cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Franța – fără guvern – în criză de timp pentru elaborarea bugetului 2025

4 septembrie, 2024

La mai bine de o lună și jumătate de la demisia guvernului francez încă nu există niciun indiciu despre cine va guverna țara și va asuma responsabilitatea pentru situația economică din ce în ce mai complicată a țării.

O notă trimisă luni de către ministerul de Finanțe parlamentarilor, citată de Politico, anunță că deficitul bugetar ar putea ajunge la 5,6 la sută din PIB, în loc de 5,1 prognozat anterior.

Franța mai are 3 săptămâni să trimită la Bruxelles propunerile de reducere a deficitului

Paris are mai puțin de trei săptămâni înainte de termenul limită al Uniunii Europene pentru a trimite la Bruxelles propunerile sale de reducere a cheltuielilor publice în următorii ani, ca efect al plasării Franței sub procedură de deficit excesiv. Guvernul trebuie să prezinte bugetul de anul viitor parlamentului național până la 1 octombrie.


E greu de crezut că un guvern interimar ar putea trece un buget prin Parlament în condițiile în care alegerile surpriză din această vară au produs o legislatură fracturată, cu o alianță de partide de stânga care a câștigat cele mai multe locuri, dar fătă majoritate.

Președintele Emmanuel Macron a refuzat nominalizarea stângii pentru premier, argumentând că acesta nu va supraviețui unui vot de cenzură. În schimb, el caută= acum un nume care să ofere „stabilitate instituțională”.

Și Franța încearcă să obțină revenirea în ținta de deficit în 7 ani

Bruxelles poate acorda Parisului timp suplimentar – șapte ani în loc de patru – pentru a-și reduce datoria dacă arată că implementează reforme pro-creștere sau cheltuiește în sectoare strategice.

Guvernul interimar, însă, trebuie să lase în seama succesorului său decizii care au o dimensiune politică, cum ar fi promisiunile de reformă pe care le vor trimite la Bruxelles, dar este încă responsabilitatea guvernului interimar să lase un proiect de buget pe 2025. „Lucrăm la asta, dar următorul guvern va fi cel care să finalizeze proiectul și să îl prezinte”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului francez de finanțe.


Pentru a se conforma noilor reguli UE, Franța ar trebui să facă reduceri de cel puțin 30 de miliarde de euro în 2025, a spus ministerul de finanțe în nota transmisă parlamentului. Franța a promis în mod repetat să respecte regulile UE și să-și reducă deficitul sub 3% din PIB până în 2027, obiectiv care ar necesita reduceri de 110 miliarde EUR până în 2027.

Dar nota de săptămâna aceasta a menționat posibilitatea ca, cu reduceri mai puțin draconice, acest obiectiv să fie atins în 2029.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: