miercuri

17 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2011

Coaliția de guvernare a discutat, miercuri, intenția Guvernului de a prelua la bugetul de stat, în anul 2012, fonduri de 1,835 de miliarde de lei (peste 420 de milioane de euro), bani care până acum erau transferați automat la bugetele locale ale primăriilor și consiliilor județene.

Executivul urmărește să facă acest lucru printr-o Ordonanță de Urgență plecată de la Ministerul Finanțelor Publice, prin care cotele defalcate din impozitul pe venit, transferate de la bugetul de stat la bugetele locale, să se diminueze cu 5,5 puncte procentuale, adică de la 77% la 71,5%.

Guvernul își motivează proiectul de modificare a Legii finanțelor publice locale, prin necesitatea ”menținerii echilibrului bugetar”, în condițiile în care bugetul de stat va trebui, în anul 2012, să asigure o parte din cheltuielile grădiniţelor, școlilor și liceelor, care sunt în administrarea primăriilor, potrivit Legii Educației Naționale.

Ce fonduri preia bugetul de stat de la bugetele locale:

  • Astfel, în anul 2012, bugetele locale vor pierde, în favoarea bugetului de stat, suma de 835 de milioane de lei, prin reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit, acești bani reprezentând cota din impozitul pe veniturile din pensii care nu mai intră în baza de defalcare.
  • De asemenea, bugetele locale vor mai pierde încă 1 miliard de lei, prin modificarea cotelor din impozitul pe venit.
  • În schimb, bugetul de stat va aloca 1 miliard de lei la cu destinație precisă pentru pentru finanţarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, care în anul 2011 erau suportate de primării.

Practic, administrația locală pierde 1,835 de miliarde de lei, dar este degrevată de cheltuieli de 1 miliard de lei cu școlile, liceele, grădinițele, în anul 2012.

”Începând cu anul 2012, finanţarea acestor cheltuieli, care fac parte din finanţarea de bază, potrivit Legii educaţiei naţionale, nr.1/2011, se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, afectând echilibrul bugetar prin diminuarea veniturilor bugetului de stat”, își motivează Guvernul inițiativa.

Cu toate acestea, bugetele locale pierd cei 835 de milioane de lei din impozitarea pensiilor, bani care rămân ”ca venit definitiv al bugetului de stat”, după cum arată Guvernul.

În privința celor 835 de milioane de lei din impozitul pe pensii, Guvernul motivează preluarea banilor la bugetul de stat prin faptul că în prezent acești bani ajungeau doar la localitățile reședințe de județ, unde erau casele de pensii județene, deși pensionarii plătitori sunt răspândiți în întreg județul.


”În prezent există discrepanţe în modul de alocare a cotelor, în sensul că din impozitul pe venit – respectiv din impozitul pe veniturile din pensii – se alocă cote numai unităţilor administrativ-teritoriale pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozite, respectiv numai municipiilor reşedinţă de judeţ unde au sediul Casele judeţene de pensii, chiar dacă beneficiarii de pensii sunt din tot judeţul”, arată Ministerul Finanțelor.

Ce procente pierd primăriile din cotele defalcate pe impozitele pe venit:

  • Municipiile, oraşele şi comunele suferă o reducere de la 44% la 40,5%
  • Județele – reducere de la 12% la 11%
  • Banii pentru echilibrarea bugetelor locale se reduc de la 21% la 20%.
  • Primăria Municiăiului Bucureşti suferă o reducere de la 44,5% la 43,5%.
  • Cele 6 primării de sectoare ale Capitalei suferă o scădere de la 22,5% la 19%.
  • Fondurile de echilibrare a bugetelor la niveluol Bucureștiului se reduc de la 10% la 9%.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

5 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

5 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: