vineri

26 aprilie, 2024

26 august, 2014

Liderii europeni se reunesc sâmbătă la Bruxelles pentru a hotărî care vor fi succesorii lui herman Van Rompuy şi Catherine Ashton în funcţiile de preşedinte al Consiliului European, respectiv Înalt Reprezentant pentru politica externă a UE. În plus, este momentul în care ar trebui să se contureze clar echipa lui Jean-Claude Juncker – Comisia Europeană.

Potrivit Euractiv.com însă, care citează surse europene, componenţa Comisiei nu va fi stabilită la reuniunea de la sfârşitul săptămânii şi totul depinde de cine va ocupa cele două poziţii de top din UE.

În acest moment, se pare că doar Belgia ar mai avea de nominalizat comisarul european şi, având în vedere numărul redus de femei anunţat, eurodeputata Marianne Thyssen are cele mai mari şanse.


Potrivit New Europe, chiar şi Olanda ar putea să îşi schimbe propunerea, iar locul lui Jeroen Dijsselbloem, actual şef al Eurogrupului, să fie nominalizată ministra pentru Comerţ Exterior şi Cooperare pentru Dezvoltare, Lilianne Ploumen.

Componenţa CE depinde de nominalizarea pentru Înaltul Reprezentant

Componenţa Comisiei Europene şi atribuirea portofoliilor depinde de persoana care va fi numită în postul de şef al politicii externe europene. Dacă italianca Federica Mogherini nu va obţine, până la urmă, această poziţie, atunci Italia va vrea să propună pe altcineva şi asta va duce la o redistribuire a portofoliilor.

Candidaţii pentru funcţia de şef al diplomaţiei europene sunt cunoscuţi: Federica Mogherini, bulgăroaica Kristalina Georgieva şi polonezul Radoslaw Sirkorski.

Liderii europeni nu au reuşit să se pună de acord în luna iulie asupra nominalizării ministrului de Externe italian.

(Citiţi aici despre controversele referitoare la Federica Mogherini şi opoziţia statelor est-europene: UE, divizată între est şi vest de nominalizarea Înaltului Reprezentant al UE. Variantele experţilor)


Potrivit unor surse diplomatice citate de Euractiv.com, se pare că nu doar est-europenii s-au opus, ci şi Franţa, într-un mod mai subtil.

Aşa că din scenariile de lucru ale lui Jean-Claude Juncker va fi ales cel câştigător abia după nominalizarea Înaltului Reprezentant.

Absenţa femeilor din CE îl pune sub semnul întrebării votul în Parlament. Juncker promite funcţii importante femeilor din Comisie

Actualele propuneri îl pun în dificultate pe Jean-Claude Jucker şi echipa sa la testul Parlamentului European.

Deocamdată, doar patru ţări au nominalizat femei pentru postul de comisar. În actuala echipă sunt şapte, iar Parlamentul a avertizat în repetate rânduri că nu va vota o Comisiei fără mai multe membre feminine.

Liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt a declarat luni că liberalilor le este inmposibil să ssţină echipa care se conturează. Liberalul european reproşează atât absenţa femeilor din echipă, cât şi un echilibru politic. El a atras atenţia asupra atrei aspecte:

  • în echipa care se conturează sunt doar 4 femei, la jumătate din numărul actualelor femei comisar
  • conservatorii (PPE) au o pondere prea mare – mai bine de jumătate dintre comisarii propuşi vin din această familie politică, a spus Guy Verhofstadt
  • forţele liberale, membri ALDE, riscă să nu fie reprezentate deloc în funcţiile de top de lanivelul UE

În această stuaţie, Jean-Claude Juncker încearcă să convingă liderii europeni să facă propuneri mai bune. Într-un interviu pentru presa austriacă, preşedintele ales al Comisiei Europene a solicitat dn nou nominalizări de femei şi a promis chiar portofolii importante statelor care o fac şi chiar funcţii de vicepreşedinte al Comisiei.

Foştii premieri ar putea avea un rol de management în noua CE

Pe de altă parte, ziarul finalndez Helsingin Sanomat scria în urmă cu câteva săptămâni că Jean-Claude Juncker intenţionează să le acorde foştilor premieri, propuşi de ţările lor pentru un post în Comisie, un rol de management.

Ei ar urma să fie o interfaţă între preşedinte şi ceilalţi comisari. ei ar fi echivalentul unor „miniştri fără portofoliu” care ar avea o mare influenţă şi ar coordona activitatea altor comisari, cu portofolii tradiţionale.

(Citiţi aici mai multe despre ideea organizării Comisiei pe clustere: Reformarea Comisiei: organizarea comisarilor în clustere pe politicile esenţiale ale Uniunii)

Sunt trei ţări membre care a propus pentru Comisie foşti premieri: Finlanda, Letonia şi Estonia.

Când Olli Rehn a părăsit CE pentru a deveni europarlamentar, Jyrki Katainen a preluat portofoliul acestuia – afaceri economice şi monetare – până la finalul mandatului comisiei Barroso şi va rămâne şi în noua echipă.

El a demisionat din funcţia de premier pentru o carieră europeană şi numele lui este vehiculat pentru unul dintre două posturi importante din UE: cel de preşedinte al Consiliului European sau de preşedinte al Eurogrup. Numai că pentru cel de-al doilea post Angela Merkel şi-a exprimat deja ssţinerea pentru spaniolul Luis de Guindos.

Totuşi, acesta a afirmat că nu ţinteşte niciunul dintre cele două funcţii, ci că vrea să obţină în Comisie un post axat pe economie.

Andrus Ansip, fost premier al Estoniei, a refuzat să preia mandatul de eurodeputat şi a fost nominalizat pentru Comisia Europeană. Şi el şi-a exprimat preferinţa pentru un portofoliu economic, dar şi pentru energie, politica de vecinătate sau politica regională.

Valdis Dombrovskis, fostul premier al Letoniei, nominalizat de guvernul său vrea şi el un portofoliu economic sau financiar.

Dacă la reuniunea de sâmbătă nu se va decide şi componenţa Comisiei, Jean-Claude Juncker va trebui totuşi să îşi prezinte echipa în primele două săptămâni ale lunii septembrie. Ambasadorii statelor UE se reunesc în 28 august la Bruxelles, în formatul COREPER, pentru a pregăti summit-ul.

Consultaţi propunerile la zi în imaginea de mai jos, aparţinând Europe Decides.

FOTO: Europe Decides (CLICK PE IMAGINE PENTRU MARIRE)

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: