Premierul britanic susţine că nu vede finalul programului de austeritate al guvernului şi cred că reducerile bugetare vor continua până în 2020. Într-un interviu acordat publicaţiei britanice “The Telegraph”, Cameron spune că se aşteaptă ca această criză din zona euro să continue încă mulţi ani de acum încolo, foarte probabil întregul deceniu.
Prim-ministrul britanic insistă că doreşte să reducă taxele, dar orice astfel de măsură ar fi urmată de şi mai mari deficite bugetare.
Întrebat dacă programul de austeritate va dura până în 2020, premierul a replicat: “Cred că da…aceasta este o perioadă în care toate ţările, nu doar Europa, dar şi America, vor fi nevoite să îşi rezolve problema deficitelor bugetare şi să ajungă la datorii sustenabile. Nu văd această soluţionare mai curând decât atunci, când se va putea elimina această presiune”.
“Acest lucru nu înseamnă că nu vom putea reduce taxele şi impozitele pentru cetăţeni…Putem face lucruri interesante, radicale şi conservatoare în acelaşi timp, deşi avem variante dificile în ceea ce priveşte cheltuielile”, a explicat Cameron.
Încă 5 ani de austeritate, pe lângă cei prognozaţi
După alegerile legislative din 2010, din Marea Britanie, coaliţia a spus, iniţial, că programul său de austeritate se va încheia în 2015. În această perioadă, peste 80 de miliarde de lire sterline au fost economisite din reducerea cheltuielilor şi creşterea taxelor. Programul a fost însă extins până în 2017, toamna trecută, fiind prognozate alte economii de până la 30 de miliarde de lire sterline, în contextul deteriorării situaţiei economice.
De când Marea Britanie a intrat din nou în recesiune, Cameron va trebuie să se prezinte în următoarea campanie electorală cu promisiuni care se referă la reduceri suplimentare de buget pentru încă 5 ani. Declaraţiile oficialului britanic vin după cele ale lui Sir Jeremy Heywood, secretarul guvernului, care a făcut şi el o aluzie la faptul că recesiunea va dura până în 2020.
Premierul admite că situaţia economică s-a dovedit mult mai proastă decât anticipase el. “Ne aflăm într-o situaţie foarte grea. Există şi nişte veşti bune, pentru că tocmai am văzut că inflaţia a scăzut, din nou”, spune Cameron.
“Nu neg niciun un moment faptul că situaţia este mult mai dură decât ne aşteptam. Cred că impactul asupra economiei noastre, în anii dificili, pagubele produse sistemului bancar, datoriile gospodăriilor, mărimea datoriei guvernamentale, mărimea întregului model de creştere au fost dezechilibrate. Acel impact a fost mai mare decât era prognozat şi mai greu de reparat”, a conchis premierul.