Cristian Grosu / Noua guvernare: Enclava și prețul ei

de Cristian Grosu | 3.3.2014 .

Pentru că mi se pare absolut ridicol (din multe motive) să formulăm o listă de așteptări economice de la noul guvern Ponta, încep prin a scrie despre ceva care pentru unii cetățeni ai României ar putea fi foarte util : sursele (ascunse) de bună guvernare care adună laolaltă pe noii aliați – în speță, UDMR.

Acum o povestioară:

Să tot fie 7-8 ani de atunci. După-amiază târzie de vară – turna cu găleata undeva pe drumul dintre Praid și Miercurea Ciuc. Printre ștergătoarele de parbriz care nu mai făceau față – trei mogâldețe, ca trei bătrânei cocoșați sub norii care curgeau, la marginea unui drum de țară.
Am oprit, am dat în marșarier și le-am deschis portiera din spate. Nu erau bătrâni – două fetișcane, 17-18 ani și un june cu 2-3 ani mai mare – s-au urcat sporovăind ungurește, bucuroși că au ajuns la adăpost. M-am întors și i-am întrebat până unde merg. S-au oprit o clipă privindu-mă derutați – apoi s-au uitat unii la alții și au început să râdă : ei, da, străinul eram eu, nu era limpede că trebuie să pornesc înainte și să-mi spună ei unde să opresc?

Și am pornit. În jumătatea de oră care a urmat – mergeam mai greu decât printr-o ceață de noiembrie – n-am reușit să mă fac înțeles cu nicio propoziție, orice aș fi întrebat. Din când în când vorbeau între ei, apoi se concentrau spre mine încercând să ghicească, cu o derută neregizată, ce anume îi întreb. Erau frumoși, tineri și inocenți. La un moment dat, tânărul m-a bătut pe umăr și mi-a făcut semn că e timpul să coboare.

Tot drumul m-am întrebat apoi: cum s-ar descurca acești juni, în țara ai cărei cetățeni sunt, nu la București, Constanța sau chiar Cluj – ci măcar în orășelele mai răsărite din secuime, acolo unde nu faci față dacă nu știi măcar o boabă din limba oficială.

Da, situația e mult mai complicată decât în discursurile din care-și câștigă cozonacul și liderii UDMR și naționaliștii care mai caută vreo coajă acolo unde naționalismul mai prinde.
Dar acei oameni – copii, tineri, maturi – au nevoie în școli de limba română, în primul rând, și nu de atât de clișeizatul supliment de limbă maghiară. Asta ca să poată păși pe picioarele lor măcar dincolo de granița județelor Harghita-Covasna – și să fie, măcar la modul minimal, liberi.

Liberi?
Aici începe problema – poate singura demnă de interes a noii majorități guvernamentale.
Cu această armată de ostatici cu parabolicele date pe Duna TV, UDMR se mai amescă o dată – firește, ”în interesul național și stabilitatea politică” – într-o guvernare la care nu are absolut nimic de adus.

Prizonierii – tineri care ar trebui să fie lăsați să se destupe și să evolueze – sunt tranzacționați încă odată de o mână de inși care se hrănesc din ignoranța lor ca hienele dintr-un hoit îngropat la păstrare și scos din când în când.

Iar pentru ca acest mecanism să funcționeze, nu e ignorată nicio recuzită naționalistă veche de sute de ani : ”însemnele naționale”, imnuri, discursuri (un ”om liber” și-ar face cruce dacă ar înțelege discursurile pe care le țin ”electroratului propriu” spilcuiții europeni de la București ai UDMR), și clișeul cu mai multă limbă maghiară în școli.

Acest lucru nu e posibil decât cu complicitatea ”partidelor românești” și a politicienilor partidelor ideologice: începând cu Traian Băsescu și terminând cu șefii tuturor partidelor, care din când în când rezolvă ecuația politică cu un 5-5,5% (ca să nu fie emoții) smulși toată lumea știe cum la alegeri.

De altfel cifra ar putea fi corectă: maghiarii din România n-au dat buzna în Ungaria mamă – acolo sunt priviți drept niște rude mai sărace – ei sunt utili aici, nu așteptați acolo.

Desigur – sănătatea calculelor politice în orice țară are nevoie din când în când de un adjuvant, un partiduleț care să peticească o majoritate pentru guvernare.
În România însă, acest partiduleț trăiește în modul cel mai neeuropean cu putință – dependența violentă a electoratului de monopolul ”limbii și culturii”. Exact ca și cum, pe o scară de bloc, bruta de la 4 își bate nevasta și-și trimite copii la cerșit – dar nimeni nu zice nimic din moment ce-și plătește întreținerea…

Orice obiecție la această logică, bazată pe situația pe care nimeni nu vrea să o vadă, să treacă mai întâi prin ciurul gândirii Dlui. Kelemen Hunor : pe vremea când era un tânăr ziarist, cum și-ar fi văzut el concetățenii maghiari : ostatici ca astăzi, sau dezinvolți și eliberați de handicapul limbii și al dependenței de cei care tranzacționează voturile lor și posturile pentru UDMR din guvern – din orice guvern?

Sau dacă ăsta nu e un argument, să revenim la economie : să vedem PIB-ul pe cap de locuitor în județele Harghita și Covasna.
Și apoi să-l comparăm cu PIB-ul nu doar din alte județe, dar mai ales cu PIB-ul pe capul unor locuitori din UDMR – la centru sau în teritoriu – pentru că sunt județe unde treaba stă, economic vorbind, foarte bine: 58% din deficitul comerțului cu alimente al României provine din relația cu Ungaria – si aproape tot atâta din comerțul exterior total (mai mult decât cu Rusia și China la un loc! – un LINK AICI).

Reintrarea UDMR la guvernare – dincolo de comoditatea cu care rezolvă o ecuație politică, inutilă de altfel – se face cu acest preț: se resetează lupta pentru o regionalizare care să consolideze dependența unei minorități care parcă trăiește afară din Uniunea Europeană, și se renegociază un ”drept” al maghiarilor din Harghita-Covasna: dreptul de-a rămâne rupt de lume.

Iar cei trei juni, din amintirea mea – ajunși acum, probabil, oameni la casele lor – vor fi, într-un fel, responsabili pentru România de ceea ce ar trebui să facă Dl. Ponta și nu a putut atunci când avea o majoritate de 70% :

 • regionalizarea
 • rescrierea Codului Fiscal
 • Legea Insolvenței
 • Legea Minelor
 • privatizările strategice
 • acordul pe fondurile europene

Spun ”responsabili pentru România”: căci pentru ei, cei trei tineri își vor păstra doar legea care să le dea dreptul să-și pună steagul Ungariei pe poartă.

Restul ”intereselor minorității maghiare” – dintre steag și ”programul economic” PSD-UDMR – îi va reveni UDMR.

***
Cristian Grosu este redactor-șef al cursdeguvernare.ro

Publicat la data de 3.3.2014 .

13 comentarii

 1. Ștefan A.
  3.3.2014, 7:57 pm

  – Guvernul Boc 2 nu aparea fara sustinerea UDMR . Iar puterea a fost mentinuta cu multe compromisuri azi negate de toti .
  Guvernul Ponta 3 va avea aceiasi soarta (si poate durata) . Compromisuri cu gramada , inconfesabile public .
  Remarc ca UDMR a devenit un partid “escort” . Merge cu toti care platesc si bine . Nu mai trebuie ideologie , etica sau morala . 🙂
  – Cit priveste pe cei 3 tineri din masina , nu sint prea multi unguri in Ardeal care nu vorbesc boaba de romaneste . In schimb sint cu gramada care ascund asta . Problemele mai groase apar cind absolventii astia de scoli cu predare exclusiva in limba maghiara gasesc un loc de munca . Cum efectiv nu pot fi toti incadrati in doar doua judete , cind ajung prin Cluj , Oradea , Timisoara (ca mai greu prin Iasi sau Craiova) incep sa invete rapid o romaneasca necesara ca altfel nu se intelege om cu persoana . 🙂 Restul e doar cancan mediatic sa aiba si nomenclatura UDMR viitorul asigurat ca prezentul .

  • Cristian Grosu
   3.3.2014, 8:01 pm

   Toate partidele, domnule – fără nicio excepție.
   Și: nici nu aveți idee cât de mulți sunt care nu vorbesc o boabă românește – mai ales la țară, în cele 2 județe; și nici nu se poate altfel: nu au știut niciodată românește, în familie, la școală, la biserică și la televizor aud exclusiv maghiară. iar acest handicap de comunicare este nu doar conservat, ci apărat cu grijă de cei care au de câștigat de pe urma acestei dependențe.
   numai că nu se apleacă nimeni cu seriozitate asupra acestei realități.

 2. Doru
  3.3.2014, 9:21 pm

  Ungurii au avut totdeauna o carte mediocra pe care au jucat-o foarte bine. Cu suprafata, resursele naturale pe care le au(in fond Ungaria e un câmp cu o baltă la mijloc) s-au descurcat foarte bine. Chiar si pe timpul comunizmului au parut mai reformatori decit Tcheashka cu nationalizmul lui ridicol, de doi bani. Din pacate pt ei nu prea au unde sa mearga in sus,e limitat ce pot sa faca citeva milioane de oameni pe un kimp cu o balta la mijlok… Au totusi in continuare un noroc kior cu politicienii romani – bolsevitchi sau borfasi sau plagiatori -… Interesant, m-am oprit la timp ca era cit pe ce sa il citez pe Cristian Grosu…. Ha ha ha! DOmnule Grosu, m-ati contrazis odata ca politicienii romani nu sint imbecili….

  • Cristian Grosu
   3.3.2014, 9:54 pm

   Nu vorbim de ”unguri”, Ungaria în general : vorbim de o minoritate blocată cu bună știință pentru ca o mână de ”lideri” să-i poată tranzacționa în momentele cheie. Situația e asemănătoare cu cea din zonele sărace pe care-i tranzacționa și-i ”vindea” fostul președinte Ion Iliescu clientelei sale politice.

 3. Doru
  3.3.2014, 10:40 pm

  De aia nu sint ziarist – mi-e greu sa ma fac inteles 🙂
  Cind ai gurile Dunarii si Carpatii – si se uita toti la tine ca la un cersetor… SI altii au un cimp si o balta si isi permit sa se ifoseasca… Sa nu-mi spuneti ca poporul roman e de vina(vegetal, mamaliga nu explodeaza etc… asta a BS, demn de intelighenti care se pling dupa aia ca sint scuipati pe strada). Elefantul din camera e….

 4. casandra
  4.3.2014, 9:07 am

  Este 100% adevărat ceea ce spunei, domnule Grosu!
  Pretinsa agendă “culturală” a UDMR a produs in secuime o parohie aproape izolată. Doar vârfurile tinerei generaţii de secui, cei care merg să studieze în centrele universitare, se pot salva. Tinerii obişnuiţi, expuşi ani de zile doar către limba maghiară, sunt aproape condamnaţi dacă vor să iasă din parohia UDMR. Sunt ostatici şi nu-şi dau seama.
  Am cutreierat zona, excepţional de frumoasă, cam două săptămâni. Sunt oameni cumsecade, dar mulţi foarte săraci. UDMR i-a sacrificat pe altarul “drepturilor minorităţilor”. O vreme am înţeles cerinţele lor, dar deja au depăşit limita intereselor ungurilor şi secuilor. I-au transformat pe acei oameni în prizonierii unei agende politice vetuste. Şi nu pot să mă gândesc la acestă situaţie ca fiind străină intereselor noastre. nu reuşesc să-i consider pe maghiarii şi secuii din România ca fiind “ai UDMR”. Am o pornire irepresibilă de a-i considera şi pe ei “de-ai mei” şi mă doare să văd cum le sunt amputate şansele de reuşită personală.
  Felicitări pentru articol! Mă tem însă că, în absenţa unei poziţii comune şi consecvente a românilor pe acestă temă, ne vom găşi în situaţia în care UDMR este criticabil când se aliază cu “ăia” şi lăudabil cînd se alaiză cu “ai noştri”. Şi astfel suntem şi noi, românii, responsabili pentru situaţia în care se găsesc tinerii maghiari şi secui. Nu credeţi?

  • Cristian Grosu
   4.3.2014, 9:14 am

   UDMR face acest lucru cu complicitatea tuturor partidelor din România – cum am și scris dealtfel. Poate pentru că fiecare partyid (cu excepția PNL) își are electoratul său sub o formă sau alta captiv. În privința maghiarilor situația este, desigur, ceva mai complicată: dar rezultatele sunt simple și – ținând cont că trăim după principiile unei federații care încurajează multilingvismul și libera circulație până la baza societății – chiar revoltătoare: până și un tânăr dintr-un sat izolat de ploi din Vaslui se descurcă mai bine și face față în orice țară s-ar duce să muncească.

 5. milika
  4.3.2014, 10:33 am

  nu stiu daca e vorba de complicitate, poate cum zice dl Doru, “imbecilitate”. cind s/a format USL cu majoritatea aia covirsitoare nici un roman nu ar fi banuit ca un asemenea mamut nu va termina relaxat legislatura. Un maghiar sau unul de alta natie cred ca da. daca miine UDMR va avea soarta PNL-ului, n-ar trebui sa se ingrijoreze pre mult: se va odihni cam un an in opozitie, apoi va reveni la guvernare. politicienii romani nu se vor intelege niciodata pe un proiect comun: ca natie nu suntem incapabili de asociere si colaborare autentice.
  pe de alta parte, mai ca l-as crede de data asta pe Base care definea, duminica trecuta, drept ridicola aceasta situatie: ii refuzi PNL-ului 2, 3 conditii ca sa negociezi o duzina cu UDMR.

 6. Doru
  4.3.2014, 9:50 pm

  Sincer, ma indispune si regret ca am folosit termenul de imbecil. E injositor ca l-am folosit. M-am luat dus de val, citindu-i pe CTP, mai sint si altii. Chiar recent un politician a fost recomandat de retardat(e si engleza buna la ceva, impune termeni, in romana pe filiera franceza se utiliza debil 🙂 ) Sau neica Plesu ale carui articole la baza sint tot imprecatii.
  Ce e interesant e ce afirma dl Grosu – mai toate partidele au un electorat captiv. Din cite stiu, peste tot pe lume partidele se bazeaza pe grass-roots, votanti care vor vota cu ele din vreo convingere dobindita sau mostenita de la bunelu. Dar captiv? E foarte puternica afirmatia(n-am zis ca e falsa). Ar trebui elaborata dle Grosu!

 7. Cristian C
  5.3.2014, 3:20 am

  Articol cursiv si scris din inima. Ca in orice tara, responsabilitatea este a majoritatii de a crea premizele necesare ca orice cetățean sa detina instrumentele de comunicare obligatorii. Aveți dreptate ca a fost o cardasie între toate partidele politice si UDMR de a abandona o populație de care România este responsabila.
  Este echivalent cu situația clasica in care grupuri de Mafioți isi împart cartelurile. Ca si cum UDMR – ul refuza sa reprezinte un roman din Toplița, iar un PSD-ist nu ii pasa de maghiarul din Gheorgieni.
  Primitiv.

 8. Caliman Eugen analist de provincie
  10.3.2014, 12:57 pm

  Stimate,
  d-le C. Grosu,
  1.Analiza dvs este emotionanta si patriotica, dar esenta fenomenului trebuie cautata in economic, iar nu numai in mentalitatea maghiarului sau interesului politic al UDMR, care exploateaza electoral, o situatie pe ca nu ea a cret-o.De aceea, cred ca solutia cere si o alta viziune analitica, de data aceasta obiectiva:politica si economica.Clivajul de limba,adica neinvatarea limbii romine, care inseamna renuntarea la “comunitatea de limba” nationala are o determinare economica.
  Iesirea aceasta, din comunitatea de limba, are drept cauza “determinanta”, iesirea mai intai a maghiarimii din “comunitatea economica” nationala – intr-o tara in care lipsesc 5 milioane de locuri de munca, unde populatia activa este angajata in proportie de numai 20 la suta, iar in zona lor vidul economic este absolut!
  Indemnul de renuntare la invatarea limbii romine, ca limba “economica” nu a fost si nu este “profesat” de nimeni, nici macar UDMR-ul n-o face.Renuntarea in masa la l.romana este consecinta OBIECTIVA a inutilitatii invatarii ei, intr-o tara in care nu exista locuri de munca si drept consecinta, nici competitive pe ele, care oriunde in lume, se “poarta” si impune cunoasterea limbii OFICIALE:romana!
  2.Cu alte cuvinte, din instinct, tineretul nu mai invata romana, nefiindu-i utila in tara “lipsei tuturor posibilitatilor”, deoarece la maturitate este nevoit sa plece in Ungaria, unde nici acolo nu-i mare tentatie economica – ci “trambulina” de plecare spre Austria sau alte tari vestice.
  In concluzie, iesirea din “comunitatea de limba”(nationala-romana_ prin abandonarea invatarii acesteia), se datoreaza clivajului de “comunitate economica”, produsa prin dezintegrarea economica si industriala, care face obligatorie “alegerea” altei patria “economice”, cu tranzitie in Ungaria apoi in Vest.
  Daca Romania ar avea o situatie economica apropieta de a Ungariei, problema etnica ar fi inexistenta, ea fiind acum, o forma de exprimare “informala” a populatiei si formala, in forma politica “UDMR”, a nemultumirii minoritatii respective, de stagnarea si lipsa oricarui orizont de iesire din criza.
  3.Intr-o tara in care nimic nu functioneaza, unde competitivitatea/functionalitatea economica este de nivel sub-african, de indice 74, masurile propuse sint paleative cu rezultate minore, chiar daca ar fi luate in seama de d-l Ponta si aduse la indeplinire.
  Romania are nevoie de un “proiect de reconstructie economica si industriala” amplu, care sa cuprinda si imbunatateasca simultan si in scurt termen toate domeniile care asigura buna functionalitate economica, pentru a atrage masiv investitorii straini.
  In lipsa aducerii competitivitatii economice la indici sub 32-35, investitorii straini nu se apropie de Romania nici in urmatorii 10-15 ani.
  Simultan cu a cauta si implementa masuri coercitive impotriva iesirilor nationaliste, datorate practic dezastrului economic national, trebuie aplicate in practica economica, proiectele de reconstructie economica si industriala, ca unice solutii contra derapajelor nationaliste, care au o evidenta cauza/determinare economica.Singure, solutiile coercitive si sanctionatorii, nu duc decit la amplificarea clivajului etnic.

 9. athos
  18.3.2014, 6:50 am

  Eu am cunoscut si cunosc destul de bine zona secuilor. Intre altele, motivul pentru care ei invata tarziu limba romana, (pentru ca majoritatea se confrunta cu problema necunoasterii limbii romane, mai devreme sau mai tarziu si trebuie sa o invete), il constituie si stupiditatea incredibila a sistemului de invatamant romanesc, care nu tine cont ca pentru secui, limba romana este limba straina, si trebuie abordata predarea ei ca atare. Modul in care este predata in scoli este total nepotrivit si nu face altceva decat sa ramana un demers cvasiinutil.

  Ati fost vreodata in Flandra, adica Belgia Flamanda? La cativa km de Bruxelles, intr-o tara despre care eu am stiut intotdeauna ca se vorbeste franceza, aceasta este de fapt cavasinecunoscuta… Lumea vorbeste doar flamanda, sunt o exceptie cei care stiu si franceza. Trebuie sa ne fie clar ca granitele care circumscriu un spatiu asa zis national, adica al unei natiuni, reprezinta doar o conventie politica si o realitate, cel mai probabil, temporara. Iar sentimentul de apartenenta este unul cu o conditionare complexa.

 10. hombre
  20.5.2014, 11:35 am

  D-ul Grosu minte cu nerusinare in ceea ce priveste vorbitul.Sunt sigur ca faptele nu s-au intamplat in realitate. In plus sa nu propuna el unde sa stai daca esti de-a locului de peste o mie de ani, aici platesti taxele aici ai drepturi. Si apoi EBA stie romaneste????

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Mariana. Și dilema ei sângeroasă în România ei europeană

Din capul locului: fără nicio derută, rândurile care urmează sunt tot despre ce se petrece în economie, în mediul de afaceri, în sistemul social,...Citeste mai departe »

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Comedia neagră a mascotelor guvernului Grindeanu

Următoarea frază a fost spusă în mod public astăzi – și are importanța ei (zilele următoare vom arăta pe cifre și cât ne costă,...Citeste mai departe »

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Țoapele și viermii: Scandalul de la Podul Constanța și gradul său de multiplicare

E o problemă pe care o ignorăm zilnic: cea de atitudine. În business, în relația cu administrația, în viața de zi cu zi. Până...Citeste mai departe »

Marin Pana

Ai murit? N-ai terminat. Pentru noi rămân peripețiile înmormântării și lichidării conturilor

Deşi obişnuit la job cu problemele macro, inevitabil apar în viaţă momente micro. Cum ar fi un deces. Prilej cu care organizarea românească apare...Citeste mai departe »

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Doru exportatoru și Constituția lui Doru. Și viața lui Doru în țara lui Doru

N-am să uit niciodată privirea lui Doru (personaj real), în acel miez de zi din acel miez de vară din 1999. Luciditatea sadică cu...Citeste mai departe »

OPINII & EDITORIAL

Pensiile românilor de azi şi de mâine – cum se poate da cu stângul în dreptul

Marin Pana

După ce a naţionalizat parţial „de facto” pensiile a şapte milioane de români, Executivul caută, în lipsă acută de bani, să amputeze pilonul doi...Citeste mai departe »

Mircea Coșea / Taxarea giganților internetului: situația și problemele

Mircea Coşea

Reuniunea de la Tallin din 16-17 septembrie a miniștrilor de finanțe din țările membre ale Uniunii Europene s-a încheiat cu un comunicat  privind realizarea...Citeste mai departe »

Siegfried Mureșan / Reforma bugetului UE post-2020, oportunitate sau amenințare

Siegfried Muresan

Bugetul Uniunii Europene (UE) este un buget al investițiilor, iar predictibilitatea veniturilor este esențială. De aceea, o întrebare legitimă pe care trebuie să ne-o...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Turcia post-kemalistă se înarmează din Rusia. Regândirea spațiului de securitate din sud-estul NATO, centrată pe România

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Deși anticipată de câteva luni, semnarea contractului de 2,5 miliarde de dolari prin care Turcia cumpără din Rusia sisteme de apărare antirachetă...Citeste mai departe »

Prognoze şi Tudose

Marin Pana

Atenție la această eroare a primului ministru: Premierul României a atras atenţia reprezentanţilor FMI („am chemat reprezentanţii FMI”, „ultimele două prognoze le-au cam greşit”)...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Cele 10 porunci ale României economico-sociale către cei câțiva inconștienți de la butoane

Cristian Grosu

Nu mai e o joacă: ceea ce acum câteva luni socoteam doar simple diversiuni și spectacol de incompetență, intră în lucru de săptămâna viitoare...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Justețe și Justiție. Erorile în care se bălăcește ministrul Toader și momentul de răscruce al clemenței față de corupție

Cristian Grosu

Dl. Tudorel Toader, ministrul Justiției, pare decis să schimbe din temelii Codurile. Pregătește terenul, citează latinește, strecoară ca pe niște aluzii principiile după care...Citeste mai departe »

Gabriel Biriș / Un nou experiment fiscal: Contul defalcat de TVA – sau cum reinventăm roata

Gabriel Biris

După deja discutatele și uitatele subiecte fiscale (impozitul pe gospodării, impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate) care au pus pe jar...Citeste mai departe »

Dan Bădin / Cum ne afectează propunerile de modificări fiscal-bugetare din noul program de guvernare

Dan Bădin

Indiferent de statut profesional, culoare politică sau nivel al veniturilor, cu toții am fost prinși în ultimele zile în febra discuțiilor ocazionate de noul...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Nord Stream 2: cât business, câtă geopolitică și câtă neîncredere istorică? Ce vor spune președinții la Varșovia?

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Pentru încă două-trei generații de est-europeni de acum înainte, asta dacă nu se întâmplă nimic rău pe continent până atunci, orice proiect...Citeste mai departe »

Câteva explicaţii economice ale luptei politice

Marin Pana

Miza pilonului II al sistemului de pensii, cel al contribuţiilor obligatorii administrate privat o constituie suma strânsă de la lansarea acestui sistem. Sistem menit...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / România sovietică, ocultismul decizional și reforma clasei politice

Cristian Grosu

PSD a ratat încă odată; și intră în siajul stângii franceze – rămânând calat pe combinația de frică, pupulism și prostie întreținută instituțional. Da,...Citeste mai departe »

Andreea Paul / Ordonanța, ANAF-ul și soldații bătăliei cu prețurile de transfer

Andreea Paul

O reglementare mai atentă asupra prețurilor de transfer este necesară, dar ordonanța de guvern dată vinerea trecută nu este suficientă fără voința acțiunilor ferme...Citeste mai departe »

Cristian Diaconescu / Patru mesaje certe transmise de întânirea Trump – Iohannis

Cristian Diaconescu

Prin vizita Presedintelui Iohannis la Washington si angajarea dialogului, la cel mai inalt nivel, s-a marcat un moment interesant dar in acelasi timp cat...Citeste mai departe »

Mircea Coșea / Pericolele discursului economic: de la simplificare la manipulare

Mircea Coşea

Ar trebui să ne bucure tendința tot mai evidentă a societății românești de a discuta economie , despre rolul și efectele dezvoltării acesteia asupra...Citeste mai departe »

De interes

sigle Centrul de Resurse Juridice Centrul Român de Politici Europene Expert Forum Institutul pentru Politici Publice Pro Democrația România Curată Societatea Academică Română