Rectificarea bugetară, modificarea Codului fiscal şi îmbunătăţirea salarizării personalului din cultură se numără printre măsurile pe care Guvernul urmăreşte să le ia prin ordonanţă simplă în vacanţa parlamentară programată în iulie-august 2012, potrivit proiectului legii de abilitare a Executivului de a emite ordonanţe, lansat, vineri, în dezbatere publică.
Potrivit documentului citat de Agerpres, reglementările în care Guvernul urmăreşte să poată adopta ordonanţe simple în vacanţa parlamentară de vară sunt: „rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/1996 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a instituţiilor publice de cultură finanţate din venituri extrabugetare şi alocaţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, a sistemului de salarizare a personalului din aceste instituţii, precum şi îmbunătăţirea salarizării personalului din instituţiile şi activităţile cu profil cultural, aprobată cu modificări prin Legea nr. 86/1996, cu modificările ulterioare”.
De asemenea, sunt vizate ordonanţe privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, măsuri privind diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare, măsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor europene în agricultură.
Totodată, Guvernul ar vrea să poată emită ordonanţă simplă şi în privinţa normelor cu privire la accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structuri de primire turistice şi pentru aprobarea procedurii de înscriere a structurilor de primire turistice, de înregistrare a turiştilor şi de raportare a acestora în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor.
În total, proiectul legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe simple vizează şase domenii: finanţe publice şi economie, agricultură şi dezvoltare rurală, muncă familie şi protecţie socială, administraţie şi interne, turism, precum şi cultură.
Proiectul de lege iniţiat de Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul al Guvernului urmează să fie supus aprobării în şedinţa Executivului, după care trebuie să fie adoptat de Legislativ.