miercuri

24 aprilie, 2024

19 decembrie, 2018

Proiectul de OUG prezentat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, reflectă amatorismul guvernanților și va avea consecințe costisitoare și greu de reparat, a declarat pentru cursdeguvernare.ro președintele Confederației cartel Alfa, Bogdan Hossu:

Toate acestea (măsurile – n. red.) sunt diferite inovații care nu fac decât să încerce să acopere proasta gândire a unor promisiuni electorale. Totul a plecat de la creșterea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor, de la 1 ianuarie. Au constatat că nu pot să o dea și atunci au transformat-o într-o creștere aproape nulă, prin transferul de taxe (contribuțiile sociale transferate de la angajator la angajat – n. red.).

Nu i-au interesat consecințele pe plan economic, la companii. După aia, au început să se gândească ce să facă.


Este un amatorism național care ne va costa foarte scump. Recuperarea consecințelor vor fi greu de realizat și costisitoare.

Documentul conține și prevederi neconstituționale, creează discriminări și necesită multe explicații privind aplicarea unor măsuri, mai spune liderul sindical.

Ca exemplu flagrant, el se referă la posibilitatea de retragere a sumelor virate la Pilonul II de Pensii, care-i discriminează pe cei cu CAS integral la sistemul public:

În momentul în care cei care au o sumă la Pilonul II și o vor retrage, apare o discriminare între cei acre nu au contribuit la acesta, dar penrtu pensia lor au plătit o sumă integrală, inclusiv cu acești 3,75%, din care nu iau nimic. Problema care se pune: cei care au retras banii revin la PIlonul I de Pensii, pe perioada în care au contribuit la cu 3,75 la pensiile private, și beneficiază de pensie la Pilonul I integrală.


Sunt decizii conjuncturale, care să rezolve chestiunile.

Cu toate neconstituționalitățile și  nelegalitățile conținute, șansele sunt mici ca ea să fie declarată ca atare foarte curând și corectată:

„Este neconstituțională, dar marea problemă este că modificările sunt făcute prin OUG care intră în vigoare în trei zile de la publicare, iar Avocatul Poporului nu o să se sesizeze CCR, iar ceilalți – parlamentarii, la finalul ciclului de legiferare, sau președintele – nu o pot ataca decât când ajung la ei.

Când va ajunge în Parlament, ordonanța va fi îngropată, la fel ca OUG prin care s-au transferat contribuțiile sociale la angajat, care și acum zace acolo”, explică Bogdan Hossu.

Eugen Teodorovici a a prezentat marți seara un proiect de OUG cu mai multe măsurile despre care mediul economic spune că vor afecta serios economia României.

Printre acestea se numără taxarea activelor băncilor în funcție de indicatorii de piaţă ai dobânzilor (ROBOR), care a provocat miercuri prăbușirea Bursei de la București, precum și permisiunea de retragere a sumelor depuse la PIlonul II de Pensii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: