La obiect

IMM-urile: o hartă a specificului românesc desenată de UE

IMM-urile din România generează jumătate din valoarea adaugată şi aproape două treimi din locurile de muncă din economia „non-financiară”. În perioada 2013-2017, valoarea adaugată a… Mai mult

25.11.2018

La obiect

Agricultura României, comparații în context european. Avans în cantitate pe o structură relativ deficitară

âRomânia a ocupat anul trecut locul opt între statele membre UE ca producţie agricolă (17,5 miliarde euro sau 4% din total) şi locul al treilea… Mai mult

25.11.2018

Analiză

”Frate, încă mai e timp” / Îndeplinim 13 din 14 criterii pe tabloul de bord european: dar cum trecem peste cele două puncte nevralgice?

Potrivit datelor prezentate de Eurostat, România a respectat anul trecut 13 din cei 14 indicatori stabiliți pentru tabloul de bord al situației macroeconomice din statele… Mai mult

22.11.2018

Evenimentul

Ne încadrăm în deficit! Se taie de la infrastructură, educație, cercetare și fonduri europene. Dobânzile – mai mari cu 21,5% față de anul trecut

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat miercuri seara că a elaborat proiectul celei de a doua rectificări bugetare din acest an, ”cu încadrarea în ținta de… Mai mult

22.11.2018

Cronicile

Armistițiul Juncker-Trump: Concesii majore în comerțul bilateral – ce a obținut fiecare. Negocierile continuă

de Adrian N Ionescu , 26.7.2018

Preşedintele SUA Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude Juncker au convenit ca negocierile bilaterale să continue cu scopul declarat de a se ajunge la „zero tarife, zero bariere netarifare şi zero subvenţii pentru bunurile industriale non-auto”, potrivit declaraţiei comune semnate miercuri seara.

La întâlnirea de la Casa Albă, președintele CE a obținut promisiunea lui Donald Trump de a nu mai impune supratarife pe exporturile auto europene, în schimbul propriei promisiuni că țările UE vor importa mai mult gaz lichefiat și semințe de soia din SUA.

De asemenea, cele două părți au convenit să lucreze împreună pentru:

  • soluţionarea problemelor referitoare la taxele americane pe importurile de oţel şi aluminiu, precum şi la taxele europene impuse ca represalii la acestea:
  • asigurarea unei mai bune protecţii a companiilor americane şi europene în faţa practicilor comerciale neloiale la nivel global.
  • standarde mai bune pentru a facilita relaţiile comeriale şi a reduce obstacolele birocratice şi a diminua costurile.
  • reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru a soluţiona, împreună cu alţi parteneri, problema practicilor comerciale neloiale, inclusiv furtul de proprietate intelectuală, transferul forţat de tehnologie, subvenţiile din industrie, perturbările create de intreprinderile de stat, precum şi supraproducţia.

Am convenit astăzi ca, înainte de toate, să acţionăm pentru zero taxe, zero bariere netarifare şi zero subvenţii pentru mărfurile industriale non-auto. De asemenea, vom colabora pentru a reduce barierele şi a creşte schimburile comerciale în domeniul serviciilor, produselor chimice, farmaceutice, medicale, precum şi pentru soia”, spune declarația comună a liderilor SUA și UE.

A fost instituit un Grup de Lucru Executiv format din consilieri din ambele părţi. De asemenea, acest grup va identifica măsuri pe termen scurt pentru facilitarea schimburilor comerciale şi pentru a evalua măsurile existente cu privire la tarife.

Germania a salutat rezultatul negocierilor printr-un mesaj al ministrului său al Economiei, Peter Altmaier, care a constatat un progres în evitarea unui război comercial și pentru a salva milioane de locuri de muncă.

Germania ar fi fost cea mai afectată de supratarifarea exporturilor auto europene.

Pe de altă parte, includerea subiectului soia printre „concesiile majore” este rezultatul presiunilor considerabile ale Casei Albe, care nu ar fi semnat nici un armistiţiu, din cauya marilor nemulțumiri ale fermierilor americani afectați de luptele comerciale dintre SUA și China, potrivit Reuters.

Forţa armistiţiului

Rezultatele bune ale întâlnirii dintre cei doi lideri vin după un schimb de ameninţări și măsuri  agresive.

După ce calificase, anterior, UE ca unul dintre dușmani SUA, Donald Trump a declarat marți că „este incredibil ce ne face Uniunea Europeană. (…) Statele UE par drăguţe, dar sunt dure” (…) „Toți vin să mă vadă la Casa Albă”, a adăugat el, cu curtoazia diplomatică cunoscută.

La rândul său, Comisia Europeană anunța, în chiar dimineața zilei sumitului, represalii suplimentare în cazul în care SUA vor fi impus supratarife la exporturile auto europene.

Astfel că, armisitițiul ar putea fi de scurtă durată dacă cele două părți nu vor ajunge la rezultate concrete în negocierile privind schimburile comerciale auro, spun analiștii de specialitate.

Există precedentul abandonării de către Donald Trump a negocierilor cu China la câteva zile după ce fusese anunţate şi în avanpremiera anunţului supratarifelor la exporturile chineze.

Liderii UE şi SUA „își vând acordul ca pe ceva foarte pozitiv, dar acesta nu este decât un fel de semi-armistițiu. Câtă vreme tarifele la importurile de oțel și aluminiu rămân în vigoare, UE nu va negocia la nivel înalt”, a declarat Marie Kasperek, director la Atlantic Council, citată de Bloomberg.

Datele confruntării

  • SUA a declanșat o investigație care ar urma să constate în ce măsură exporturile auto europene afectează securitatea națională. Rezultatele investigației i-ar putea oferi lui Donald Trump motivul pentru a impune tarife suplimentare de 20% la importurile auto.
  • Oficialii UE au semnalat că SUA ar putea suferi noi represalii prin suprataxarea exporturilor americane de farmaceutice, produse chimice şi cărbune, dacă întâlnirea dintre Jean-Claude Juncker şi Donald Trump, se va fi soldat cu eşec.
  • Washingtonul deja a lovit UE cu suprataxe de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pe importurile de aluminiu, folosind același pretext al deteriorării securității naționale.
  •  În replică UE a impus taxe suplimentare 25%, în valoare de 2,8 miliarde euro asupra importurilor de produse americane, printre care bourbon, blugi şi motociclete.

Problemele „de acasă”

Atitudinea președintelui Donald Trump a suferit o schimbare bruscă de la calificarea UE ca „dușman” al SUA, la curtoazia diplomatică a conferinței de presă comunce cu Jean-Claude Juncker pe treptele Casei Albe.

Schimbarea, ca și convocarea consilierilor săi electorali denotă presiunea din ce în ce mai mare exercitată asupra lui Trump de republicani, de a-și înăspri poziția față de Rusia și de a limita consecințele confruntărilor la nivel mondial, glosează Politico.

Donald Trump trebuia să demonstreze că se află în acord cu partidul său și că Administrația de la Casa Albă este sensibilă la criticile crescânde.

Totodată, declarația comună au redus vulnerabilitatea lui Jean-Claude Juncker și a Executivului european la critici.

Salvarea cel puțin temporară de tarifele auto oferă guvernului german un respiro și lasă Executivului UE mai mult spațiu pentru negocierile comerciale, mai ales că multe dintre prevederile armistițiului se potrivesc cu prioritățile UE și necesită puține măsuri la Bruxelles sau în capitalele europen, mai spune Politico.
I

mporturile de soia din SUA oricum erau pe cale să crească, ca efect la războiul comercial SUA – China, iar UE dorea demult să elimine aproape toate tarifele la bunurile manufacturate și începuse deja negocierile cu Administrația Obama în acest sens.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.7.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministerul Justiției a preluat președinția JAI. Numirea procurorului-șef european, printre priorități

Vladimir Ionescu

Ministerul Justiţiei a preluat preşedinţia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), pentru primele șase luni ale anului 2019. Transferul s-a făcut vineri, în cadrul unei… Mai mult

Europa

Ford Motor își restructurează afacerea din Europa – este posibilă închiderea unor fabrici

Vladimir Ionescu

Producătorul american a anunţat vineri primul pas în vederea restructurării afacerii sale neprofitabile din Europa, care ar urma să implice renunţarea la unele modele, reducerea… Mai mult

Stiri

Brașov – investiții de 3 ori mai mari ca pondere în cheltuieli decât cele ale Guvernului

Vladimir Ionescu

Agenția Fitch a confirmat, vineri, ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală ale municipiului Braşov la ”BBB minus”, perspectiva asociată fiind… Mai mult

Europa

Nou Cod Rutier în Italia / Posibilă încălcare a legislației UE. MAE ia în considerare sesizarea Comisiei Europene

Vladimir Ionescu

Rezidenții străini în Italia nu mai pot circula decât 60 de zile cu autoturisme înmatriculate într-un alt stat membru, după modificarea Codului rutier din această… Mai mult

Stiri

China cere Canadei eliberarea directorului financiar al Huawei și amenință cu “consecințe grave”

Iulian Soare

China a cerut Canadei să o elibereze imediat pe Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, avertizând că în caz contrar vor exista consecinţe severe pentru… Mai mult

Europa

Mișcarea vestelor galbene / Președintele Macron pregătește “anunțuri importante”. Ministrul de Externe: Este nevoie de un nou contract social

Iulian Soare

Preşedintele francez Emmanuel Macron va face ”anunţuri importante” la începutul săptămânii următoare, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux. Declarația vine după patru weekenduri… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Rămân alături de magistrații care conduc lupta anticorupție

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică, cu ocazia zilei internaționale anticorupție, că rămâne alături de magistrații care luptă împotriva acestui fenomen. Prezentăm mesajul integral al șefului… Mai mult