Zona euro, principala destinație a exporturilor românești, a obținut o creștere economică fragilă de 0,3% în trimestrul al doilea față de primele 3 luni ale anului 2013, după o recesiune de un an și jumătate, a anunțat, miercuri, Biroul european de statistică Eurostat.
Creșterea zonei euro s-a datorat majorării principalelor două economii din uniunea monetară, Germania, cu 0,7%, și Franța, cu 0,5%. În schimb, Italia, cea de-a treia economie a zonei euro, a înregistrat din nou scădere, de -0,2%.
Agențiile internaționale de știri au consemnat astfel ieșirea din cea mai adâncă recesiune de la înființarea zonei euro din 1999.
Impactul real al majorării PIB poate fi diminuat de efectul de bază, în condițiile în care creșterea economică fragilă din trimestrul al doilea este raportată la situația din trimestrul precedent, când economia zonei euro scăzuse cu -0,3%.
De altfel, raportat de la an la an, economia zonei euro a scăzut de fapt cu -0,7% în trimestrul al doilea al anului 2013 față de aceeași perioadă a anului 2012, conform datelor Eurostat.
Și în întreaga Uniune Europeană (UE 27, fără Croația), produsul intern brut a crescut cu 0,3% în trimestrul II al anului 2013 față de primele 3 luni ale aceluiași an, când fusese înregistrată o scădere cu -0,1%.
În schimb, de la an la an, PIB-ul Uniunii Europene a avut o scădere cu -0,2% în trimestrul al doilea al anului 2013 față de aceeași perioadă a anului 2012.
Cel mai uzual, recesiunea este definită de scăderea PIB-ului două trimestre consecutive, însă ieșirea din recesiune este luată în considerare când se consemnează primul trimestru de creștere.
România, sub 9 țări din UE, ca avans procentual al PIB
România a înregistrat o creștere economică de 0,3% în trimestrul al doilea față de precendentele 3 luni, înscriindu-se în media europeană.
Astfel, România este întrecută de 9 țări din Uniunea Europeană ca avans procentual al PIB-ului propriu.
Dintre vecinii noștri, Bulgaria a avut o scădere de -0,1%, iar Ungaria a obținut o creștere de 0,1% în trimestrul II față de primele 3 luni ale anului.
Raportul Eurostat nu cuprinde datele din 7 țări ale UE, printre care și Grecia, care nu au raportat rezultatul pe trimestrul al doilea al anului 2013.
(Descarcă de AICI raportarea Eurostat privind cresterea economica)
Principalele creșteri trimestriale:
- Portugalia – creștere de 1,1%
- Germania – creștere de 0,7%,
- Cehia – creștere de 0,7
- Finlanda – creștere de 0,7%
- Lituania – creștere de 0,6%
- Marea Britanie – creștere de 0,6%,
- Franţa – creștere de 0,5%
- Polonia – creștere de 0,4%
Cele mai abrupte scăderi trimestriale:
- Cipru – scădere de -1,4%,
- Italia -scădere de -0,2%
- Olanda – scădere de -0,2%.
- Suedia – scădere de -0,1%
- Bulgaria – scădere de -0,1%
Un răspuns
Este doar o senzatie sezoniera determinata de SEZONUL ESTIVAL si nu un rezultatul obiectiv al vreunei strategii elaborate sau al unui program economic. Speculatii facute in cadrul caii abisale pe care cel putin noi Romania o parcurgem fara obstacole ori stagnari…..