sâmbătă

15 iunie, 2024

19 mai, 2024

Armata rusă a lovit din nou Ucraina, sâmbătă spre duminică, cu atacuri masive cu drone și rachete. Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite duminică, într-o zonă de recreere din afara oraşului Harkov, în urma unor lovituri aeriene ruse, au anunţat oficiali locali citaţi de Reuters.

Conform forţelor aeriene ucrainene, zonele atacate au inclus Kiev, regiunea Viniţa din sud-vestul capitalei, regiunea de frontieră din nord-estul Ucrainei Sumî, regiunea centrală Cerkasî, oraşul Nikolaiev.

Rusia reinventează muniție de tip sovietic

Potrivit BBC, Rusia folosește din ce în ce mai mult „bombe care planează” – muniții ieftine, dar extrem de distructive – pentru a-și avansa ofensiva în Ucraina.


Bombele care planează sunt construite adăugând aripi pliabile și navigație prin satelit la vechile bombe sovietice. Sunt ieftine, dar distructive. Un raport recent al Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA) a spus că acestea au fost decisive în capturarea în februarie a orașului cheie Avdiivka din est, cândva puternic fortificat.

Se crede că peste 200 dintre ele au fost folosite în doar o săptămână pentru a lovi orașul Vovchansk, din nordul Ucrainei, în timpul actualului avans al Rusiei în zona Harkov.

Rusia este capabilă să producă ”bombe planoare” în cantități mari, deoarece acestea sunt destul de ușor de realizat.

„Partea explozivă este în esență o bombă convențională de cădere liberă, din care Rusia are sute de mii în depozit din perioada sovietică”, spune profesorul Justin Bronk, specialist în tehnologie militară la Institutul Rusi. „Sunt echipate cu aripi de tip pop-out care, după ce bomba este aruncată, vor ieși pentru a-i permite să alunece pe distanțe mult mai mari.”


Sistemul lor de ghidare prin satelit atașat permite țintirea unei poziții staționare cu o precizie relativ ridicată. Potrivit profesorului Bronk, mecanismul bombelor le oferă rușilor o mare parte din funcționalitatea unei rachete de mai multe milioane de dolari, dar pentru o fracțiune din cost.

Ce pot face ucrainenii

Profesorul Justin Bronk spune că interceptarea bombelor în timpul zborului nu este o soluție viabilă din cauza numărului mare de astfel de bombe pe care rușii îl au la dispoziție. „Ar termina toată muniția disponibilă pentru apărare aeriană prea repede”, spune el. Singura soluție, cu excepția unei incursiuni la sol, este ca ucrainenii să țintească avioanele care le aruncă, fie în zbor, fie la sol.

Dar asta vine cu riscuri semnificative. Sistemul de lansator de rachete sol-aer Patriot poate doborî bombardierele rusești- dar numai dacă este poziționat lângă liniile frontului. Acest lucru implică riscul de a fi observat de dronele rusești și lovit cu rachete balistice, spune profesorul Bronk – ceva ce sa întâmplat cu două lansatoare la începutul acestui an.

Ceea mai viabilă opțiune este de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune, sau drone, pentru a viza bazele aeriene rusești. Este o metodă pe care Ucraina o folosește.

În aprilie, Kievu a folosit un baraj de drone pentru a distruge cel puțin șase avioane militare și a avariat grav alte opt pe un aerodrom din regiunea Rostov, din sudul Rusiei.

Această soluție, însă, nu este lipsită de probleme. SUA – cel mai mare furnizor de ajutor militar ucrainean – interzice Kiev să folosească oricare dintre sistemele sale de arme pe teritoriul Rusiei recunoscut la nivel internațional.

Deși acesta nu include Crimeea sau Ucraina ocupată, înseamnă că aerodromurile din Rusia sunt ”ținte interzise”. Deci, deocamdată, nu există un răspuns simplu pentru Ucraina.

Ucraina a distrus încă un vas rusesc în Marea Neagră

Forţele navale ucrainene au anunţat duminică distrugerea unui căutător de mine din flota rusă de la Marea Neagră, relatează Reuters.

Ministerul Apărării a anunţat succesul pe contul său de X. „Încă o zi proastă pentru flota rusă de la Marea Neagră. În cursul nopţii, apărătorii ucraineni au distrus căutătorul de mine Proiect 266M Kovroveţ”, se menţionează în postare.

Anunţul vine după cel mai puternic atac cu drone al forțelor Kievului de la momentul în care Rusia a declanșat invazia. Dronele ucrainene au atacat, săptămâna trecută, mai multe instalații militare din Rusia și Crimeea ocupată.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: