vineri

26 aprilie, 2024

20 februarie, 2017

Expoziție la Abu Dhabi

Transferul global de armament a crescut constant în ultimii 5 ani ajungând la un nivel care depășește volumul tranzacționat în perioada de maxim a Războiului Rece, importurile către state din Orientul Mijlociu dublându-se- informația este conținută de  raportul anual privind comerțul cu armament citat de The Guardian.

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) a anunțat luni că, între anii 2012-2016, au fost vândute  mai multe arme decât în orice altă perioadă de 5 ani începând cu anul 1990.

Arabia Saudită, care a intervenit militar în Yemen, a fost al doilea cel mai mare importator de armament, după India, având și cea mai semnificativă creștere a importurilor, în special din SUA și din Marea Britanie: 212%.


Asia este regiunea în care intră cele mai multe arme, India, care încearcă astfel să-și țină rivalii (China și Pakistan) la respect, fiind cel mai semnificativ cumpărător. Importurile de armament ale Indiei, care are Rusia ca principal furnizor, au crescut cu 13% în anul precedent.

Potrivit raportului institutului suedez, și Vietnamul și-a crescut, dramatic, importurile. Cu un procent de 202%, Vietnamul intră direct în top 10 importatori, față de poziția 29 pe care o ocupa în precedentul raport.

Statele Unite și Rusia dețin peste 50% din exporturile de armament, top 5 exportatori fiind completat de China, Franța și Germania.

”În lipsa unui instrument regional de control, statele din Asia continuă să își lărgească arsenalele. China devine din ce în ce mai capabilă să înlocuiască importurile cu producție proprie în vreme ce India depinde de importuri, inclusiv din UE, Israel sau Coreea de Sud”, afirmă Siemon Wezeman, cercetător al SIPRI.


Importurile majore de armament în Orientul Mijlociu se datorează în special Qatar-ului, care a înregistrat în ultimii 5 ani o creștere de 245%. Iranul, aflat o lungă perioadă sub embargou pentru importurile de armament, a înregistrat 1,2% din totalul achizițiilor de armament, în 2016 cumpărând din Rusia sisteme de apărare anti-aeriană S-300, prima achiziție majoră din 2007 încoace.

Cererea masivă de armament din Orientul Mijlociu este în contrast cu scăderea prețurilor la țiței, principala sursă de venit a statelor din zonă.

În ultimii 5 ani, China și-a consolidat poziția de exportator, crescând vânzările de armament cu 6,2% față de procentul de 3,8% înregistrat în perioada 2007-2011. Germania a scăzut vânzările cu 36% raportat la aceeași perioadă. Algeria este cel mai mare importator de arme din Africa.

Principalii 3 clienți ai Statelor Unite au fost Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Turcia.

”Statele Unite furnizează sisteme majore de armament în cel puțin 100 de state ale lumii, mai mult decât orice alt furnizor. Cele mai bine vândute sisteme americane sunt aeronavele de luptă, dotate cu rachete de croazieră și cu alte tipuri de muniție cu ghidaj precis, și sistemele anti-aeriene de ultimă generație”, afirmă Aude Fleurant, director al SIPRI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: