duminică

30 iunie, 2024

inteligența artificială în construcții

27 iunie, 2024

Inteligența artificială în construcții are potențialul de a-i ajuta pe actorii din piață să obțină plus valoare pe parcursul întregului ciclu de viață al unui proiect, de la proiectare, licitații și finanțare, la achiziții, gestionarea operațiunilor și activitatea de construcție propriu-zisă.

AI în construcții – beneficii

Inteligența artificială în construcții poate ajuta industria în ansamblul său să depășească unele dintre cele mai grele provocări, ca de exemplu cele legate de siguranță, lipsa forței de muncă ori depășirea costurilor, se arată într-un ghid realizat de Trimble, o companie de tehnologie din SUA care oferă soluții digitale pentru companiile din sectorul construcțiilor.

Aplicațiile potențiale ale învățării automate (machine learning) și ale inteligenței artificiale în construcții sunt numeroase. De pildă, AI poate contribui la rezolvarea unor chestiuni standard din industrie, ca de exemplu solicitările de informații sau modificarea comenzilor. Beneficiile algoritmilor cu învățare automată variază de la banala filtrare a e-mail-urilor la monitorizarea avansată a siguranței la locul de muncă.

Inteligența artificială în construcții – aplicații


Iată, mai jos, 8 moduri în care poate fi folosită inteligența artificială în construcții, potrivit companiei Trimble:

1. Prevenirea depășirii costurilor. După cum arată sursa citată, numeroase proiecte depășesc bugetul avut la dispoziție, în ciuda angajării celor mai bune echipe de proiect. Dar rețelele neuronale artificiale pot fi utilizate pentru a prezice depășirile de costuri pe baza unor factori precum dimensiunea proiectului, tipul contractului sau nivelul de competență al managerilor de proiect. De asemenea, sunt folosite date istorice pentru a genera calendare realiste ale proiectelor.

Inteligența artificială în construcții – listă de exemple

2. Îmbunătățirea proiectării clădirilor prin design generativ. La ora actuală, pe piață au apărut programe bazate pe modele 3D care le oferă profesioniștilor din arhitectură, inginerie și construcții posibilitatea de a planifica, proiecta și gestiona mai eficient clădirile și infrastructura. Pentru a planifica și proiecta construcția unui proiect, modelele 3D trebuie să ia în considerare planurile arhitecturale, de inginerie, de mecanică, cele electrice și sanitare.

În prezent, specialiștii din industrie utilizează inteligența artificială generativă pentru a genera design-uri, planuri, modele. Astfel, există software care utilizează algoritmi de învățare automată pentru a explora toate variantele unei soluții și care generează alternative de design. Odată ce un utilizator a stabilit anumite cerințe în model, programul de proiectare generativă creează modele 3D optimizate pentru condițiile și constrângerile impuse, învățând din fiecare iterație până când creează modelul ideal.

AI în construcții – avantaje


3. Reducerea riscurilor. Fiecare proiect de construcții prezintă numeroase riscuri: de calitate, siguranță, timp, cost etc. Din acest motiv au apărut soluții de inteligență artificială în construcții pe care dezvoltatorii le folosesc pentru a monitoriza și prioritiza riscurile de pe un șantier, astfel încât echipa de proiect să își poată concentra timpul și resursele asupra celor mai mari factori de risc. De exemplu, subcontractorii sunt evaluați pe baza unui scor de risc, astfel încât managerii pot să lucreze cu echipele de risc pentru a diminua riscurile cele mai mari.

4. Creșterea productivității. Folosirea roboților și a mașinilor autonome (care nu au nevoie de șofer) reprezintă unul din modurile prin care inteligența artificială în construcții poate duce rapid la creșterea productivității. Astfel de mașini pot să toarne beton, să facă zidărie, să sudeze sau să demoleze. De asemenea, lucrările de excavare și de pregătire pot fi efectuate de buldozere autonome sau semiautonome, care pot pregăti un șantier cu ajutorul unui programator uman care introduce specificații exacte. În acest fel, muncitorii umani se pot concetra pe îndeplinirea sarcinilor mai complexe și care necesită mai puțin forța brută, ceea ce crește productivitatea și eficiența, reducând timpul total necesar pentru finalizarea unui proiect.

inteligența artificială în construcții
Foto: Vilkasss / pixabay.com

Inteligența artificială în construcții – exemple

5. Siguranța pe șantier. Potrivit Trimble, muncitorii din construcții sunt uciși la locul de muncă de 5 ori mai frecvent decât muncitorii din alte domenii. Conform Administrației pentru Sănătate și Siguranță Ocupațională din SUA (OSHA), principalele cauze ale deceselor în industria construcțiilor au fost căderile de la înălțime, loviturile, electrocutarea și strivirea.

Inteligența artificială în construcții poate îmbunătăți siguranța pe șantier atât prin folosirea roboților și a mașinilor dotate cu AI, cât și prin analize menite să identifice pericolele de la locul de muncă. De pildă, o companie de construcții din Boston, SUA, lucrează pentru a crea un algoritm care analizează fotografiile de pe șantierele sale și le scanează pentru a identifica pericolele, cum ar fi muncitorii care nu poată echipamentul de protecție, corelând imaginile cu istoricul de accidente.

6. Deficitul forței de muncă. Companiile de construcții folosesc tot mai mult inteligența artificială pentru a planifica mai bine distribuția forței de muncă și a utilajelor pe diverse șantiere. De exemplu, roboții care evaluează în mod constant progresul lucrărilor și locația muncitorilor și a echipamentelor le pot transmite managerilor de proiect ce șantiere au suficienți muncitori și utilaje pentru a finaliza proiectul la termen și care lucrări sunt întârziate. În acest fel, pe șantierele rămase în urmă ar putea fi adusă forță de muncă în plus.

Inteligența artificială în construcții – big data

7. Big data. Precum numeroase alte domenii, și industria construcțiilor poate beneficia de pe urma big data. AI poate analiza un volum uriaș de date generate din: senzori de securitate, imagini surprinse de telefoanele mobile, videoclipuri realizate de drone etc. Astfel, profesioniștii din industria construcțiilor și clienții acestora pot avea acces la noi seturi de date și analize generate cu ajutorul AI și al sistemelor de învățare automată.

8. Inteligența artificială în faza post-construcție. Administratorii clădirilor pot folosi inteligența artificială în construcții după finalizarea unei lucrări pentru a colecta informații despre o structură. Informațiile pot fi colectate de senzori, drone și alte tehnologii, iar apoi algoritmii cu inteligență arficială le pot analiza, oferind informații valoroase despre funcționarea și performanța unei clădiri, a unui pod sau a unei șosele.

În acest fel, inteligența artificială poate fi folosită pentru a monitoriza problemele în curs de apariție sau pentru a determina când anume trebuie efectuată întreținerea preventivă.

Foto: Vilkasss / borevina / pixabay.com

Dacă acest articol despre inteligența artificială în construcții vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Inteligența artificială în bănci. 4 avantaje și 4 aplicații
Aplicații AI pentru investiții la bursă. 4 programe utile
Aplicații de investiții la bursă disponibile pe mobil. 3 exemple
Aplicații AI pentru gestionarea banilor. 5 instrumente utile
Aplicații AI educative. 9 instrumente utile pentru elevi și profesori
Aplicații AI pentru sănătate. Cum te pot ajuta Ada, Buoy, SkinVision, Noom

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: