miercuri

24 aprilie, 2024

18 aprilie, 2016

dragos-paslaruPreședintele Klaus Iohannis a semnat, luni, numirea în funcția de ministru al Muncii a lui Dragoș Pîslaru – după demisia săptămâna trecută a fostului ministru, Ana Costea, plecată din guvern în urma controverselor legate de proiectul Legii salarizării.

Noul ministru urmează să depuă jurământul luni seară.

Dragoș Pîslaru, până acum consilierului economic al premierului la Cancelarie, a fost propus președintelui Klaus Iohannis luni de către premierul Dacian Cioloș pentru numirea ca ministru al Muncii.


Pîslaru este consilier de stat pe probleme economice în Cancelaria premierului. El ocupă această poziţie din decembrie 2015. Anterior, el a fost managing partner al companiei GEA Strategy & Consulting.

Născut în 1976, Pîslaru este licenţiat în economie internaţională al ASE Bucureşti şi deţine o diplomă de master în relaţii internaţionale de la London School of Economics and Political Science din Londra.

Ministru Munciii Ana Costea şi-a dat demisia săptămâna trecută, joi. Ana Costea și-a dat demisia pentru a determina Guvernul să renunțe la proiectul Ordonanței Salarizării, potrivit unui comunicat al instituției pe care aceasta a condus-o: “Ministrul Muncii a obținut, cu prețul depunerii mandatului, renunțarea la asumarea de către guvern a proiectului de ordonanță de urgență privind salarizarea”.

Proiectul de OUG, care teoretic trebuia discutat în ședința de miercurea trecută a fost aspru criticat pentru că majora salariile politicienilor (primari, președinți de consilii județene, dubla indemnizațiile parlamentarilor) și pe ale demnitarilor numiți, în timp ce îngrămădea în partea de jos a grilei de funcții – educație și sănătate.


Ordonanța schimba, de asemenea, principiile Legii salarizării 284, care urma să fie abrogată – legea fusese construită pe o concepție elaborată cu greu, în 2010, după dezbateri complicate și cu asistența Băncii Mondiale, și reflectă echilibrat importanța unor profesii.

În grila guvernului Dacian Cioloș, care răvășea această întreagă structură, salarii peste 4.500 de lei aveau doar demnitarii, aleși sau numiți, magistrații, militarii, prelații etc.

Doar medicii legiști, șefii din sănătate (managerii de spital), cadrele de conducere universități și cercetare (rectori, prorectori, directori de institute etc.) depășeau acest barem.

De asemenea, în grilă apăreau și unele salarii de încadrare mai mici decât cele existente acum (în învățământ, de exemplu). Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a declarat că există o prevedere din finalul OUG care preciza că niciun salariu de încadrare nu poate fi mai mic decât cel aflat acum în vigoare, dar prezența unor astfel de situații în grilă dovedește cel puțin neglijența autorilor proiectului.

Premierul Cioloș: Continuarea discuțiilor inechitățile din salarizare, principalul obiectiv al noului ministru al Muncii

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, că Dragoș Pîslaru, pe care l-a propus în funcția de ministru al Muncii, urmează să continue și să finalizeze discuțiile privind elaborarea unui act normativ pentru a corecta dezechilibrele legate de salarizare.

“Principalele misiuni, obiective ale dânsului vor fi să continue discuția și să finalizeze această discuție privind elaborarea, în măsura în care va fi posibil, a unui act normativ pentru a corecta anumite dezechilibre legate de salarizare. I-am cerut ca în cel mai scurt timp să organizeze o întâlnire cu sindicatele pentru a relua discuția și pentru a vedea care sunt bazele pe care putem discuta pentru un astfel de act normativ. Guvernul nu-și dorește să impună un act normativ, ci vrem să ajungem la un acord cu sindicatele în limita bugetului pe care îl avem la dispoziție și în această limită să vedem dacă putem face ceva. După care, în zilele următoare, dânsul o să-și prezinte programul, care va fi o continuitate a ceea ce s-a făcut până acum, însă i-am cerut și dânsului, așa cum am cerut și altor miniștri, ca de acum înainte intrăm într-o nouă fază a programului de guvernare și să ne concentrăm pe livrarea de rezultate, pe proiecte care au fost deja pregătite”, a susținut, potrivit Agerpres, Dacian Cioloș la Tulcea, acolo unde premierul a participat la o dezbatere despre strategia privind Delta Dunării.

Șeful Guvernului a explicat că Dragoș Pîslaru este economist și că de când este consilier de stat în Cabinetul său s-a implicat, între altele, și “pe partea de muncă, de salarizare”.

Dacian Cioloș a mărturisit că ar fi vrut să propună tot o doamnă în funcția de ministru al Muncii, însă a arătat că a fost dificil să găsească pe cineva pentru un mandat scurt.

“Eu aș fi vrut, să vă spun sincer, să am în continuare o doamnă la Ministerul Muncii. E greu să găsești, să mobilizezi pe cineva pentru o perioadă scurtă, pentru un mandat scurt și care să și preia din mers anumite idei, anumite proiecte. Domnul Pîslaru cunoaște proiectele la care s-a lucrat la Ministerul Muncii și mai ales pe acest proiect legat de salarizare, pe discuțiile pe care noi ni le-am programat privind salariul minim, pe obiectivele privind crearea de noi locuri de muncă, de formare profesională, care să ducă și la o mai bună inserție în câmpul muncii. Domnul Pîslaru are deja idei, știe bine care este programul de guvernare și cred va fi operațional foarte rapid”, afirmă Dacian Cioloș

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: