cursdeguvernare

duminică

29 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Piețele nu iartă pe nimeni: Costurile de împrumut ale Franței cresc până la cele ale Spaniei, din cauza crizei bugetare

25 septembrie, 2024

Costurile de împrumut ale Franței au ajuns la același nivel cu cele ale Spaniei (țară cu rating mai mic), pe măsură ce crește îngrijorarea investitorilor privire la capacitatea Parisului de a reduce deficitul bugetar, transmite Financial Times.

Randamentele obligațiunilor pe 10 ani ale Franței au ajuns la același nivel cu cele ale Spaniei pentru prima dată de la criza financiară din 2008. Acestea s-au situat la 2,98%, pe fondul preocupărilor investitorilor legate de riscurile politice și economice în creștere din Franța.

(Citește și: ”Exclusivitate / Ce negociază, de fapt, guvernul la Bruxelles în privința deficitului: amânarea până în ianuarie a depunerii Planului de revenire în țintă”)


Diferența dintre costurile de împrumut pe 10 ani ale Franței și Germaniei – văzută ca un barometru al de referință – a atins cel mai ridicat nivel din ultimele șapte săptămâni. Marți, aceasta era de 0,79 puncte procentuale, în creștere față de 0,71 puncte procentuale la începutul lunii septembrie.

Prima de risc a crescut după ce Franța a cerut amânarea prezentării planului de reducere a deficitului

Primele de risc în creștere aferente datoriei franceze au apărut în contextul în care noul guvern al prim-ministrului Michel Barnier a cerut luni Comisiei Europene o altă amânare pentru prezentarea planurilor de conformare cu regulile fiscale ale UE, respectiv de reducere a deficitului bugetar.

„Marjele de risc ale Franței sunt sub presiune, deoarece devine evident că guvernul Barnier se confruntă, în cel mai bun caz, cu un viitor dificil și, în cel mai rău caz, cu riscul prăbușirii,” a declarat Mark Dowding, directorul de investiții la RBC BlueBay.

Investitorii devin din ce în ce mai sceptici că Franța va implementa reducerile bugetare cerute de UE, în special pe fondul creșterii popularități partidelor populiste în Franța și Germania, care ar putea slăbi puterea politică a blocului de a determina statele să respecte regulile privind datoria.

Investitorii, nevoiți să impună ei austeritate


Comisia Europeană dorește să reducă deficitele publice sub 3% și datoria publică sub 60% din PIB. Datoria Franței era de 111% din PIB la sfârșitul lunii martie a acestui an, în timp ce deficitul bugetar este de așteptat să crească la cel puțin 5,6% în 2024.

„Va fi dificil pentru Europa să impună acest lucru? Asta îi lasă pe investitori în poziția de a fi nevoiți să impună ei o anumită austeritate”, a comentat Kevin Thozet, membru al comitetului de investiții la administratorul francez de fonduri Carmignac.

Diferența dintre costurile de împrumut ale Franței și Germaniei aproape s-a dublat de la începutul lunii iunie, înainte ca președintele Emmanuel Macron să convoace alegeri parlamentare anticipate, declanșând luni de instabilitate politică, în timp ce țara se confrunta cu o deteriorare a finanțelor publice.

Comisia Europeană a plasat Franța în procedura de deficit excesiv, care impune o supraveghere sporită asupra planurilor de cheltuieli ale guvernului lui Barnier și a noului său cabinet.

Spania are un rating mai slab decât Franța

Performanța slabă a datoriilor Franței în raport cu cele ale alto state europene „are sens, deoarece, cu un guvern slab în funcție, există mai multă incertitudine politică și fiscală”, a spus Nicola Mai, economist la Pimco, unul dintre cei mai mari administratori de obligațiuni din lume.

El a adăugat că „pare rezonabil” ca obligațiunile franceze și spaniole să fie tranzacționate la randamente foarte asemănătoare, în ciuda faptului că Spania are un rating de credit mai mic, din cauza „deteriorării perspectivelor fiscale” din Franța. Spania are totodată planuri de consolidare fiscal-bugetară.

Diferența dintre costurile de împrumut de referință ale guvernului spaniol față de cele ale Franței a scăzut la aproape zero, de la aproape jumătate de punct procentual cu șase luni în urmă.

„Țările din periferie, cum ar fi Spania, continuă să aibă performanțe mult mai bune decât Franța”, a declarat Tomasz Wieladek, economist-șef pentru Europa la T Rowe Price. „Deocamdată, situația politică din Spania este mult mai stabilă… economia crește clar.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: