Analiză

România vulnerabilă: Structura exporturilor româneşti le expune la riscuri. Nu există strategii realiste

Exporturile româneşti sunt prea puţin diversificate, astfel încât au o rezistență mică la variațiile de cerere rezultate din evoluția ciclului economic. Dezvoltarea exporturilor auto, sau mai… Mai mult

31.07.2018

La obiect

Băncile nu riscă pentru credite decât depozitele atrase. Românii preferă încă să-şi plaseze economiile în pierdere

Băncile preferă să nu rişte decât economiile populaţiei şi ale firmelor pentru finanţarea economiei prin credite. În schimb, profitabilitatea băncilor este în creştere considerabilă, inclusiv… Mai mult

31.07.2018

La obiect

București, rectificare bugetară pe 2 miliarde de euro. Ordinea priorităților: PR personal, circ, biserică, mici cadouri, pâine, dezvoltare

Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat joi o rectificare bugetară, ocazie cu care a decis să finanțeze noi proiecte pentru București. Capitala are… Mai mult

28.07.2018

Analiză

Agricultura 2017 – creştere dezechilibrată: plus de aproape 20% la cea vegetală şi minus de 0,4% la cea animală

Valoarea producției agricole a crescut în 2017 cu 12,5% față de anul precedent, potrivit datelor comunicate de INS. Producția vegetală, care a reprezentat aproape 68%… Mai mult

28.07.2018

Armistițiul Juncker-Trump: Concesii majore în comerțul bilateral – ce a obținut fiecare. Negocierile continuă

de Adrian N Ionescu , 26.7.2018

Preşedintele SUA Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude Juncker au convenit ca negocierile bilaterale să continue cu scopul declarat de a se ajunge la „zero tarife, zero bariere netarifare şi zero subvenţii pentru bunurile industriale non-auto”, potrivit declaraţiei comune semnate miercuri seara.

La întâlnirea de la Casa Albă, președintele CE a obținut promisiunea lui Donald Trump de a nu mai impune supratarife pe exporturile auto europene, în schimbul propriei promisiuni că țările UE vor importa mai mult gaz lichefiat și semințe de soia din SUA.

De asemenea, cele două părți au convenit să lucreze împreună pentru:

  • soluţionarea problemelor referitoare la taxele americane pe importurile de oţel şi aluminiu, precum şi la taxele europene impuse ca represalii la acestea:
  • asigurarea unei mai bune protecţii a companiilor americane şi europene în faţa practicilor comerciale neloiale la nivel global.
  • standarde mai bune pentru a facilita relaţiile comeriale şi a reduce obstacolele birocratice şi a diminua costurile.
  • reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru a soluţiona, împreună cu alţi parteneri, problema practicilor comerciale neloiale, inclusiv furtul de proprietate intelectuală, transferul forţat de tehnologie, subvenţiile din industrie, perturbările create de intreprinderile de stat, precum şi supraproducţia.

Am convenit astăzi ca, înainte de toate, să acţionăm pentru zero taxe, zero bariere netarifare şi zero subvenţii pentru mărfurile industriale non-auto. De asemenea, vom colabora pentru a reduce barierele şi a creşte schimburile comerciale în domeniul serviciilor, produselor chimice, farmaceutice, medicale, precum şi pentru soia”, spune declarația comună a liderilor SUA și UE.

A fost instituit un Grup de Lucru Executiv format din consilieri din ambele părţi. De asemenea, acest grup va identifica măsuri pe termen scurt pentru facilitarea schimburilor comerciale şi pentru a evalua măsurile existente cu privire la tarife.

Germania a salutat rezultatul negocierilor printr-un mesaj al ministrului său al Economiei, Peter Altmaier, care a constatat un progres în evitarea unui război comercial și pentru a salva milioane de locuri de muncă.

Germania ar fi fost cea mai afectată de supratarifarea exporturilor auto europene.

Pe de altă parte, includerea subiectului soia printre „concesiile majore” este rezultatul presiunilor considerabile ale Casei Albe, care nu ar fi semnat nici un armistiţiu, din cauya marilor nemulțumiri ale fermierilor americani afectați de luptele comerciale dintre SUA și China, potrivit Reuters.

Forţa armistiţiului

Rezultatele bune ale întâlnirii dintre cei doi lideri vin după un schimb de ameninţări și măsuri  agresive.

După ce calificase, anterior, UE ca unul dintre dușmani SUA, Donald Trump a declarat marți că „este incredibil ce ne face Uniunea Europeană. (…) Statele UE par drăguţe, dar sunt dure” (…) „Toți vin să mă vadă la Casa Albă”, a adăugat el, cu curtoazia diplomatică cunoscută.

La rândul său, Comisia Europeană anunța, în chiar dimineața zilei sumitului, represalii suplimentare în cazul în care SUA vor fi impus supratarife la exporturile auto europene.

Astfel că, armisitițiul ar putea fi de scurtă durată dacă cele două părți nu vor ajunge la rezultate concrete în negocierile privind schimburile comerciale auro, spun analiștii de specialitate.

Există precedentul abandonării de către Donald Trump a negocierilor cu China la câteva zile după ce fusese anunţate şi în avanpremiera anunţului supratarifelor la exporturile chineze.

Liderii UE şi SUA „își vând acordul ca pe ceva foarte pozitiv, dar acesta nu este decât un fel de semi-armistițiu. Câtă vreme tarifele la importurile de oțel și aluminiu rămân în vigoare, UE nu va negocia la nivel înalt”, a declarat Marie Kasperek, director la Atlantic Council, citată de Bloomberg.

Datele confruntării

  • SUA a declanșat o investigație care ar urma să constate în ce măsură exporturile auto europene afectează securitatea națională. Rezultatele investigației i-ar putea oferi lui Donald Trump motivul pentru a impune tarife suplimentare de 20% la importurile auto.
  • Oficialii UE au semnalat că SUA ar putea suferi noi represalii prin suprataxarea exporturilor americane de farmaceutice, produse chimice şi cărbune, dacă întâlnirea dintre Jean-Claude Juncker şi Donald Trump, se va fi soldat cu eşec.
  • Washingtonul deja a lovit UE cu suprataxe de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pe importurile de aluminiu, folosind același pretext al deteriorării securității naționale.
  •  În replică UE a impus taxe suplimentare 25%, în valoare de 2,8 miliarde euro asupra importurilor de produse americane, printre care bourbon, blugi şi motociclete.

Problemele „de acasă”

Atitudinea președintelui Donald Trump a suferit o schimbare bruscă de la calificarea UE ca „dușman” al SUA, la curtoazia diplomatică a conferinței de presă comunce cu Jean-Claude Juncker pe treptele Casei Albe.

Schimbarea, ca și convocarea consilierilor săi electorali denotă presiunea din ce în ce mai mare exercitată asupra lui Trump de republicani, de a-și înăspri poziția față de Rusia și de a limita consecințele confruntărilor la nivel mondial, glosează Politico.

Donald Trump trebuia să demonstreze că se află în acord cu partidul său și că Administrația de la Casa Albă este sensibilă la criticile crescânde.

Totodată, declarația comună au redus vulnerabilitatea lui Jean-Claude Juncker și a Executivului european la critici.

Salvarea cel puțin temporară de tarifele auto oferă guvernului german un respiro și lasă Executivului UE mai mult spațiu pentru negocierile comerciale, mai ales că multe dintre prevederile armistițiului se potrivesc cu prioritățile UE și necesită puține măsuri la Bruxelles sau în capitalele europen, mai spune Politico.
I

mporturile de soia din SUA oricum erau pe cale să crească, ca efect la războiul comercial SUA – China, iar UE dorea demult să elimine aproape toate tarifele la bunurile manufacturate și începuse deja negocierile cu Administrația Obama în acest sens.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.7.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Parchetul General preia ancheta violenţelor din Piaţa Victoriei. Apel CSM către instituții și autorități publice: Nu exercitați presiuni asupra anchetei

Vladimir Ionescu

Secția Militară a Parchetului General preia ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru a uni toate denunţurile într-un singur dosar, fiind avute… Mai mult

Stiri

Profitul net al Romgaz a scăzut cu 10% în primul semestru – explicațiile oferite acționarilor

Adrian N Ionescu

Romgaz (SNG) a obţinut un profit net de 797,7 milioane de lei în semestrul 1 din 2018, cu 10,1% mai mic decât aceeaşi perioadă din 2017, ca… Mai mult

Stiri

Ecaterina Andronescu cere demisia lui Liviu Dragnea de la șefia PSD, Cătălin Ivan anunță intervenții la Bruxelles

Razvan Diaconu

Ecaterina Andronescu, fost ministru al educației și fost lider al PSD București, îi cere lui Liviu Dragnea să se retragă din fruntea Partidului Social Democrat.… Mai mult

Stiri

CNE Cernavodă: Costul Reactoarelor 3 şi 4 este estimat în scădere, la 5 mld. euro

Adrian N Ionescu

Costul investiţiei în reactoarele 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă este estimat în prezent la cinci miliarde de euro, spune „Strategia revizuită de continuare… Mai mult

Stiri

Viaduct prăbușit în Italia. Bilanț provizoriu: 22 morți

Iulian Soare

Tragedie în apropierea orașului italian Genova: o porţiune a unui viaduct al autostrăzii A10 s-a prăbuşit marţi. Până în acest moment au fost confirmate 22… Mai mult

Stiri

Proiect imobiliar pe 24 de hectare de teren anunțat de Cluj Napoca

Razvan Diaconu

În Cluj-Napoca, oraş aflat în topul localităţilor din România unde s-au construit cele mai multe locuinţe în ultimul an, se pregăteşte ridicarea unui nou cartier.… Mai mult

Stiri

Ministrul de Interne va fi audiat în Comisia de apărare a Parlamentului. Carmen Dan: Un procuror militar a supravegheat intervențiile jandarmilor, Parchetul militar dezminte.

Vladimir Ionescu

Ministrul de Interne, Carmen Dan, va fi audiat pe 21 august, la ora 10:00, în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, la solicitarea PNL și… Mai mult