miercuri

24 aprilie, 2024

23 ianuarie, 2014

Sistemul financiar este mai sigur decât acum cinci ani- acesta este mesajul pe care îl transmit toţi bancherii prezenţi la reuniunea anuală a Forului Economic Mondial de la Davos.

Cel mai fervent susţinător al teoriei se dovedeşte Douglas Flint, preşedinte al celei mai mari bănci europene, HSBC, care a prezentat miercuri datele unui sondaj la care au participat bancheri şi responsabili cu reglementarea sistemului financiar. Conform datelor prezentate de Douglas Flint 61,7% dintre cei chestionaţi afirmă că “pieţele financiare sunt sigure iar băncile sunt capabile să absoarbă şocurile pieţei”.

“Ar fi un dezastru pentru industrie, autorităţi de reglementare şi pentru factorii de decizie publică să constatăm că după 6 ani de eforturi dramatice nu am reuşit să reglementăm corect sistemul”, a afirmat preşedintele HSBC, citat de Reuters.


În cadrul discuţiilor tematice, şi Anthony Jenkins, preşedinte executiv al Barclay’s, a afirmat: “Majorările de capital şi lichidităţile asigură băncilor o mai bună capacitate de rezistenţă. Reglementările descurajează investiţiile riscante. E foarte greu să contrazicem evidenţa- sistemul bancar e mult mai sigur!”

Paul Singer, fondator şi CEO al fondului de investiţii Elliot Management, a exprimat altă opinie. “Nu cred că sistemul financiar şi pieţele sunt mai sigure decât în trecut. De fapt, nu cred că sunt sigure”, a afirmat omul care controlează investiţii în valoare de 24 miliarde de dolari.

Uniunea Europeană, sub presiunea euroscepticilor

Un alt subiect dezbătut miercuri a fost cel legat de apropiatele alegeri europene, care provoacă îngrijorare la nivelul directorilor executivi de top.

Îngrijorarea este determinată de posibila ascensiune a euroscepticilor, pe fondul general al unei rate crescute a şomajului, al austerităţii şi a creşterii economice “anemice” în Europa.


La Davos s-a acreditat ideea că grupul partidelor care propagă mesaje împotriva uniunii politice şi monetare- cele mai semnificative fiind Frontul Naţional din Franţa, UKIP din Marea Britanie, Partidul Libertăţii din Olanda, Syriza din Grecia, ar putea câştiga până la 20% din locurile Parlamentului European.

“Gândiţi-vă la Tea Party, cum a încurcat guvernarea americană”, a spus celor prezenţi la sesiunea “Îşi revine Europa?” Axel Weber, fost preşedinte Bundesbank, care a vorbit de infuenţa crescândă a euroscepticismului.

Pierre Nanterme, CEO al Accenture, şi-a manifestat în principal îngrijorarea faţă de rata şomajului din Europa, care alimentează extremismul. „Europa trebuie să fie foarte atentă la acest fenomen”, a afirmat Perre Nanterme cu referire la rata-record a şomajului înregistrată în noiembrie 2013- 12,1% la nivel european.

Avertizările lui Christophe de Margerie, preşedinte executiv Total

Christophe de Margerie, preşedinte executiv al companiei petroliere Total, consideră că provocarea pentru Europa este una de schimbare a filozofiei.

„Europa trebuie să-şi schimbe perspectiva indiferent de rezultatul alegerilor europene. Nu o luaţi ca pe o provocare, dar cred că Europa trebuie să se autodefinească drept o ţară emergentă şi să se concentreze pe competitivitate”, a spus Christophe de Margerie, citat de Reuters.

„Astăzi, doar încercăm să ne luptăm cu cei care produc acelaşi lucru la un preţ mai mic. Nu putem să ne luptăm cu asta. Tot ce trebuie să facem este să ridicăm calificarea muncitorilor, să creştem abilitatea inginerilor, să-i forţăm să aducă pe piaţă noi produse. Şi, foarte important, încetaţi să faceţi diferenţe între sudul şi nordul Europei. Dacă se continuă aşa, Uniunea Europeană este moartă!”, a afirmat preşedintele executiv al Total.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: