Analiză

„Inflaţia industrială”, peste ”inflația populară” – Energia, deja cu 14% mai scumpă: Lumini, umbre şi implicaţii

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut uşor în luna august 2018, până la 5,86%, dar a rămas semnificativ peste inflaţia preţurilor la consumator, măsurată… Mai mult

03.10.2018

Evenimentul

”Nu am venit să dau socoteală!” Cele două ”Viorici” și criticile dure ale partidelor din Parlamentul European

De două ori a vorbit miercuri premierul Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului European: o dată ca să prezinte mesajul cu care a fost trimisă de… Mai mult

03.10.2018

La obiect

Raport finalizat la nivelul anului 2017 – investițiile străine au depăşit 75 de miliarde de euro. Domeniile către care s-au îndreptat banii

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 75.581 milioane  euro, dar în echivalent raportat la PIB s-au diminuat de… Mai mult

02.10.2018

La obiect

”Economiile europene au prea puțin spațiu fiscal pentru a face față unei recesiuni sau crize”: BCE avertizează, înainte de-a opri ”tiparnița de bani”

Economia zonei euro are încă nevoie de ample stimulente monetare pentru a atinge ţinta Băncii Centrale Europene (BCE) privind stabilitatea preţurilor, a declarat Benoit Coeure,… Mai mult

01.10.2018

Armistițiul Juncker-Trump: Concesii majore în comerțul bilateral – ce a obținut fiecare. Negocierile continuă

de Adrian N Ionescu , 26.7.2018

Preşedintele SUA Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude Juncker au convenit ca negocierile bilaterale să continue cu scopul declarat de a se ajunge la „zero tarife, zero bariere netarifare şi zero subvenţii pentru bunurile industriale non-auto”, potrivit declaraţiei comune semnate miercuri seara.

La întâlnirea de la Casa Albă, președintele CE a obținut promisiunea lui Donald Trump de a nu mai impune supratarife pe exporturile auto europene, în schimbul propriei promisiuni că țările UE vor importa mai mult gaz lichefiat și semințe de soia din SUA.

De asemenea, cele două părți au convenit să lucreze împreună pentru:

  • soluţionarea problemelor referitoare la taxele americane pe importurile de oţel şi aluminiu, precum şi la taxele europene impuse ca represalii la acestea:
  • asigurarea unei mai bune protecţii a companiilor americane şi europene în faţa practicilor comerciale neloiale la nivel global.
  • standarde mai bune pentru a facilita relaţiile comeriale şi a reduce obstacolele birocratice şi a diminua costurile.
  • reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru a soluţiona, împreună cu alţi parteneri, problema practicilor comerciale neloiale, inclusiv furtul de proprietate intelectuală, transferul forţat de tehnologie, subvenţiile din industrie, perturbările create de intreprinderile de stat, precum şi supraproducţia.

Am convenit astăzi ca, înainte de toate, să acţionăm pentru zero taxe, zero bariere netarifare şi zero subvenţii pentru mărfurile industriale non-auto. De asemenea, vom colabora pentru a reduce barierele şi a creşte schimburile comerciale în domeniul serviciilor, produselor chimice, farmaceutice, medicale, precum şi pentru soia”, spune declarația comună a liderilor SUA și UE.

A fost instituit un Grup de Lucru Executiv format din consilieri din ambele părţi. De asemenea, acest grup va identifica măsuri pe termen scurt pentru facilitarea schimburilor comerciale şi pentru a evalua măsurile existente cu privire la tarife.

Germania a salutat rezultatul negocierilor printr-un mesaj al ministrului său al Economiei, Peter Altmaier, care a constatat un progres în evitarea unui război comercial și pentru a salva milioane de locuri de muncă.

Germania ar fi fost cea mai afectată de supratarifarea exporturilor auto europene.

Pe de altă parte, includerea subiectului soia printre „concesiile majore” este rezultatul presiunilor considerabile ale Casei Albe, care nu ar fi semnat nici un armistiţiu, din cauya marilor nemulțumiri ale fermierilor americani afectați de luptele comerciale dintre SUA și China, potrivit Reuters.

Forţa armistiţiului

Rezultatele bune ale întâlnirii dintre cei doi lideri vin după un schimb de ameninţări și măsuri  agresive.

După ce calificase, anterior, UE ca unul dintre dușmani SUA, Donald Trump a declarat marți că „este incredibil ce ne face Uniunea Europeană. (…) Statele UE par drăguţe, dar sunt dure” (…) „Toți vin să mă vadă la Casa Albă”, a adăugat el, cu curtoazia diplomatică cunoscută.

La rândul său, Comisia Europeană anunța, în chiar dimineața zilei sumitului, represalii suplimentare în cazul în care SUA vor fi impus supratarife la exporturile auto europene.

Astfel că, armisitițiul ar putea fi de scurtă durată dacă cele două părți nu vor ajunge la rezultate concrete în negocierile privind schimburile comerciale auro, spun analiștii de specialitate.

Există precedentul abandonării de către Donald Trump a negocierilor cu China la câteva zile după ce fusese anunţate şi în avanpremiera anunţului supratarifelor la exporturile chineze.

Liderii UE şi SUA „își vând acordul ca pe ceva foarte pozitiv, dar acesta nu este decât un fel de semi-armistițiu. Câtă vreme tarifele la importurile de oțel și aluminiu rămân în vigoare, UE nu va negocia la nivel înalt”, a declarat Marie Kasperek, director la Atlantic Council, citată de Bloomberg.

Datele confruntării

  • SUA a declanșat o investigație care ar urma să constate în ce măsură exporturile auto europene afectează securitatea națională. Rezultatele investigației i-ar putea oferi lui Donald Trump motivul pentru a impune tarife suplimentare de 20% la importurile auto.
  • Oficialii UE au semnalat că SUA ar putea suferi noi represalii prin suprataxarea exporturilor americane de farmaceutice, produse chimice şi cărbune, dacă întâlnirea dintre Jean-Claude Juncker şi Donald Trump, se va fi soldat cu eşec.
  • Washingtonul deja a lovit UE cu suprataxe de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pe importurile de aluminiu, folosind același pretext al deteriorării securității naționale.
  •  În replică UE a impus taxe suplimentare 25%, în valoare de 2,8 miliarde euro asupra importurilor de produse americane, printre care bourbon, blugi şi motociclete.

Problemele „de acasă”

Atitudinea președintelui Donald Trump a suferit o schimbare bruscă de la calificarea UE ca „dușman” al SUA, la curtoazia diplomatică a conferinței de presă comunce cu Jean-Claude Juncker pe treptele Casei Albe.

Schimbarea, ca și convocarea consilierilor săi electorali denotă presiunea din ce în ce mai mare exercitată asupra lui Trump de republicani, de a-și înăspri poziția față de Rusia și de a limita consecințele confruntărilor la nivel mondial, glosează Politico.

Donald Trump trebuia să demonstreze că se află în acord cu partidul său și că Administrația de la Casa Albă este sensibilă la criticile crescânde.

Totodată, declarația comună au redus vulnerabilitatea lui Jean-Claude Juncker și a Executivului european la critici.

Salvarea cel puțin temporară de tarifele auto oferă guvernului german un respiro și lasă Executivului UE mai mult spațiu pentru negocierile comerciale, mai ales că multe dintre prevederile armistițiului se potrivesc cu prioritățile UE și necesită puține măsuri la Bruxelles sau în capitalele europen, mai spune Politico.
I

mporturile de soia din SUA oricum erau pe cale să crească, ca efect la războiul comercial SUA – China, iar UE dorea demult să elimine aproape toate tarifele la bunurile manufacturate și începuse deja negocierile cu Administrația Obama în acest sens.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.7.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Iohannis exprimă rezerve față de nominalizarea Adinei Florea la șefia DNA

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că a solicitat experților Administrației prezidențiale să verifice legalitatea propunerii Adinei Florea la șefia DNA, amintind că aceasta a… Mai mult

Stiri

Parteneriat economic strategic România – Emiratele Arabe Unite

Vladimir Ionescu

Guvernele României și Emiratelor Arabe Unite au adoptat pe 17 octombrie ”Declarația comună privind stabilirea unui parteneriat economic strategic între Guvernul României și Guvernul Emiratelor… Mai mult

Stiri

BNR plafonează gradul de îndatorare maxim la 40% din venitul net, pentru creditele în lei

Adrian N Ionescu

Consiliul de Administrație al BNR a adoptat noile condiții de creditare a persoanelor fizice, conform cărora nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de… Mai mult

Europa

Peter Praet, economist șef BCE: Îmbătrânirea populaţiei poate duce la recesiuni mai îndelungate

Razvan Diaconu

Îmbătrânirea populaţiei în Europa ar putea duce la înăsprirea constrângerilor politicilor monetare și, ca urmare, la perioade de recesiune mai lungi şi la recuperări mai… Mai mult

Stiri

Teleorman, al 14-lea județ cu pestă porcină africană. Petre Daea: Cineva o să facă închisoare

Mariana Bechir

Pesta Porcină Africană (PPA) a fost confirmată în judeţul Teleorman la probele prelevate dintr-un cadavru de porc găsit într-o zonă situată în extravilan, a anunţat… Mai mult

Europa

Programul Operațional Regional a fost modificat: Peste 220 de milioane de euro, realocate pentru IMM și infrastructura din sănătate

Adrian N Ionescu

Programul Operaţional Regional (POR) pentru România a fost modificat pentru realocarea unor fonduri de este 220 de milioane de euro pentru competitivitatea IMM-urilor şi dezvoltarea… Mai mult

Stiri

Consiliul Concurenţei: CFR S.A. a pierdut bani la rectificare din cauză că nu a respectat planul de investiții

Adrian N Ionescu

Calea ferată din România se degradează de la an la an, iar compania de infrastructură CFR SA trimite la buget sute de milioane de lei,… Mai mult