joi

25 aprilie, 2024

3 august, 2016

sange transfuzieÎn sistemul sanitar românesc funcţionează 108 spitale publice şi 34 private cu unităţi de transfuzie sanguine fără autorizaţie, printre acestea 19 fiind doar în Bucureşti, a anunţat miercuri, Ministerul Sănătăţii.

Precizarea este făcută în contextul în care în ultimele 2 luni au fost înregistrate cazuri de transfuzii greşite la două spitale din Bucureşti.

O imagine a sistemului

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii, dintre cele 142 de spitale, 19 sunt unităţi medicale din Bucureşti, 11 fiind spitale publice.


Pe listă se află Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „CC Iliescu”, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, iar la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias nu există date ale Direcţiei Sanitare Publice.

Ministerul a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii.

Rezultatul arată că cele 142 de spitale funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de DSP-uri.

3 luni pentru remedierea situației

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis o serie de măsuri de urgenţă. În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unităţile de transfuzii neautorizate şi vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie.


DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

În această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unitate de transfuzii autorizată sau de către centrul judeţean de transfuzie sangvină, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi.

În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor, documentul fiind în curs de finalizare.

Ministerul Sănătăţii anunţă că stadiul de actualizare a acestor informaţii este din 25 iulie.

Amenzile pentru malpraxis: câteva sute de lei

Două cazuri de malpraxis cu transfuzie de sânge au fost recent înregistrate. În luna iunie, o femeie de 68 de ani a murit la Spitalul de Arși din București, după ce i-a fost administrat sânge din altă grupă decât cea pe care o avea, din cauza identificării greșite a grupei.

Managerul spitalului și-a dat demisia, iar medicul de gardă și asistenta care s-au ocupat de caz au fost amendați de inspectorii sanitari cu 1.600 de lei.

În luna iulie, o femeie a intrat în comă după o operație efectuată la Spitalul CF2 din cauza transfuziei cu sânge dintr-o altă grupă. I s-a administrat sânge AB4 pozitiv deși ea avea grupa O I pozitiv.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) București a amendat o asistentă cu 700 de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: