joi

25 aprilie, 2024

10 februarie, 2016

gelu stefan diaconuDupă o oră de audieri la DNA, președintele ANAF – Gelu Ștefan Diaconu – și vicepreședintele  – Mihai Gogancea Vătășoiu au fost puși miercuri sub urmărire penală în dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun.

Cei doi șefi ai Fiscului sunt acuzați de favorizarea infractorului și abuz în serviciu, prin emiterea unor Circulare interne, în sprijinul celor doi parlamentari.

Mădălin Voicu și Nicolae Păun – acuzați de deturnare de fonduri europene – ar fi apelat la serviciile lui Gelu Ștefan Diaconu pentru a obține scutiri de impozite pentru veniturile unor persoane defavorizate incluse într-un proiect cu bani europeni care a fost executat doar pe hârtie, persoane care nici nu știau că fac parte din proiect și că urmează să plătească impozite.

Ministrul finanțelor cere demisiile lui Diaconu și Vătășoiu


La scurt timp după ce DNA a anunțat că cei doi șefi ai ANAF au fost puși sub acuzare în dosarul deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia președintelui Gelu Ștefan Diaconu, și a vicepreședintelui Mihai Gogancea-Vătășoiu.

”Fiscul este una dintre cele mai importante instituții din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situație, în care președintele și vicepreședintele ANAF sunt puși sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrității conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în pozițiile pe care le dețin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrității pe care ANAF, ca instituție, o reclamă. Activitatea instituției se desfășoară normal și acesta este cel mai important lucru în acest moment. Avem în vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF și urmează să luăm o decizie cât de curând posibil. ”, a spus ministrul Anca Dragu.

(Citiți și: ”Președintele ANAF Gelu Ștefan Diaconu anunță că nu demisionează din cauza dosarului penal, ci așteaptă să fie demis ”)

Gelu Ștefan Diaconu are rang de secretar de stat, în lipsa unei demisii el putând fi eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului Dacian Cioloș.

Infracțiunile de care-i acuză procurorii pe cei doi șefi ai Fiscului

Gelu Ștefan Diaconu – președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, e urmărit pentru pentru comiterea infracțiunilor de:

  • favorizarea făptuitorului,
  • abuz in serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul

Mihai Gogancea – Vătășoiu, vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de:

  • favorizarea făptuitorului,
  • abuz in serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul

Faptele concrete de care îi acuză procurorii anticorupție

„De asemenea, în același context, ca urmare a demersurilor inițiate de deputatul Păun Nicolae și mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, președintele A.N.A.F. Diaconu Gelu – Ștefan, împreună cu vicepreședintele A.N.A.F., Gogancea-Vătășoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015.

Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții.

De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată.

Circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale.

Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuțiilor, în cazul deciziilor deja comunicate„, menționează DNA într-un comunicat.

Președintele ANAF: Nu am nicio legătură, când dosarul va fi soluționat veți avea toate detaliile

La ieșirea din sediul central al DNA, Gelu Ștefan Diaconu a declarat: „În momentul în care dosarul va fi soluționat veți avea toate detaliile. Vă asigur însă că nu am nicio legătură cu persoanele incriminate în principal în dosar și chestiunea care este supusă clarificării, și voi oferi toate datele necesare, privește suspendarea prin circulară a deciziilor de impunere privind contribuțiile de asigurări de sănătate pentru alocațiile de copii și pentru persoanele care nu realizează venituri sau cu venituri modice. Astea sunt explicațiile pe care le voi da de fiecare dată”, a declarat președintele ANAF.

(Citiți și: ”Radiografia Curții de Conturi pe ANAF: Procentul încasărilor stă pe loc de 10 ani / ANAF și multinaționalele / Presiune pe contribuabilii mici, ignorarea celor mari / Rambursări de TVA cu încălcarea legii / Decizii ignorate de executare silită / Lipsesc aplicațiile informatice”)

Gelu Ștefan Diaconu – funcțiile în companiile și instituțiile de stat

Gelu Ștefan Diaconu este președinte al ANAF din 2013, susținut de PNL. A lucrat până în mai 2012 în mai multe instituții și societăți cu capital de stat, precum Romsilva, Romgaz și Eximbank. A fost șef al Vămilor în perioada 2005-2009 și secretar de stat în Ministerul Economiei, din mai 2012 până la numirea în fruntea Fiscului, în aprilie 2013.

După ce PNL a ieșit de la guvernare, iar demnitarii liberali au părăsit, în majoritate, funcțiile guvernamentale, Gelu Ștefan Diaconu a refuzat să plece de la conducerea Fiscului, fiind susținut în continuare de Călin Popescu Tăriceanu, aliat al PSD.

Într-un interviu acordat în ianuarie postului Europa FM, Gelu Diaconu recunoștea că Agenția Națională de Integritate (ANI) îi verifică averea.

El ar fi omis să menționeze în declarațiile de avere faptul că soția sa deținea (împreună cu ginerele său) un hotel amplasat în centrul Capitalei.

În interviul acordat Europa FM, președintele ANAF a susținut că este vorba de o scăpare.

DNA a cerut aviz pentru arestarea preventivă a deputaților Voicu și Păun

Procurorii anticorupție au cerut miercuri încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputaților Nicolae Păun și Mădălin Voicu, urmăriți penal într-un dosar care arată cum s-au deturnat fonduri europene acordate pentru integrarea romilor.

Reamintim că, în iulie 2015, Mădălin Voicu a fost desemnat de Guvernul Victor Ponta consul la Bonn. După mai multe controverse, deputatul a anunțat în septembrie că renunță la funcție din cauza unor “piedici” care i-au fost puse în România.

Pe surse, atunci se vehicula că nemții transmiseseră la București semnalul că vor respinge propunerea de consul.

Nicolae Păun – deputat și președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de:

  • folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
  • schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
  • deturnare de fonduri,
  • spălare a banilor,
  • efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
  • cumpărare de influență,
  • influențare a declarațiilor,

Mădălin Voicu, deputat, este acuzat de:

  • trafic de influență,
  • fals în declarații,
  • spălare a banilor

Procurorii susțin că Nicolae Păun a deturnat fondurile europene destinate unor proiecte prin care urmau să fie calificați mii de romi din grupuri defavorizate.

Prejudiciul este de 24,220 milioane de lei finanțare comunitară și peste 3 milioane de lei contribuția națională.

Din aceste sume ar fi trebuit calificați și angrenați în antreprenoriat peste 6.000 de romi, prin intermediul a două proiecte: „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” și „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”.

Parte din bani au ajuns sub forma de donație la Asociația Partida Romilor „Pro Europa”, sau la Nicolae Păun și la Mădălin Voicu, prin diferite circuite.

Dosarul Păun-Voicu, alte persoane acuzate

În afară de șefii ANAF și deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun, în același dosar mai sunt urmăriți penal:

Gheorghe Ivan – manager al proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, pentru comiterea infracțiunilor de :

  • folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și
  • schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
  • deturnare de fonduri,
  • spălarea banilor

Vasilica Grigore, Carmen Olteanu (soția lui Mădălin Voicu) și Valentin Pepenel sunt urmăriți penal pentru comiterea infracțiunii de spălarea banilor, în formă continuată

Costel Iulian Paraschiv – manager al proiectului ”Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, pentru comiterea infracțiunilor de :

  • folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
  • schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
  • deturnarea de fonduri,
  • spălarea banilor,
  • influențarea declarațiilor

Florin Bogdan Paraschiv, pentru comiterea infracțiunii de: influențarea declarațiilor, în formă continuată

Valeria-Irina Radu – manager general al Asociației Partida Romilor „Pro Europa” pentru comiterea infracțiunilor de :

  • folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
  • schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
  • deturnarea de fonduri,
  • spălarea banilor,
  • influențarea declarațiilor,

Florentina Rotariu – responsabil financiar, pentru comiterea infracțiunilor de :

  • folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
  • schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
  • deturnarea de fonduri,
  • spălarea banilor,
  • cumpărarea de influență,
  • influențarea declarațiilor

Dosarul Mădălin Voicu – Nicolae Păun, în care șeful Fiscului i-ar fi favorizat pe cei doi :

1.Cu referire la proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” finanțat cu fonduri europene:

Grupul țintă (reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile) a fost constituit in baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urma neavând cunoștință despre faptul ca au făcut parte din grupul țintă.

Pentru a-și însuși în mod ilicit sume din cadrul proiectului, de comun acord cu conducerea Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, managerul de proiect Ivan Gheorghe împreună cu membrii echipei de management, Grigore Vasilica – soția lui Ivan Gheorghe, Rotariu Florentina – responsabil financiar, Pepenel Valentin – coordonator național, au supraevaluat costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului.

În acest sens, în perioada derulării proiectului, persoanele anterior menționate au încasat următoarele sume, după cum urmează:

Ivan Gheorghe – 1.066.186 lei în perioada 24.09.2010 – 03.04.2014
Grigore Vasilica – 676.255 lei în perioada 24.09.2010 – 03.04.2014
Rotariu Florentina – 277.367 lei în perioada 24.09.2010 – 06.08.2013
Pepenel Valentin – 459.244 lei în perioada 24.09.2010 – 03.04.2014

2. Cu referire la proiectul”Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, finanțat cu fonduri europene:

În cadrul proiectului, în vederea stimulării persoanelor din grupul țintă, managerul proiectului, Paraschiv Iulian a propus acordarea unei subvenții de 600 de lei tuturor persoanelor care au absolvit cursurile de calificare/formare profesională prin intermediul proiectului. Prin Decizia nr.1 din 22.08.2011 semnată de președintele Nicolae Păun propunerea a fost validată.

A rezultat ca persoane din cadrul grupului țintă, care urmau să participe la cursurile de formare, au fost chemate în diverse locații din localitățile aparținând județelor vizate de proiect și au fost informate că vor avea loc niște cursuri de calificare pe diverse meserii (florar, lucrător comerț, bucătar, lucrător construcții) și vor primi și bani din fonduri europene.

Ulterior, unele dintre aceste persoane au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire precum și sume de bani între 300 și 600 de lei. Alți participanți, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs și totuși, unii dintre ei, au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc.

3. Reprezentanții Asociației Partida Romilor ” Pro Europa” ar fi deturnat de asemenea și fondurile alocate de la bugetul de stat

Pentru deturnarea fondurilor alocate de la bugetul de stat, conducerea Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, împreuna cu departamentul de contabilitate (reprezentat de Rotariu Florentina si Radu Irina Valeria) a întocmit în fals mai multe convenții civile ce presupuneau angajarea fictivă, pe o perioada determinata, în cadrul Asociației Partida Romilor, a unor membri ai asociației din județele tarii.

Aceștia trebuia să fie plătiți cu circa 1500 lei, sumă pe care aceștia nu au primit-o niciodată și nici nu aveau cunoștință despre aceasta. Pentru întocmirea acestor convenții civile, Rotariu Florentina a folosit datele de identitate înscrise pe copii ale cărților de identitate ale membrilor Asociației Partida Romilor, care se aflau la sediul din București.

Modalitatea frauduloasă de deturnare a fondurilor primite de la bugetul de stat a fost descoperită în contextul în care, o parte dintre persoanele angajate în mod fictiv (prin convenții civile) au primit la domiciliu de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de la A.N.A.F., decizii de impunere prin care li se solicita plata contribuțiilor sociale datorate în baza „presupuselor activități” efectuate in cadrul Asociației Partida Romilor.

În perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat soției acestuia Olteanu Carmen, un salariu (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor.

Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa.

Tot în vederea disimulării actelor nelegale întreprinse, Păun Nicolae a inițiat următoarele activități:
– colectarea (prin intermediul reprezentanților regionali ai Asociației Partidei Romilor ”Pro Europa”) a deciziilor de impunere deja recepționate de persoanele care au fost incluse fictiv în proiectele finanțate cu fonduri europene
– solicitarea reprezentanților regionali ai Asociației Partidei Romilor ”Pro Europa” să transmită persoanelor ce au primit decizii de impunere că situația va fi rezolvata fără ca acestea sa fie nevoite să plătească sumele de bani imputate de A.N.A.F.
– influențarea declarațiilor date în calitate de martor de către persoane angajate sau beneficiare in cadrul proiectelor, inclusiv prin oferirea unor sume de bani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: