miercuri

24 aprilie, 2024

24 aprilie, 2017

Pagubele cauzate de situația meteorologică de săptămâna trecută din Moldova s-ar putea ridica la câteva milioane de lei, iar acestea, din punctul de vedere al directorului general Electrica, Cătălin Stancu, vor trebui recunoscute de Autoritatea de Reglementare (ANRE) în tarifele finale plătite de consumatori.

Potrivit Agerpres, directorul Electrica a făcut aceste afirmații luni, în cadrul unei conferințe de presă.

”Marea problemă a fost organizarea unui volum mare de lucrări în câteva zile. Pagubele vor fi de câteva milioane de lei, ne așteptăm noi. Costul la nivel de total este marginal, nu mă aștept să aibă influențe în tariful de anul viitor, pentru că, încă o dată, nu reprezintă o sumă semnificativă la nivel de costuri totale per filială”, a explicat Cătălin Stancu.


Afirmațiile șefului Electrica au fost făcute în contextul în care, sâmbătă, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că va solicita ANRE să nu recunoască în tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice în aceste zile.

Cătălin Stancu a anunțat însă că va cere Camerei de Comerț și Industrie recunoașterea situației de forță majoră, ceea ce va exonera compania de eventuale litigii și solicitări de despăgubiri.

Directorul Electrica a mai spus că fenomene precum cele care au avut loc în ultima parte a săptămânii trecute nu au mai fost văzute de zeci de ani.

Potrivit reprezentanților Electrica, luni la orele amiezii mai erau nealimentați 23.000 de consumatori din zonele arondate companiei, față de vârful de 130.000 de consumatori nealimentați, înregistrat vineri la ora 12:00.


”Sperăm ca în maximum 48 de ore să nu mai avem nicio problemă. Cauzele par să țină de fenomene meteo extreme: zăpada era umedă și extrem de grea, iar vântul — puternic. Este un fenomen pe care nu l-am văzut de zeci de ani. Iar un stâlp odată căzut îi antrenează și pe ceilalți”, explicat șeful Electrica.

El a mai spus că o altă problemă a fost faptul că unii dintre stâlpi, mai vechi, nu au fost proiectați pentru acest tip de condiții meteo.

Întrebat dacă ANRE trebuie să recunoască aceste costuri în factura finală, președintele Agenției, Niculae Havrileț a răspuns, citat de Agerpres: ”Depinde de situație. Dacă a fost declarată situație de forță majoră, ANRE poate să facă acest lucru”.

Potrivit președintelui ANRE, Camera de Comerț este instituția care certifică existența unei situații de forță majoră.

”După declararea situației de forță majoră, distribuitorii vor trebui să-și facă reparațiile și să aducă la ANRE pentru recunoașterea acestor cheltuieli în tariful de anul viitor, iar ANRE analizează această solicitare”, a mai spus Havrileț.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: