Europa

Interviu / Tribalizarea în epoca deglobalizării. Primul pas spre următorul război

Textul de mai jos e un fragment din interviul cu Koert Debeuf, senior associate researcher la Institutul de Studii Europene de la Universitatea Liberă din… Mai mult

10.02.2019

La obiect

Coboară: Investițiile străine țin pasul cu investițiile publice. De la spectacolul legilor bugetelor, la tristețea din execuțiile bugetare

Investiţiile publice și-au menținut coborârea încă din anii crizei financiare, conform execuţiilor bugetare, chiar dacă legile bugetelor de stat din ultimii trei ani au arătat cifre în creştere.… Mai mult

10.02.2019

La obiect

Educaţia – 4 indicatori esenţiali la care stăm foarte slab

În contextul abordărilor prioritare la nivel european privind dezvoltarea sustenabilă, Eurostat a publicat un set sintetic de indicatori uniformizat ca metodologie pentru fiecare ţară, indicatori… Mai mult

10.02.2019

Interviu

România consumului văzută prin ochii unui superretailer. O viziune care ar putea deveni politici publice

Textul de mai jos e o compilație de mici fragmente din interviul pe care Iulian Stanciu – CEO al e-mag – l-a acordat pentru numărul 99… Mai mult

07.02.2019

Cronicile

Armistițiul Juncker-Trump: Concesii majore în comerțul bilateral – ce a obținut fiecare. Negocierile continuă

de Adrian N Ionescu , 26.7.2018

Preşedintele SUA Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude Juncker au convenit ca negocierile bilaterale să continue cu scopul declarat de a se ajunge la „zero tarife, zero bariere netarifare şi zero subvenţii pentru bunurile industriale non-auto”, potrivit declaraţiei comune semnate miercuri seara.

La întâlnirea de la Casa Albă, președintele CE a obținut promisiunea lui Donald Trump de a nu mai impune supratarife pe exporturile auto europene, în schimbul propriei promisiuni că țările UE vor importa mai mult gaz lichefiat și semințe de soia din SUA.

De asemenea, cele două părți au convenit să lucreze împreună pentru:

  • soluţionarea problemelor referitoare la taxele americane pe importurile de oţel şi aluminiu, precum şi la taxele europene impuse ca represalii la acestea:
  • asigurarea unei mai bune protecţii a companiilor americane şi europene în faţa practicilor comerciale neloiale la nivel global.
  • standarde mai bune pentru a facilita relaţiile comeriale şi a reduce obstacolele birocratice şi a diminua costurile.
  • reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru a soluţiona, împreună cu alţi parteneri, problema practicilor comerciale neloiale, inclusiv furtul de proprietate intelectuală, transferul forţat de tehnologie, subvenţiile din industrie, perturbările create de intreprinderile de stat, precum şi supraproducţia.

Am convenit astăzi ca, înainte de toate, să acţionăm pentru zero taxe, zero bariere netarifare şi zero subvenţii pentru mărfurile industriale non-auto. De asemenea, vom colabora pentru a reduce barierele şi a creşte schimburile comerciale în domeniul serviciilor, produselor chimice, farmaceutice, medicale, precum şi pentru soia”, spune declarația comună a liderilor SUA și UE.

A fost instituit un Grup de Lucru Executiv format din consilieri din ambele părţi. De asemenea, acest grup va identifica măsuri pe termen scurt pentru facilitarea schimburilor comerciale şi pentru a evalua măsurile existente cu privire la tarife.

Germania a salutat rezultatul negocierilor printr-un mesaj al ministrului său al Economiei, Peter Altmaier, care a constatat un progres în evitarea unui război comercial și pentru a salva milioane de locuri de muncă.

Germania ar fi fost cea mai afectată de supratarifarea exporturilor auto europene.

Pe de altă parte, includerea subiectului soia printre „concesiile majore” este rezultatul presiunilor considerabile ale Casei Albe, care nu ar fi semnat nici un armistiţiu, din cauya marilor nemulțumiri ale fermierilor americani afectați de luptele comerciale dintre SUA și China, potrivit Reuters.

Forţa armistiţiului

Rezultatele bune ale întâlnirii dintre cei doi lideri vin după un schimb de ameninţări și măsuri  agresive.

După ce calificase, anterior, UE ca unul dintre dușmani SUA, Donald Trump a declarat marți că „este incredibil ce ne face Uniunea Europeană. (…) Statele UE par drăguţe, dar sunt dure” (…) „Toți vin să mă vadă la Casa Albă”, a adăugat el, cu curtoazia diplomatică cunoscută.

La rândul său, Comisia Europeană anunța, în chiar dimineața zilei sumitului, represalii suplimentare în cazul în care SUA vor fi impus supratarife la exporturile auto europene.

Astfel că, armisitițiul ar putea fi de scurtă durată dacă cele două părți nu vor ajunge la rezultate concrete în negocierile privind schimburile comerciale auro, spun analiștii de specialitate.

Există precedentul abandonării de către Donald Trump a negocierilor cu China la câteva zile după ce fusese anunţate şi în avanpremiera anunţului supratarifelor la exporturile chineze.

Liderii UE şi SUA „își vând acordul ca pe ceva foarte pozitiv, dar acesta nu este decât un fel de semi-armistițiu. Câtă vreme tarifele la importurile de oțel și aluminiu rămân în vigoare, UE nu va negocia la nivel înalt”, a declarat Marie Kasperek, director la Atlantic Council, citată de Bloomberg.

Datele confruntării

  • SUA a declanșat o investigație care ar urma să constate în ce măsură exporturile auto europene afectează securitatea națională. Rezultatele investigației i-ar putea oferi lui Donald Trump motivul pentru a impune tarife suplimentare de 20% la importurile auto.
  • Oficialii UE au semnalat că SUA ar putea suferi noi represalii prin suprataxarea exporturilor americane de farmaceutice, produse chimice şi cărbune, dacă întâlnirea dintre Jean-Claude Juncker şi Donald Trump, se va fi soldat cu eşec.
  • Washingtonul deja a lovit UE cu suprataxe de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pe importurile de aluminiu, folosind același pretext al deteriorării securității naționale.
  •  În replică UE a impus taxe suplimentare 25%, în valoare de 2,8 miliarde euro asupra importurilor de produse americane, printre care bourbon, blugi şi motociclete.

Problemele „de acasă”

Atitudinea președintelui Donald Trump a suferit o schimbare bruscă de la calificarea UE ca „dușman” al SUA, la curtoazia diplomatică a conferinței de presă comunce cu Jean-Claude Juncker pe treptele Casei Albe.

Schimbarea, ca și convocarea consilierilor săi electorali denotă presiunea din ce în ce mai mare exercitată asupra lui Trump de republicani, de a-și înăspri poziția față de Rusia și de a limita consecințele confruntărilor la nivel mondial, glosează Politico.

Donald Trump trebuia să demonstreze că se află în acord cu partidul său și că Administrația de la Casa Albă este sensibilă la criticile crescânde.

Totodată, declarația comună au redus vulnerabilitatea lui Jean-Claude Juncker și a Executivului european la critici.

Salvarea cel puțin temporară de tarifele auto oferă guvernului german un respiro și lasă Executivului UE mai mult spațiu pentru negocierile comerciale, mai ales că multe dintre prevederile armistițiului se potrivesc cu prioritățile UE și necesită puține măsuri la Bruxelles sau în capitalele europen, mai spune Politico.
I

mporturile de soia din SUA oricum erau pe cale să crească, ca efect la războiul comercial SUA – China, iar UE dorea demult să elimine aproape toate tarifele la bunurile manufacturate și începuse deja negocierile cu Administrația Obama în acest sens.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.7.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministerul Educației ia la verificat toate școlile postliceale sanitare din țară

Vladimir Ionescu

Toate şcolile postliceale sanitare din ţară vor face obiectul unor ample verificări, a anunţat vineri ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Inspecţiile vin după ce ministerul ar fi… Mai mult

Stiri

Sute de magistrați au protestat vineri în maimulte județe împotriva noilor Ordonanțe din Justiție. Protestele vor continua și în zilele următoare

Vladimir Ionescu

Peste 200 de magistraţi au protestat, vineri, pe scările Palatului de Justiție din Capitală, nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă a Guvernului care modifică legile Justiţiei. Protestul… Mai mult

Stiri

Reacții politice la protestul magistraților / Călin Popescu Tăriceanu îi critică dur, Kelemen Hunor dezaprobă OUG pentru Justiție. Președintele cere UDMR să apere democrația

Vladimir Ionescu

Pe măsură ce protestele magistraților nemulțumiți de OUG 7 se extind, apar și reacțiile politice. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri că magistrații care… Mai mult

Stiri

Secția pentru magistrați a obținut de la DNA copia Dosarului Tel Drum

Vladimir Ionescu

O copie a dosarului mare Tel Drum, cel în care este urmărit penal și Liviu Dragnea, a ajuns deja la Secția specială pentru investigarea magistraților,… Mai mult

Stiri

ANRE are probleme să respecte plafonarea prețurilor la electricitate decisă de Guvern

Adrian N Ionescu

Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) este pe cale să aprobe prețuri reglementate la energie electrică, valabile de la 1 martie, în cel mai bun… Mai mult

Stiri

Consiliul Concurenţei a avizat achiziţia de către ENGIE România acţiunilor Wirom deţinute de Gazprom

Adrian N Ionescu

ENGIE România devine acţionarul unic al distribuitorului de gaze naturale Wirom, după ce Consiliul concurenţei a avizat achiziţia pachetului de acţiuni de 48,85% deținute de… Mai mult

Stiri

Grupul Telekom, la care statul deține 45,9% din acțiuni, ar putea să nu participe la licitațiile 5G. Guvernul speră să obțină 2,1 miliarde de lei pentru acest licențe

Alexandra Pele

Grupul Telekom România, la care statul este acționar minoritar controlând un pachet de 45,9%, ar putea alege să nu participe la licitația 5G din acest… Mai mult