vineri

26 aprilie, 2024

12 februarie, 2019

Secretarul de stat american Mike Pompeo a îndemnat luni Ungaria să nu lase Moscova ”să adâncească disensiunile” între occidentali, în contextul în care această ţară membră NATO este considerată tot mai ”permeabilă” intereselor ruse şi chineze.

Profitând de prezența Secretarului de stat american la Budapesta, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, a cerut înaltului oficial american să faciliteze o decizie finală a grupului energetic ExxonMobil pentru a produce gaze naturale în Marea Neagră.

Semnal important: Ministerul Apărării de la Budapesta a scos la vânzare întreaga sa flotă de avioane MiG-29 dezafectate, a anunţat luni grupul britanic Jane’s, specializat în informaţii de ordin militar, potrivit Agerpres.


Secretarul de stat american se află într-un turneu european care cuprinde vizite în Ungaria, Slovacia, Polonia și Belgia.

Avertismentele SUA

”Ruşii şi chinezii au sfârşit prin a obţine tot mai multă influenţă aici, or ei nu împărtăşesc în vreun fel idealurile americane care ne sunt atât de dragi. Noi nu putem să-l lăsăm pe Putin să adâncească disensiuni între prieteni în NATO”, a declarat pentru presă Mike Pompeo, potrivit AFP, înaintea unei întâlniri cu premierul Viktor Orban.

Washingtonul este îngrijorat de ”tendinţa orientală” a diplomaţiei ungare, foarte activă de câţiva ani în dezvoltarea relaţiilor sale politice şi economice cu Moscova şi Beijing după ce premierul Orban a decretat, cu ani înurmă, ”deschiderea către Est” a Ungariei.

Premierul Viktor Orban l-a primit pe preşedintele rus Vladimir Putin în două rânduri, în 2017, şi pledează în favoarea unei ridicări a sancţiunilor europene impuse Rusiei. Cooperarea ungaro-rusă este deosebit de dezvoltată în sectorul energetic, iar șeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a catalogat drept o ”enormă ipocrizie” criticile Occientului, care colaborează cu Moscova în sectorul energetic.


China se află, de asemenea, în centrul unor eforturi diplomatice ale lui Viktor Orban, care și-a declarat convingerea că ”centrul economiei mondiale este pe cale să se răstoarne de la Vest către Est, de la Atlantic către Pacific”.

SUA și-ar dori însă ca recentul acord între Budapesta şi gigantul chinez telecom Huawei în vederea dezvoltării reţelei 5G în Ungaria să nu se concretizeze.

”Vrem să indicăm împreună avantajele şi riscurile legate de utilizarea unui asemenea echipament”, a recunoscut luni Mike Pompeo.

Şeful diplomaţiei americane îşi continuă turneul european în Slovacia, marţi, apoi în Polonia, unde se desfăşoară miercuri şi joi o reuniune consacrată procesului de pace în Orientul Mijlociu.

Solicitări ale Ungariei

La finalul unei întâlniri care a avut loc luni seara cu Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, ministrul ungar al Afacerilor Externe a anunțat, potrivit MTI, că i-a cerut oficialului american să îndemne ExxonMobil să ia o decizie finală de investiţii în cel mai scurt timp posibil pentru a extrage gaze naturale în Marea Neagră, ceea ce ar permite Ungariei să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

Potrivit lui Peter Szijjarto, criticile aduse Ungariei pentru legăturile cu Rusia sunt o dovadă de ipocrizie. Acesta a adăugat că nu companiile energetice din Ungaria sau Europa Centrală cooperează cu Gazprom pentru a construi gazoducte.

„Am făcut tot ce putem pentru a cumpăra gaze naturale din alte surse”, a spus Peter Szijjarto, care a precizat că procesul de diversificare depinde de ţările aliate.

Miercurea trecută, Peter Szijjarto s-a întâlnit la Washington cu secretarul american pentru energie Rick Perry, ocazie cu care Szijjarto i-a cerut oficialului american să intervină pe lângă ExxonMobil, pentru ca grupul petrolier american să demareze, împreună cu partenerul austriac OMV, producţia de gaze offshore în România.

OMV Petrom, partener al ExxonMobil, a anunțat săptămâna trecută că decizia de investiții în Marea Neagră încă nu este luată. Pentru demararea unui proiect de asemenea anvergură, a transmis compania, este nevoie de un cadru stabil de reglementare, de stabilitate fiscală, de o piaţă a gazelor liberalizată şi de o infrastructură-cheie. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: