marți

19 martie, 2024

12 decembrie, 2017

În pofida nivelului record al exporturilor, care au însumat 5.761 milioane euro, deficitul comercial a avansat la impresionantă cifră de 1.318,4 miliarde euro, ca urmare a unei premiere istorice: importurile lunare au trecut pragul de 7 miliarde de euro.

Simplificat, avansul de circa 200 de milioane comparativ cu luna precedentă pe partea de export a fost ridiculizat de creşterea cu mai bine de 500 de milioane de euro a importurilor. De unde şi deja tradiţionalul deficit comercial de 1 miliard de euro s-a inflamat la peste 1,3 miliarde euro, cu o cifră foarte apropiată de nivelul de top înregistrat în luna iunie a anului în curs ( atunci, însă, pentru că exporturile de-abia au reuşit să treacă de 5 miliarde de euro).

(Citiți și: ”Un strigăt de la BNR: Potențialul României e compromis de creșterea consumului produselor altora pe datoria făcută de noi. Cursul și inflația”)

Situația la zi a evoluţiei comerțului exterior în intervalul ianuarie 2016 – octombrie 2017 se prezintă după cum urmează:


Se pare că oricum o dăm, oricum o întoarcem, deficitul comercial se tot lărgeşte şi nu apucăm noi să exportăm cât ne permit veniturile majorate exagerat faţă de creşterea economică ( desigur, tot record) să importăm.

Valoarea cumulată de la începutul anului în curs a deficitului schimburilor comerciale cu exteriorul a avansat până la peste 10 miliarde de euro, ceea ce înseamnă deja 5,4% din PIB-ul estimat pentru anul în curs. Foarte probabil, vom bifa mai mult de 12 miliarde euro pe 2017, ceea ce pune presiune pe cursul de schimb al leului.

La valori în euro, exporturile au crescut cu 9,6% dar importurile s-au majorat şi mai mult, ritmul atins fiind de 12,4%, decalajul menţionat fiind în expansiune. Adică exact pe dos decât am fi avut nevoie pentru a reduce deficitul comercial ( care s-ar lărgi oricum, în condiţiile în care exporturile nu ar avansa în ritm semnificativ mai mare decât exporturile).

Gradul de acoperire a importurilor efectuate pe baza exporturilor realizate a mai coborât cu patru zecimi de procent, la 87,2%, cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani, în pofida celei mari creşteri economice din ultimii cinci ani.


Dezechibrul în creştere vine din majorarea exagerată a consumului intern, cu care producţia internă nu a putut ţine pasul, în pofida eforturilor reale făcute. Astfel, rezultatul net din comerţul exterior a ajuns să aibă o contribuţie negativă tot mai pronunţată la creşterea economică.

Ceea ce, reclamă reducerea turaţiei motorului de consum intern şi accelerarea pe partea motorului exporturilor. Adică exact ce au făcut Polonia, Ungaria sau Cehia, toate cu excedente comerciale. Şi, în treacăt fie spus, exact cele care ne produc nouă aproape jumătate din deficitul comercial.

Mai pe şleau, nu poţi să dai venituri poloneze sau maghiare dacă nu ai structura de producţie şi eficienţa Poloniei sau Ungariei, deoarece produsele acestora sunt primele care vin să acopere cererea repoziţionată ca raport între calitate şi preţ.

Democratic, suntem la fel de deficitari şi în interiorul UE şi în afara ei

Schimburile cu țările din UE au fost de circa 39,7 miliarde de euro la export și 47,5 miliarde euro la import (cu o pondere de 76% din total atât la exporturi cât şi la importuri). Pe partea de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 12,6 miliarde euro și importuri de 15,1 miliarde euro (24% din total pe ambele fluxuri de mărfuri).

Aceste date arată suntem exact la fel de deficitari şi în schimburile cu statele din interiorul UE cât şi cu cele din afara ei, după ce aveam un uşor cu acestea din urmă acum trei-patru ani. Practic, deficitul de competitivitate generalizat s-a amestecat cu veniturile exagerate şi a rezultat un coctail economic periculos pentru echilibrele macro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: