luni

24 iunie, 2024

10 mai, 2024

Forţele ruseşti au lansat vineri dimineaţa devreme un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul ţării, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk, într-un efort de a crea o zonă-tampon, a declarat pentru Reuters o sursă militară ucraineană de rang înalt.

Forţele ucrainene erau pregătite pentru un nou asalt terestru al Rusiei la graniţa regiunii nord-estice Harkov, a declarat vineri preşedintele Volodimir Zelenski.

„Ucraina i-a întâmpinat acolo cu trupe, brigăzi şi artilerie”, a declarat el într-o conferinţă de presă, avertizând că Rusia ar putea trimite mai multe trupe pentru a-şi susţine tentativa de avansare, relatează The Guardian.

Atacurile rusești premergătoare ofensivei


Bombardamentele ruseşti asupra oraşului Vovceansk, în zona Harkov, au ucis un civil şi au rănit alţi cinci, potrivit guvernatorului regiunii. Un alt civil a fost ucis într-un sat din apropiere, potrivit lui Oleh Sînehubov.

Vovceansk avea o populaţie de 17.000 de locuitori înainte de război, care s-a redus însă la câteva mii de la începerea ostilităţilor în 2022.

Pe de altă parte, potrivit guvernatorului, un atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Harkov a rănit două persoane şi a incendiat trei case în primele ore ale zilei de vineri. Două persoane, inclusiv un copil de 11 ani, au fost lovite de obuze, a scris guvernatorul Oleh Sînehubov pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

La rândul său, primarul Ihor Terehov a declarat că o rachetă S-300 s-a prăbuşit în oraş, avariind 26 de clădiri şi distrugând complet două dintre ele. El nu a precizat care sunt aceste clădiri. Un cameraman Reuters aflat la faţa locului a văzut în zori incendii în ceea ce păreau a fi case rezidenţiale. Serviciile de urgenţă s-au grăbit să stingă incendiile, lucrând printre dărâmături.


Rusia a lansat două rachete S-300/S-400 asupra regiunii în cursul nopţii, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Illa Evlaş, într-o emisiune televizată. Nu a fost clar unde a aterizat cea de-a doua.

Un alt atac cu bombă ghidată a avariat aproximativ 25 de clădiri când a aterizat în apropierea unei instalaţii de infrastructură din oraşul Derhaci, tot în apropiere de graniţa cu Rusia, a declarat Sînehubov.

În regiunile sudice, peste noapte, forţele aeriene au interceptat toate cele 10 drone lansate de Rusia asupra regiunilor Odesa, Mîkolaiv şi Herson.

Rușii încearcă să recucerească Harkov, de unde au fost alungați în 2022

Rusia şi-a intensificat intensitatea atacurilor cu rachete şi drone asupra Ucrainei începând cu luna martie a acestui an. Infrastructura de electricitate a fost grav avariată, obligând autorităţile să introducă întreruperi programate de curent electric în Harkov şi în regiunea înconjurătoare.

Ucraina a alungat trupele rusești din cea mai mare parte a regiunii Harkov în 2022, în primul an de război pe scară largă. Dar după ce a rezistat contraofensivei Kievului de anul trecut, forțele ruse au revenit la ofensivă și avansează încet în regiunea Donețk, mai la sud, relatează Reuters.

Temerile au crescut în martie cu privire la intențiile Kremlinului în regiunea Harkov, când președintele rus Vladimir Putin a cerut crearea unei zone tampon în interiorul teritoriului ucrainean, despre care a spus că este necesară pentru a proteja Rusia.

De atunci, Kharkov, care este deosebit de vulnerabil din cauza apropierii sale de Rusia.

(Citiți și: ””Este timpul să dăm jos mănușile” – Gen. (r) Mark T. Kimmitt: Trei lucruri trebuie să se schimbe în Occident pentru ca Ucraina să învingă”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: