Analiză

Câteva grafice: Haosul desăvârșit din Bugetele României. O analiză pe 4 ani a diferenței dintre Lege și Execuție

Deși la prima vedere sunt greu de întocmit, Bugetele publice ale României sunt, de fapt, o înșiruire de indicatori și liste de venituri și cheltuieli care… Mai mult

06.02.2019

Analiză

Efectele împrumutului FMI-UE-BIRD din 2009 asupra bugetului pe 2019

În urmă cu zece ani, pe fondul crizei economice, România a accesat un împrumut de aproape 20 de miliarde de euro din partea FMI, UE… Mai mult

06.02.2019

Chestiunea

DOCUMENT / Consiliul Fiscal – lista de probleme ale Proiectului de buget 2019: ”optimism exagerat, cifre improbabile, aprecieri nerealiste”

Consiliul fiscal a dat publicității marți Opinia sa cu privire la Legea Bugetului de stat 2019, scoțând în evidență scenariul de creștere economică ”excesiv de… Mai mult

05.02.2019

La obiect

Impasul finanțării Statului: Marile dificultăți care împing MFP să recurgă la soluții de conjunctură 

Dificultăţile Ministerului Finanţelor (MFP) de a acoperi deficitul bugetar în 2019 îi împing pe strategii bugetari ai guvernului să ridice metodele de completare ale veniturilor… Mai mult

04.02.2019

Cronicile

Mike Pompeo la Budapesta: Nu putem să-l lăsăm pe Putin să adâncească disensiunile între prieteni. Ungaria cere SUA să preseze pentru demararea exploatării gazelor din Marea Neagră

de Iulian Soare , 12.2.2019

Secretarul de stat american Mike Pompeo a îndemnat luni Ungaria să nu lase Moscova ”să adâncească disensiunile” între occidentali, în contextul în care această ţară membră NATO este considerată tot mai ”permeabilă” intereselor ruse şi chineze.

Profitând de prezența Secretarului de stat american la Budapesta, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, a cerut înaltului oficial american să faciliteze o decizie finală a grupului energetic ExxonMobil pentru a produce gaze naturale în Marea Neagră.

Semnal important: Ministerul Apărării de la Budapesta a scos la vânzare întreaga sa flotă de avioane MiG-29 dezafectate, a anunţat luni grupul britanic Jane’s, specializat în informaţii de ordin militar, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat american se află într-un turneu european care cuprinde vizite în Ungaria, Slovacia, Polonia și Belgia.

Avertismentele SUA

”Ruşii şi chinezii au sfârşit prin a obţine tot mai multă influenţă aici, or ei nu împărtăşesc în vreun fel idealurile americane care ne sunt atât de dragi. Noi nu putem să-l lăsăm pe Putin să adâncească disensiuni între prieteni în NATO”, a declarat pentru presă Mike Pompeo, potrivit AFP, înaintea unei întâlniri cu premierul Viktor Orban.

Washingtonul este îngrijorat de ”tendinţa orientală” a diplomaţiei ungare, foarte activă de câţiva ani în dezvoltarea relaţiilor sale politice şi economice cu Moscova şi Beijing după ce premierul Orban a decretat, cu ani înurmă, ”deschiderea către Est” a Ungariei.

Premierul Viktor Orban l-a primit pe preşedintele rus Vladimir Putin în două rânduri, în 2017, şi pledează în favoarea unei ridicări a sancţiunilor europene impuse Rusiei. Cooperarea ungaro-rusă este deosebit de dezvoltată în sectorul energetic, iar șeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a catalogat drept o ”enormă ipocrizie” criticile Occientului, care colaborează cu Moscova în sectorul energetic.

China se află, de asemenea, în centrul unor eforturi diplomatice ale lui Viktor Orban, care și-a declarat convingerea că ”centrul economiei mondiale este pe cale să se răstoarne de la Vest către Est, de la Atlantic către Pacific”.

SUA și-ar dori însă ca recentul acord între Budapesta şi gigantul chinez telecom Huawei în vederea dezvoltării reţelei 5G în Ungaria să nu se concretizeze.

”Vrem să indicăm împreună avantajele şi riscurile legate de utilizarea unui asemenea echipament”, a recunoscut luni Mike Pompeo.

Şeful diplomaţiei americane îşi continuă turneul european în Slovacia, marţi, apoi în Polonia, unde se desfăşoară miercuri şi joi o reuniune consacrată procesului de pace în Orientul Mijlociu.

Solicitări ale Ungariei

La finalul unei întâlniri care a avut loc luni seara cu Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, ministrul ungar al Afacerilor Externe a anunțat, potrivit MTI, că i-a cerut oficialului american să îndemne ExxonMobil să ia o decizie finală de investiţii în cel mai scurt timp posibil pentru a extrage gaze naturale în Marea Neagră, ceea ce ar permite Ungariei să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

Potrivit lui Peter Szijjarto, criticile aduse Ungariei pentru legăturile cu Rusia sunt o dovadă de ipocrizie. Acesta a adăugat că nu companiile energetice din Ungaria sau Europa Centrală cooperează cu Gazprom pentru a construi gazoducte.

“Am făcut tot ce putem pentru a cumpăra gaze naturale din alte surse”, a spus Peter Szijjarto, care a precizat că procesul de diversificare depinde de ţările aliate.

Miercurea trecută, Peter Szijjarto s-a întâlnit la Washington cu secretarul american pentru energie Rick Perry, ocazie cu care Szijjarto i-a cerut oficialului american să intervină pe lângă ExxonMobil, pentru ca grupul petrolier american să demareze, împreună cu partenerul austriac OMV, producţia de gaze offshore în România.

OMV Petrom, partener al ExxonMobil, a anunțat săptămâna trecută că decizia de investiții în Marea Neagră încă nu este luată. Pentru demararea unui proiect de asemenea anvergură, a transmis compania, este nevoie de un cadru stabil de reglementare, de stabilitate fiscală, de o piaţă a gazelor liberalizată şi de o infrastructură-cheie. 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.2.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Întrebările la care CEDO așteaptă răspuns din partea statului român în cazul revocării Laurei Kovesi

Vladimir Ionescu

Curtea Europeană de Drepturilor Omului a trimis Guvernului român întrebările la care trebuie să răspundă în cazul sesizării înregistrate la CEDO de fostul procuror-șef al… Mai mult

Stiri

Gazoductul Iaşi – Chişinău / Lucrările au intrat, oficial, în faza a II-a, de la Ungheni până în Capitală

Adrian N Ionescu

La Chișinău a avut loc luni inaugurarea oficială a lucrărilor aferente Fazei a II-a a proiectului de interconectare a reţelelor de gaze ale României şi Republicii… Mai mult

Stiri

Alegeri europene 2019 / Configurația viitorului Parlament European – sondaj comandat de instituție

Iulian Soare

Cu 97 de zile înainte de data alegerilor europarlamentare, datele arată că centrul-dreapta va rămâne în continuare cel mai mare grup politic din legislativul european,… Mai mult

Stiri

NATO la 70 de ani: O Alianţă aflată în criză – raport prezentat la Conferința de Securitale de la Munchen

Iulian Soare

Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu una dintre cele mai grave crize din ultimele şapte decenii, fiind afectată de o serie de provocări, inclusiv interne, dintre… Mai mult

Stiri

ANRE: 20 de milioane de lei amenzi date operatorilor din energie, mai ales distribuitorilor, în 2018

Adrian N Ionescu

Marile companii din energie şi mai ales distribuitorii au plătit aproape două treimi din totalul amenzilor de peste 19,7 milioane de lei date anul trecut… Mai mult

Stiri

Vasilica Dăncilă: Programele PNDL, introduse de dl. Dragnea, au scos țara din noroaie

Razvan Diaconu

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, la o întâlnire cu primarii de comune, că prin programelor PNDL I și II „am scos țara din noroaie”,… Mai mult

Stiri

Daniel Barbu a demisionat de la conducerea Autorității Electorale ca să candideze pe lista ALDE la europarlamentare

Razvan Diaconu

Preşedintele Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu (foto), a demisionat de la conducerea instituţiei, intenţia sa fiind să candideze la alegerile europarlamentare, pe listele ALDE. News.ro… Mai mult