duminică

30 iunie, 2024

27 iunie, 2024

Aproximativ 46,6% din europenii cu vârste între 25 și 64 de ani au participat în 2022 la cursuri de educație sau formare, conform datelor Eurostat. Marea majoritate a acestor activități de învățare sunt non-formale, adică se desfășoară în afara instituțiilor de învățământ, au legătură cu locul lor de muncă și sunt plătite, cel puțin parțial, de către angajatori.

În România, aproape 79% din aceste cursuri de educație și formare non-formală au legătură cu locul de muncă, adică sunt urmate pentru updatarea skillurilor sau învățarea unor noi roluri. Media este apropiată cele UE, care se apropie de 82%.


Datele au fost colectate prin intermediul anchetei privind educația adulților (AES), precizează Eurostat.

Cele mai multe cursuri sunt în domeniile afaceri, administrație și drept. În România domină sănătatea și serviciile

O cincime (20,2 %) din educația și formarea formală sau non-formală acordată adulților din UE a vizat afacerile, administrația și dreptul.

Sănătatea și asistența socială au reprezentat 15,9 % din totalul orelor petrecute de adulți în instruire, mai arată Eurostat. În cazul acestora se observă că ponderea cursurilor formale, adică în instituții specializate, o depășește pe cea non-formală, aspect ce ține de nevoia de a fi la zi cu ultimele noutăți din domeniu.

În cazul României, se observă că cele mai multe cursuri sunt din domeniile sănătate și servicii, ambele depășind media UE corespunzătoare acestor segmente.

Cele mai multe activități de învățare non-formală legate de locul de muncă au fost plătite de angajator


Sponsorizarea de către angajator se referă la toate activitățile de învățare non-formală legate de locul de muncă care au fost plătite cel puțin parțial de către angajator sau potențialul angajator și/sau au fost efectuate în timpul orelor de lucru plătite.

În 2022, aproximativ 87,0 % din activitățile de învățare non-formală legate de locul de muncă ale adulților au fost sponsorizate măcar parțial de către angajatori, în timp ce 13,0 % din activități au fost asigurate financiar prin alte mijloace.

Educația și formarea non-formală legată de locul de muncă înseamnă că o persoană participă la o activitate de educație și formare non-formală pentru a obține cunoștințe și/sau a deprinde noi competențe necesare pentru un loc de muncă actual sau viitor, pentru a crește veniturile, pentru a îmbunătăți oportunitățile de angajare și/sau de carieră într-un domeniu actual sau altul și, în general, pentru a-și îmbunătăți oportunitățile de avansare și promovare.

Ponderea ridicată a cursurilor plătite de companii indică interesul angajatorilor pentru a avea salariați bine pregătiți și avansul cunoașterii în anumite domenii, dar poate reflecta și caracterul prohibitiv, din punct de vedere financiar, al unor astfel de cursuri, pe care nu și le permit toți cei interesați.

Majoritatea cursurilor sunt cursuri de formare la locul de muncă

Activitățile de învățare, așa cum sunt clasificate de Eurostat:

  • programe non-formale
  • cursuri (cursuri la clasă, lecții particulare și cursuri teoretico-practice combinate, inclusiv ateliere)
  • formare la locul de muncă.

Conform datelor Eurostat, angajatorul sau viitorul angajator a fost primul furnizor de activități non-formale în 14 state membre, în timp ce alte instituții publice sau private au reprezentat primul furnizor în șapte țări: Portugalia, Suedia, Luxemburg, Croația, Slovenia, Cipru și Grecia.

Instituțiile de educație și formare non-formală au fost principalul furnizor în doar cinci țări: Finlanda, Țările de Jos, Franța, Estonia și Polonia.

România nu numai că se numără printre statele membre unde firma este cea care furnizează aceste cursuri (formare la locul de muncă), dar are una dintre cele mai mari ponderi ale acestei activități de învățare, alături de vecinele sale Bulgaria și Ungaria, dar și de Germania.

Astfel, dacă 35% din aceste cursuri desfășurate la nivelul UE sunt oferite de angajator, în România procentul este de 50%.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: