miercuri

3 iulie, 2024

1 iulie, 2024

Mircea Geoană ar fi plagiat zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush, pagini pe care le-a tradus, dar nu le-a atribuit și nu le-a pus între ghilimele, acuză o investigație semnată de Emilia Șercan în PressOne.

În 2005, după 12 ani de studii doctorale, actualul secretar general adjunct al NATO și potențial candidat la prezidențiale, a susținut la ASE o teză de doctorat despre integrarea României în structurile euro-atlantice în care subiectul central este comprimat în doar 1,4% din totalul lucrării.

”Cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat –  text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse. Și în anexele lucrării există conținut plagiat: la o verificare aleatorie, am descoperit în Anexa nr. 2 că cel puțin 9 pagini au conținut plagiat.” – scrie Emilia Șercan în Pressone.


Cea mai mare parte a lucrării este rezervată evoluției economiei americane, cu considerații detaliate referitoare la politicile monetare ale Rezervei Federale și modul în care autoritățile au gestionat fuziuni de corporații ce ar fi pus în pericol libera competiție, explică materialul din PressOne.

Într-o amplă discuție cu PressOne, Mircea Geoană a negat „nu foarte convingător” că ar fi plagiat în teza sa: “Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”.

(Citește și: Mircea Geoană conduce topul încrederii, Diana Șoșoacă conduce topul notorietății- sondaj INSCOP)

Replica lui Mircea Geoană, după apariția materialului din PressOne: Nu voi permite nimănui să pună la îndoială o viață de muncă și studii 

”Din seria caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea. Specialiști în domeniu s-au pronunțat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile. Când mai multe softuri anti-plagiat spun că NU există similitudini și totuși cineva se trezește să vină cu o acuzație falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenție sau rea-credință.

Lăsând la o parte părerile personale despre ce ar fi trebuit să scriu în teză (nu știam că este o lucrare colectivă și trebuie să cer părerea unor oameni care nu sunt specialiști în domeniu!), pe fond, cele menționate și conceptul de plagiat sunt lucruri total diferite. (…)


Mă așteptam la astfel de atacuri murdare, așa cum, de 3 luni, anumite posturi de televiziune duc o campanie de denigrare la adresa mea. Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare. (…) Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism”.

Secretarul general al NATO se pregătește să-și anunțe candidatura

Partidul România în Acţiune a anunţat, vineri, că formaţiunea a decis susținerea candidaturii lui Mircea Geoană, ca independent, la alegerile prezidenţiale din acest an, a căror dată de desfășurare nu a fost stabilită încă. De asemenea, Mișcarea ”România renaște” a lansat vineri, într-o conferință de presă, un apel public adresat lui Mircea Geoană pentru ca acesta să intre în cursa pentru Cotroceni. 

Mircea Geoană nu și-a anunțat candidatura, însă analiștii politici consideră că de aproximativ un an actualul secretar general adjunct al NATO își face deja campanie în țară.

Joi, Geoană a oferit noi indicii privind candidatura sa la prezidențiale: „Preşedintele României trebuie să aibă un rol de unificare a naţiunii, nu de reprezentare a unui partid”, a declarat acesta, la Cluj-Napoca, prezent la evenimentul de business și tehnologie „Techsylvania”, respectiv „România în Europa. Centru vs. Periferie”.

„Cred că preşedintele României trebuie să fie deasupra partidelor, să lucreze cu partidele, evident, dar nu trebuie să aparţină, să depindă de vreun partid politic, pentru că, prin definiţie, trebuie să aibă un rol de unificare a naţiunii, nu de reprezentare la vârful statului român a unui partid sau a altuia. Din punctul meu de vedere, anul 2024 este anul independenţilor în politica românească şi sunt absolut hotărât să-mi păstrez această preferinţă”, a declarat Mircea Geoană, joi, la Cluj, potrivit Agerpres.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: