vineri

26 aprilie, 2024

2 iulie, 2014

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că hotărârea Parlamentului privind numirea lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară este neconstituţională.

Plenul reunit al Parlamentului a votat pe 16 iunie ca Marian Sârbu, lider UNPR, să îl înlocuiască pe Daniel Dăianu (plecat la BNR) în postul de prim-vicepreşedinte al ASF.

Efect al deciziei de miercuri a Curţii Constituţionale, Parlamentul trebuie să voteze o altă persoană pentru poziţia de prim-vicepreşedinte al ASF.

Legea de organizare ASF, prea dură pentru clientela de partid


Votul Parlamentului a fost contestat la CCR de PNL şi de PDL, care au reclamat că Marian Sârbu nu îndeplineşte criteriul de experienţă cerut de lege pentru a ocupa respectivul post.

Potrivit legii de funcţionare a ASF, o persoană poate ocupa o poziţie de vârf în instituţie dacă are o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor.

Potivit CV-ului, Marian Sârbu nu îndeplineşte acestă condiţie. La vremea respectivă, întrebat în legătură cu acest subiect, Marian Sârbu a “echivalat” cerinţa legală cu “cei 13 ani” în care a fost “ordonator de credite”, adică lider de sindicat şi ministru.

Cerinţa legală care vizează experienţa minimă pentru ocuparea unui post de conducere în ASF constituie şi unul dintre motivele care au dus la arestarea fostului preşedinte ASF Dan Radu Ruşanu.


Fostul liberal este acuzat de constituirea unui grup infracţional, grup care, printre altele, a modificat Legea ASF inclusiv la capitolul “experienţă”, pentru a favoriza o persoană să ocupe un post de conducere.

Fost lider sindical la CNSLR – Frăţia, în 1994 Marian Sârbu s-a înscris în PDSR (actualul PSD).

A fost ministru al Muncii în guvernul Adrian Năstase, iar în 2010 s-a transferat în UNPR, al cărui preşedinte a şi fost o scurtă perioadă.

La ASF, din poziţia de prim-vicepreşedinte, Marian Sârbu urma să realizeze venituri lunare de peste 10.000 de euro.

Oficial, veniturile lunare ale conducerii ASF au fost diminuate la începutul anului, după ce presa a publicat veniturile realizate de preşedintele instituţiei şi de prim-vicepreşedinte ( în jur de 70.000 de euro, fiecare) în ultimele două luni ale anului 2013.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: