cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Peste 100 de companii au semnat Pactul UE pentru Inteligența Artificială. Meta, TikTok și Apple au refuzat

26 septembrie, 2024

Peste o sută de întreprinderi sunt primele semnatare ale Pactului UE privind inteligenţa artificială (AI) şi ale angajamentelor sale voluntare, conform unui comunicat al Comisiei Europene. Giganții tehnologici Meta și Apple au refuzat să se alăture pactului, însă.

Meta și Apple nu se aflau pe lista semnatarilor prezentată miercuri, cu câteva ore înainte de lansarea oficială a pactului la sediul UE din Bruxelles, scrie Politico. Campionul francez al inteligenței artificiale, Mistral, nu figura, de asemenea, printre semnatari, la fel ca și platforma de partajare video TikTok sau Anthropic, o importantă firmă americană de inteligență artificială.

Eșecul de a obține sprijinul unora dintre liderii mondiali care dezvoltă modele de AI de ultimă generație arată cum guvernele, inclusiv cele din UE, încă se luptă cu modalitatea de a impune controale inopinate privind această tehnologie în plină dezvoltare, în pofidaa avertismentelor dure din ultimii doi ani că aceasta implică riscuri grave pentru omenire.


Raportul a evidențiat, de asemenea, o schimbare de opinie în rândul unor firme de tehnologie în ceea ce privește sprijinul lor pentru controlul reglementar al AI.

Luna aceasta, de exemplu, o campanie condusă de Meta a avertizat că „în ultima perioadă, procesul decizional în materie de reglementare a devenit fragmentat și imprevizibil” și că UE riscă să piardă tehnologia IA care ar putea „accelera productivitatea”.

Concret, firme de tehnologie precum Meta, X și altele au renunțat să lanseze produse AI în Europa în urma unor schimburi de opinii cu comisarul pentru protecția datelor din Irlanda, care pune în aplicare puternicul regulament european privind confidențialitatea, Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), în cazul multor firme Big Tech cu sedii regionale în această țară.

De asemenea, Apple a decis să nu implementeze în Europa noile funcții alimentate de inteligența artificială pe ultimul său model de iPhone din cauza preocupărilor legate de reglementare.

(Citește și: Apple trebuie să returneze Irlandei 13 mld. euro; ajutoarele acordate gigantului tech sunt ilegale – CJUE)

Cu plecarea lui Breton, Pactul și-a pierdut avântul


Printre semnatari s-au numărat Aleph Alpha din Germania, Amazon, Google, Microsoft, OpenAI și Palantir, precum și o serie de alte firme europene și globale care se află în urma acestor mari jucători în dezvoltarea inteligenței artificiale.

Executivul UE a declarat anterior că peste o mie de companii și-au exprimat interesul pentru pact.

Ideea pactului aparține fostului comisar european Breton, care a demisionat la jumătatea lunii septembrie, după ce von der Leyen a făcut presiuni asupra guvernului francez pentru a-i retrage candidatura pentru un al doilea mandat european.

Pactul a pierdut din avânt înainte de lansarea sa, în parte din cauza ieșirii lui Breton din Executivul UE și, de asemenea, din cauza campaniilor vocale ale industriei, potrivit cărora legile și reglementările europene au împiedicat continentul în ceea ce privește AI.

Fostul prim-ministru italian Mario Draghi a semnalat preocupări similare în raportul său recent privind poziția competitivă a Europei în lume.

Toate companiile și industriile vor trebui să respecte normele enumerate în pact în temeiul Legii UE privind inteligența artificială, care va fi implementată în etape în următorii ani.

Scopul pactului voluntar a fost de a determina companiile să se conformeze din timp normelor Actului privind inteligența artificială.

Legea AI a intrat în vigoare la 1 august

Angajamentele voluntare ale Pactului UE privind AI invită întreprinderile participante să se angajeze în cel puţin trei acţiuni principale: strategia de guvernanţă a AI pentru a încuraja adoptarea AI în organizare şi pentru a depune eforturi în vederea respectării în viitor a Regulamentului privind AI, cartografierea sistemelor de AI cu grad ridicat de risc: Identificarea sistemelor de AI susceptibile de a fi clasificate ca având un grad ridicat de risc în temeiul Legii privind AI şi promovarea alfabetizării şi a sensibilizării cu privire la AI în rândul personalului, asigurând dezvoltarea etică şi responsabilă a AI.

Pe lângă aceste asumări, peste jumătate dintre semnatari s-au angajat să respecte angajamente suplimentare, inclusiv să asigure supravegherea umană, să atenueze riscurile şi să eticheteze în mod transparent anumite tipuri de conţinut generat de AI, cum ar fi deep fake.

Întreprinderile sunt invitate să se alăture Pactului privind AI şi să îşi asume angajamentele esenţiale şi suplimentare în orice moment până la aplicarea deplină a Regulamentului privind AI.

Pe lângă eforturile de a ajuta întreprinderile să pună în aplicare Legea privind IA în perspectiva termenului legal, Comisia ia măsuri pentru a stimula inovarea în UE în domeniul AI. Iniţiativa privind fabricile de AI din 10 septembrie 2024 va oferi întreprinderilor nou-înfiinţate şi industriei un ghişeu unic pentru inovarea şi dezvoltarea IA, inclusiv a datelor, a talentelor şi a puterii de calcul. Fabricile de AI vor stimula, de asemenea, dezvoltarea şi validarea aplicaţiilor industriale şi ştiinţifice ale AI în sectoare-cheie europene, cum ar fi asistenţa medicală, energia, automobilele şi transporturile, apărarea şi industria aerospaţială, robotica şi industria prelucrătoare, tehnologiile curate şi agrotehnologice.

Fabricile de AI reprezintă un punct central al pachetului Comisiei privind inovarea în domeniul AI, prezentat în ianuarie 2024, împreună cu măsurile de sprijinire a capitalului de risc şi a capitalului propriu, implementarea spaţiilor europene comune ale datelor, iniţiativa „GenAI4EU” şi marea provocare în domeniul AI, care oferă întreprinderilor nou-înfiinţate sprijin financiar şi acces la supercalculatoarele UE, printre alte măsuri. Comisia va înfiinţa, de asemenea, un Consiliu european de cercetare în domeniul AI pentru a exploata potenţialul datelor, precum şi Strategia privind aplicarea AI pentru a stimula noile utilizări industriale ale AI.

Legea privind AI a intrat în vigoare la 1 august 2024. Unele dispoziţii ale Legii sunt deja pe deplin aplicabile.

Întreaga Lege privind AI va fi pe deplin aplicabilă la 2 ani de la intrarea sa în vigoare, cu unele excepţii: interdicţiile vor intra în vigoare după şase luni, normele de guvernanţă şi obligaţiile pentru modelele de AI de uz general vor deveni aplicabile după 12 luni, iar normele pentru sistemele de AI încorporate în produsele reglementate se vor aplica după 36 luni.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: