Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE

Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB… Mai mult›
07.04.2021
Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI

Propunerea SUA pentru introducerea la nivel global a unui impozit minim pe profitul companiilor a găsit susținere la Fondul Monetar Internațional (FMI). Măsura este menită… Mai mult›
07.04.2021
Cum a modificat criza bugetul familial: studiu de caz – T4 din 2020

Veniturile totale unei gospodării în T4 2020 au ajuns la 4.999 lei (+7,7% față de aceeași perioadă din anul precedent), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
06.04.2021
3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
Comerțul global cu armament, la zi: volumul depășește perioada de maxim a Războiului rece. Marii cumpărători, marii vânzători
de Iulian Soare 20.2.2017
Transferul global de armament a crescut constant în ultimii 5 ani ajungând la un nivel care depășește volumul tranzacționat în perioada de maxim a Războiului Rece, importurile către state din Orientul Mijlociu dublându-se- informația este conținută de raportul anual privind comerțul cu armament citat de The Guardian.
Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) a anunțat luni că, între anii 2012-2016, au fost vândute mai multe arme decât în orice altă perioadă de 5 ani începând cu anul 1990.
Arabia Saudită, care a intervenit militar în Yemen, a fost al doilea cel mai mare importator de armament, după India, având și cea mai semnificativă creștere a importurilor, în special din SUA și din Marea Britanie: 212%.
Asia este regiunea în care intră cele mai multe arme, India, care încearcă astfel să-și țină rivalii (China și Pakistan) la respect, fiind cel mai semnificativ cumpărător. Importurile de armament ale Indiei, care are Rusia ca principal furnizor, au crescut cu 13% în anul precedent.
Potrivit raportului institutului suedez, și Vietnamul și-a crescut, dramatic, importurile. Cu un procent de 202%, Vietnamul intră direct în top 10 importatori, față de poziția 29 pe care o ocupa în precedentul raport.
Statele Unite și Rusia dețin peste 50% din exporturile de armament, top 5 exportatori fiind completat de China, Franța și Germania.
”În lipsa unui instrument regional de control, statele din Asia continuă să își lărgească arsenalele. China devine din ce în ce mai capabilă să înlocuiască importurile cu producție proprie în vreme ce India depinde de importuri, inclusiv din UE, Israel sau Coreea de Sud”, afirmă Siemon Wezeman, cercetător al SIPRI.
Importurile majore de armament în Orientul Mijlociu se datorează în special Qatar-ului, care a înregistrat în ultimii 5 ani o creștere de 245%. Iranul, aflat o lungă perioadă sub embargou pentru importurile de armament, a înregistrat 1,2% din totalul achizițiilor de armament, în 2016 cumpărând din Rusia sisteme de apărare anti-aeriană S-300, prima achiziție majoră din 2007 încoace.
Cererea masivă de armament din Orientul Mijlociu este în contrast cu scăderea prețurilor la țiței, principala sursă de venit a statelor din zonă.
În ultimii 5 ani, China și-a consolidat poziția de exportator, crescând vânzările de armament cu 6,2% față de procentul de 3,8% înregistrat în perioada 2007-2011. Germania a scăzut vânzările cu 36% raportat la aceeași perioadă. Algeria este cel mai mare importator de arme din Africa.
Principalii 3 clienți ai Statelor Unite au fost Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Turcia.
”Statele Unite furnizează sisteme majore de armament în cel puțin 100 de state ale lumii, mai mult decât orice alt furnizor. Cele mai bine vândute sisteme americane sunt aeronavele de luptă, dotate cu rachete de croazieră și cu alte tipuri de muniție cu ghidaj precis, și sistemele anti-aeriene de ultimă generație”, afirmă Aude Fleurant, director al SIPRI.