel: 0724 307 433 si 0728 220 412.

  6. Stimate domnule senator Ioan Ghişe,

    Permiteţi-mi, vă rog, să împart în patru comentariul/dreptul la replică pe care ni l-aţi trimis, astfel încât să vă pot răspunde aşa cum atât de imperios şi, într-un anume fel, îndreptăţit o solicitaţi.

    Mai întâi ceea ce este relevant:
    1. Colega mea, Emilia Şercan, şi-a documentat materialul chiar după declaraţia Dvs. de interese. Or, în această declaraţie (nr. 33/29.10.2010), contractul la care faceţi vorbire este trecut la capitolul 5 din tabel, rubrică la care formularul scrie: „Contracte, inclusiv cele de asistenţă juridică, consultanţă şi civile, obţinute sau aflate în derulare în timpul exercitării funcţiilor, mandatelor sau demnităţilor publice finanţate de la bugetul de stat, local şi din fonduri externe ori încheiate cu societăţi comerciale cu capital de stat sau unde statul este acţionar majoritar/minoritar.”

    Furia Dvs. nu ar trebui, deci, să se îndrepte spre noi – cel puţin în cazul de faţă. Iar cât priveşte cazul general, mă şi mir că un politician atât de prezent în media ca Dvs. nu a atras niciodată atenţia asupra fenomenului despre care am scris noi. Un fel de „stat asistenţial” (că despre asta vorbeşte „dreapta”, nu-i aşa?), dar pe invers: care ia de la alegători şi dă la politicieni. Acolo, la acest fenomen, dle. senator este miza.

    Şi acum, despre celelalte acuzaţii pe care ni le aduceţi.

    2. Va rog să urmăriţi articolele, ele sunt semnate de Emilia Şercan, persoană care există, mulţi dintre colegii Dvs. de politică o cunosc destul de bine.
    Asta înseamnă că nu eu am scris articolul, deci prezenţa numelui meu (pe care o reclamaţi), eventual a fotografiei mele nu îşi are rostul. Vedeţi, la cursdeguvernare.ro e invers decât în politică; numai în politică apare poza domnului Crin Antonescu pe voturile asumate de, să zicem, dl. senator Ioan Ghişe.

    3. Sugeraţi că am avea „o misiune politică de a minţi şi manipula”, că acţionăm la „comandă politică”, eventual în interesul „Puterii”, adică al PDL şi al actualului şef al statului.

    În materialul pe care îl incriminaţi, am început cu politicienii PDL, care sunt mai numeroşi (acum ei sunt la putere, nu? – şi Dvs ştiţi bine ce înseamnă asta, că faceţi politică cot la cot cu ei în cei mai murdari şi incoerenţi ani din punct de vedere politic). Acolo vedeţi atitudinea noastră faţă de toţi politicienii.

    Să ştiţi că vă înţeleg neputinţa de a accepta faptul că exista şi jurnalişti independenţi şi dezinteresaţi – dar asta e una din cele mai nevinovate neputinţe ale clasei noastre politice.

    De asemena: nu suntem în nici un fel vinovaţi despre cum sunt preluate sau prezentate materialele pe care le publicăm noi de către celelalte media.

    Şi ca să vă dovedesc buna noastră credinţă şi poziţia noastră, vă rog să căutaţi pe site-ul nostru toate partidele şi maniera de abordare a problemei politice.

    4. Propuneţi „curs de manipulare” în loc de „cursdeguvernare”.
    Vă spun drept: fie şi numai pentru faptul că v-aţi petrecut în studiourile televiziunilor o bună parte din mandatul trecut, mă aşteptam la ceva mai multă imaginaţie.

    Cristian Grosu

  7. Pe scurt
    Luati telefonul si sunati la primarii scoli etc. si o sa va surprinda ca nu e asa cum va duc de nas unii dezinformatori.
    Contractele de furnizare servicii de internet sunt incheiate de prin anii 2005 la cele mai mici preturi de pe piata, la cele mai inalt nivel calitativ.
    Puneti mana si mai munciti nu mai ciripiti,poate asa scapam de foametea ce ne asteapta(sa nu am dreptate)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

23 de răspunsuri

  1. Pai Basa e proprietarul oficiosului Primariei Tirgu Mures, 24 de Ore Muresene, care cuprinde in cele opt pagini ale sale toata publicitatea de stat posibila, pentru ca altminteri nu-l cumpara nimeni, si trebuie cumva sa supravietuiasca, mai ales ca azi mane vin alegerile.

    1. Trageti, rogu-va, pe inmures.ro si urmariti seria de interviuri „Conditia jurnalistului intr-o presa institutionalizata si inregimentata politic”, ca sa vedeti cat e de jale.

  2. Sunt Emilian Francu si pentru ca datoria mea este sa raspund oricarei probleme care ar putea sa imi afecteze imaginea si pentru alegatorii din colegiul meu, fac urmatoarele precizari: Am cumparat o parte sociala la Televiziunea Valcea Unu (Regal S.R.L) in luna august 2010(sunt proprietar in proportie de 0.001%). Conform legii ANI sunt obligat sa declar toate contractele pe care firmele la care as fi proprietar le are cu institutii la care statul are participatii. In acel moment Televiziunea Valcea Unu avea deja contracte de publicitate (de circa 3-5 milioane lei vechi pe luna)cu 6 primarii din judet precum si cu CET Valcea-pe langa alte contracte care o ajutau sa supravietuiasca, pentru a-si plati angajatii. Nu am avut nici o contributie la obtinerea vreunui contract (oricum nu e nimic uneros in asta, si PNL nu e la putere). Am ajuns in firma dupa ce acestea fusesera deja incheiate, iar o structura media traieste din contractele mici sau mari pe care le face. Sunt norocos ca acum 6 ani am renuntat la cele 10 actiuni pe care le aveam la Oltchim, din 1990, pentru ca altfel acum, conform legii ANI, ar fi trebuit sa declar toate cele peste 1000 de contracte pe care le are Oltchimul, in calitate de „actionar” al acestuia!!!? Dupa acest articol am sentimentul ca fac parte din banditii care jefuiesc avutia Romaniei. Iertati-ma dragi alegatori.

    1. Nu ai decât să-ţi pui cenuşă în cap şi să te îmbraci într-un sac de iută purtând o pancartă agăţată de gât pe care să scrie „Iertaţi-mă dragi alegători” Nu-mi vine să cred că ai dat drumul la ciocârlia din mână pe cioara vopsită pe card fără să fie legată de sfoară ştiind că o televiziune trăieşte şi din contractele de publicitate chiar dacă cineva a mâncat usturoi şi acum se bate cu pumnul în piept şi strigă în gura mare că nu i-ar mirosi gura.

  3. Am observat cu surprindere ca iarasi sunt dat exemplu negativ de catre agentiile de stiri. Pentru ca datoria mea este sa raspund oricarei probleme care ar putea sa imi afecteze imaginea si pentru a-i lamuri pe alegatorii din colegiul meu, fac urmatoarele precizari: am cumparat o parte sociala la Televiziunea Valcea Unu (Regal S.R.L) in luna august 2010 (sunt acum proprietar in proportie de 0.001%). Conform legii ANI, sunt obligat sa declar toate contractele pe care firmele la care as fi proprietar le are cu institutii la care statul are participatii. In acel moment Televiziunea Valcea Unu avea deja contracte de publicitate (de circa 3-5 milioane lei vechi pe luna) cu 6 primarii din judet (pentru a prezenta investitiile cu Uniunea Europeana, la care este necesar sa se faca si publicitate) precum si cu CET Valcea. Acestea erau o parte din contractele care ajutau institutia media respectiva sa supravietuiasca, pentru a-si plati angajatii. Nu am avut nici o contributie la obtinerea vreunui contract (oricum nu e nimic oneros in a face publicitate unor institutii la care statul are participatii sau unor primarii care trebuie sa isi prezinte activitatea; contractele de publicitate se fac de agentii specializate iar televiziunea le primeste asa cum sunt ele iar PNL nu e la putere, deci nu credeam ca prezenta mea modesta in actionariatul unei firme ar fi fost un subiect „interesant” de presa). Am ajuns in firma dupa ce acestea fusesera deja incheiate, iar o structura media traieste din contractele mici sau mari de publicitate (clipuri, reprortaje, etc.) pe care le face…. Sunt norocos ca acum 6 ani am renuntat la cele 10 actiuni pe care le aveam la Oltchim, din 1990, pentru ca altfel, acum, conform legii ANI, ar fi trebuit sa declar toate cele peste 1000 de contracte pe care le are Oltchimul, in calitatea mea de „actionar” al acestuia!!!? Dupa acest articol „senzational” publicat de agentiile de presa am sentimentul ca fac parte dintre banditii care jefuiesc avutia Romaniei! Iertati-ma dragi alegatori si prieteni din spatiul virtual!

  4. oricum studiul e gresit – lipsesc 8 parlamentari. In plus, sumele sunt calculate gresit. Lipsesc inca 250 de milioane de euro. Materialul trebuie refacut

    1. dacă este așa cum ziceți, studiul nu e greșit pe fond – dimpotrivă, observația Dvs confirmă fenomenul semnalat de noi.
      nu văd de ce ”materialul trebuie refăcut” – sunt chiar convins că această practică este mult mai amplă. mulțumim de observație.

      o curiozitate: vă începeți mesajul cu ”oricum”. oare asta înseamă ceea ce bănuiesc eu?

  5. Stimate domnule Cristian Grosu,
    ( spre stiinta realizatorului( anonim) al stirilor de sambata 22 ian., ora 18 de la Realitatea TV),
    dupa cum usor se poate constata din declaratia mea de interese( publicata pe site-ul Senatului), stirea Dvs. in ce ma priveste pleaca de la un adevar si promoveaza o MINCIUNA. Colaborez in calitate de expert cu o asociatie privata PMI( Patronatul medicinii integrative) la un proiect pentru sprijinirea bolnavilor de cancer. Asociatia PMI deruleaza un proiect castigat prin finantare europeana.
    Faptul ca Dvs. apreciati acestea ca fiind contract al meu cu statul demonstreaza una din doua:
    aprecierea Dvs. vine sau din incompetenta Dvs. sau din reaua Dvs. credinta.
    Poate chiar din comanda politica mergand pe ideea ca daca toti politicienii sunt corupti atunci nimeni nu mai e vinovat de nimic, cu atat mai putin Puterea.
    Stirea mincinoasa pe care Dvs. ati lansat-o despre mine, anume, ca as avea un contract cu statul, s-a valorificat mediatic prin prezentarea in mod repetat, la buletine de stiri, Realitata TV,( sambata si duminica) alaturand minciuna Dvs. despre mine cu poza mea.
    Atata doar ca NUMELE DVS. ca autor al stirii mincinoase NU A APARUT. Evident ca NU a aparut nici poza Dvs.
    Se poate spune ca loviti din umbra pe la spate.
    Asta ati urmarit ?
    Cui a folosit si in ce scop sa mintiti publicul despre mine ?
    Sau aveti vreo misiune politica pentru a minti si manipula ?
    Cum veti repara prejudiciul care mi l-ati adus ?
    In acelasi stil ca si al Dvs. ma acuza si ma ataca public toti sustinatorii mediatici ai presedintelui Basescu si ai PD-L.
    Poate ar fi mai corect sa numiti site-ul Dvs. ” curs de manipulare ” si nu ” curs de guvernare „.
    Astept cu interes raspunsul Dvs.

    -Ioan Ghise, senator de Brasov al PNL,
    e-mail: ghise.ioan@cdep.ro; si
    tel: 0724 307 433 si 0728 220 412.

  6. Stimate domnule senator Ioan Ghişe,

    Permiteţi-mi, vă rog, să împart în patru comentariul/dreptul la replică pe care ni l-aţi trimis, astfel încât să vă pot răspunde aşa cum atât de imperios şi, într-un anume fel, îndreptăţit o solicitaţi.

    Mai întâi ceea ce este relevant:
    1. Colega mea, Emilia Şercan, şi-a documentat materialul chiar după declaraţia Dvs. de interese. Or, în această declaraţie (nr. 33/29.10.2010), contractul la care faceţi vorbire este trecut la capitolul 5 din tabel, rubrică la care formularul scrie: „Contracte, inclusiv cele de asistenţă juridică, consultanţă şi civile, obţinute sau aflate în derulare în timpul exercitării funcţiilor, mandatelor sau demnităţilor publice finanţate de la bugetul de stat, local şi din fonduri externe ori încheiate cu societăţi comerciale cu capital de stat sau unde statul este acţionar majoritar/minoritar.”

    Furia Dvs. nu ar trebui, deci, să se îndrepte spre noi – cel puţin în cazul de faţă. Iar cât priveşte cazul general, mă şi mir că un politician atât de prezent în media ca Dvs. nu a atras niciodată atenţia asupra fenomenului despre care am scris noi. Un fel de „stat asistenţial” (că despre asta vorbeşte „dreapta”, nu-i aşa?), dar pe invers: care ia de la alegători şi dă la politicieni. Acolo, la acest fenomen, dle. senator este miza.

    Şi acum, despre celelalte acuzaţii pe care ni le aduceţi.

    2. Va rog să urmăriţi articolele, ele sunt semnate de Emilia Şercan, persoană care există, mulţi dintre colegii Dvs. de politică o cunosc destul de bine.
    Asta înseamnă că nu eu am scris articolul, deci prezenţa numelui meu (pe care o reclamaţi), eventual a fotografiei mele nu îşi are rostul. Vedeţi, la cursdeguvernare.ro e invers decât în politică; numai în politică apare poza domnului Crin Antonescu pe voturile asumate de, să zicem, dl. senator Ioan Ghişe.

    3. Sugeraţi că am avea „o misiune politică de a minţi şi manipula”, că acţionăm la „comandă politică”, eventual în interesul „Puterii”, adică al PDL şi al actualului şef al statului.

    În materialul pe care îl incriminaţi, am început cu politicienii PDL, care sunt mai numeroşi (acum ei sunt la putere, nu? – şi Dvs ştiţi bine ce înseamnă asta, că faceţi politică cot la cot cu ei în cei mai murdari şi incoerenţi ani din punct de vedere politic). Acolo vedeţi atitudinea noastră faţă de toţi politicienii.

    Să ştiţi că vă înţeleg neputinţa de a accepta faptul că exista şi jurnalişti independenţi şi dezinteresaţi – dar asta e una din cele mai nevinovate neputinţe ale clasei noastre politice.

    De asemena: nu suntem în nici un fel vinovaţi despre cum sunt preluate sau prezentate materialele pe care le publicăm noi de către celelalte media.

    Şi ca să vă dovedesc buna noastră credinţă şi poziţia noastră, vă rog să căutaţi pe site-ul nostru toate partidele şi maniera de abordare a problemei politice.

    4. Propuneţi „curs de manipulare” în loc de „cursdeguvernare”.
    Vă spun drept: fie şi numai pentru faptul că v-aţi petrecut în studiourile televiziunilor o bună parte din mandatul trecut, mă aşteptam la ceva mai multă imaginaţie.

    Cristian Grosu

  7. Pe scurt
    Luati telefonul si sunati la primarii scoli etc. si o sa va surprinda ca nu e asa cum va duc de nas unii dezinformatori.
    Contractele de furnizare servicii de internet sunt incheiate de prin anii 2005 la cele mai mici preturi de pe piata, la cele mai inalt nivel calitativ.
    Puneti mana si mai munciti nu mai ciripiti,poate asa scapam de foametea ce ne asteapta(sa nu am dreptate)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: