joi

27 iunie, 2024

20 iunie, 2024

Conducerea ECR a aprobat miercuri după-amiază, cu unanimitate de voturi, integrarea celor cinci europarlamentari AUR în grup.

AUR a trimis în Parlamentul European, ca urmare a votului de la alegerile din 9 iunie, șase eurodeputaţi: Cristian Terhes, Claudiu Târziu, Gheorghe Piperea, Adrian Axinia, Georgiana Teodorescu şi Sturdza Şerban Dimitrie. Dintre aceștia, Cristian Terheș, ales în 2019 pe lista PSD, era deja membru ECR.

Din aceeași parte a spectrului politic, cei doi europarlamentari SOS România- Diana Șoșoacă și Luis Lazarus – ar putea ajunge în grupul Identitate și Democrație (ID). Cei doi europarlamentari SOS România sunt însă curtați și de AfD, care intenționează să formeze un nou grup politic în PE.


După primirea europarlamentarilor AUR, ECR a anunțat triumfător că este acum a treia forță ca mărime a Parlamentului European, furând locul deținut din 2019 de Renew lui Emmanuel Macron. ECR are acum 83 de locuri, comparativ cu cei 69 intrați în 2019 în Parlamentul de la Bruxelles.

Lupta pentru locul trei nu s-a încheiat

Dar, cu 80 de europarlamentari, Renew ar putea ajunge din urmă ECR, deci lupta pentru locul trei continuă. Liberalii Renew sunt așteptați joi să anunțe cooptarea altor câțiva membri.

Pe de altă parte, unul dintre noii europarlamentari cehi ai Renew, Jana Nagyová, se confruntă deja cu perspectiva de a-și pierde imunitatea parlamentară. Potrivit presei cehe, Nagyová, fost consilier al fostului premier ceh Andrej Babiš, este prinsă într-un scandal de fraudă în UE. Cei doi au fost deja achitați de două ori, dar procurorul a făcut recurs.

Potențialul de creștere al ECR este limitat: Viktor Orban a anunțat miercuri că nu va reveni în ECR din cauză că aceștia au acceptat adeziunea AUR, partid considerat la Budapesta ”antimaghiar”. Totuși, ECR speră să înregimenteze cei cinci europarlamentari Volt. Aceștia însă negociază în paralel și cu Verzii.

Negocieri pentru o ”confederație de dreapta”


Partidul polonez Lege și Justiție (PiS) și Fidesz explorează în mod activ ideea de a apropia grupurile ECR și ID, de dreapta, într-o ”confederație”, în care fiecare parte ar rămâne separată din punct de vedere tehnic și, în mod esențial, nu ar trebui să cadă de acord pe teme precum Ucraina sau Rusia.

Demersul vizează mai mult lupta de putere din interiorul Parlamentului European.

AfD încearcă să formeze un nou grup politic

Extrema-dreapta germană, AfD, a decis să își creeze propriul grup parlamentar, scrie Euractiv, renunțând la planurile de a solicita readmisia în grupul Identitate și Democrație (ID) din Parlamentul European.

Posibili aliați ai Afd să fie: Vazrazhdane (Bulgaria), Se Acabó La Fiesta (Spania), SOS România, Hnutie Republika (Slovacia), NIKH din Grecia, Mi Hazank Mozgalom ( Ungaria) și Konfederacjia poloneză. O altă posibilă țintă ar putea fi europarlamentarul francez Sarah Knafo de la Reconquête, care nu s-a alăturat ECR ca foștii ei colegi.

Grecii sugerează unificarea stângii în PE

Pe fondul solicitării PPE ca socialiștii să accepte ideea că vor deține doar un mandat de 2 ani jumătate la președinția Consiliului European, fostul premier grec Alexis Tsipras a cerut formarea unui singur grup politic de stânga în Parlamentul European.

Acesta, spune Tsipras, ar trebui format din socialiști, stânga și verzi. „Realitatea, matematica electorală, nevoile stringente ale societății cer ca partidele de stânga și de centru-stânga, din Grecia și din Europa, să vorbească la plural și nu la singular”, a îndemnat Alexis Tsipras.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: