La obiect

România de 8 Martie: Prima din UE la egalitatea de gen în ce privește plata, ultima în ce privește angajarea

Cu ocazia zilei internaţionale a femeii, Eurostat ne-a mai dat o veste neplăcută: România s-a plasat pe locul patru în UE la inegalitatea de gen… Mai mult

07.03.2019

La obiect

PIB 2018 – cu 9 miliarde de lei sub valoarea scontată. Nori negri pe anumiți indicatori economici

Institutul Național de Statistică a confirmat rezultatul semnal de creștere economică pe 2018 la nivelul de 4,1%, în prima varianta provizorie dată publicităţii. Valoarea nominală… Mai mult

07.03.2019

Europa

Tendințe: Cerere de energie mai mică pentru creștere economică mai mare

Pentru prima dată în istorie, creșterea cererii de energie se va decupla de creșterea economică, ca urmare a reducerii intensității energetice necesare pentru o aceeași… Mai mult

06.03.2019

Analiză

Creşterea costul forţei de muncă pe domenii de activitate. Observații

Costul orar al forţei de muncă crescut în trimestrul IV 2018 cu 13,09% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, potrivit datelor anunţate de INS. Este… Mai mult

06.03.2019

Cronicile

Zona Euro la 20 de ani – Analiză BT: PIB/locuitor la niveluri minime și la 75% față de SUA

de Adrian N Ionescu , 28.12.2018

Marea criză din 2008 și ofensiva economică globală a Chinei, respectiv a monedei sale – yuanul, au scos în evidență slăbiciunile construcției sistemului Zonei ca conglomerat economic, respectiv al monedei unice europene, potrivit unei analize a economistului Andrei Rădulescu, de la Banca Transilvania (BT).

La cumpăna dintre 2018 și 2019, euro împlinește 20 de ani și, chiar dacă de la lansarea sa, Zona Euro s-a mărit, ponderea PIB-ului Zonei Euro în PIB-ul global și-a intensificat tendința descendentă după 2009, spre un nivel minim istoric de aproximativ 16% în prezent.

Totodată, diferența față de SUA (din perspectiva ponderii în PIB-ul mondial) s-a adâncit în ultimii ani, situându-se la cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 2000, spune raportul citat.

„Decalajul de dezvoltare dintre SUA și Zona Euro s-a intensificat în ultimii ani (îndeosebi după incidența Mării Recesiuni – marea criză din 2008, n.r). În prezent PIB/locuitor în Zona Euro reprezintă sub 75% din nivelul SUA, nivel situat în zona minimelor istorice”, scrie Andrei Rădulescu în analiza sa.

Rolul euro ca monedă internațională s-a diminuat în ultimii ani, „pe fondul impactului Marii Recesiuni, dar și al creșterii importanței yuan-ului”.

Idealul Europei Unite

Integrarea monetară europeană a fost „axată pe teoria zonelor monetare optime (dezvoltată de laureatul Nobel în Economie, economistul canadian Robert Mundell)” și a fost o decizie politică cu importante consecințe economice, politice și sociale, atât pentru țările membre, cât și pentru întreagă lume”, amintește Andrei Rădulescu.

„Pe de o parte, procesul de integrare monetară europeană reprezintă un pas important spre moneda globală. După lansarea euro sistemul monetar internațional s-a caracterizat prin flotarea liberă între cele trei zone monetare (dolar, euro și yuan).

Pe de altă parte, integrarea monetară europeană poate fi privită că o chintesență de elemente Jeffersoniene și Bismarckiene, în consolidarea idealului lui Churchill („Statele Unite ale Europei”).

Din punct de vedere economic EURO a contribuit la consolidarea poziției blocului european în sfera globală, dar și la modificări importante ale mix-ului de politici economice aplicat în țările membre”.

Divergența economică față de SUA

„După incidența celei mai severe crize economico-financiare globale de după Al Doilea Război Mondial, Zona Euro a inițiat un proces de divergență economică față de Statele Unite”, spune analiza BT.

Această divergență a fost determinată de faptul că în Zona Euro criza a fost „mai îndelungată și mai severă, dat fiind că Uniunea Monetară Europeană nu a fost optimă și nu a devenit optimă între timp”.

„De altfel, pentru ieșirea din valurile Marii Recesiuni au fost necesare atât intervenția agresivă a Băncii Centrale Europene (care și-a îndeplinit rolul de împrumutător de ultimă instanță), dar și reconfigurarea arhitecturii în materie de guvernanță economică”.

Efectul polarizării și reformele

„Integrarea monetară europeană și incidența Marii Recesiuni au contribuit la migrația factorilor de producție dinspre periferie spre centru, atât la nivel de țări membre, cât și din perspectiva regională (Uniunea Europeană)”, spune analiza citată.

„Altfel spus, am asistat la un amplu proces de polarizare și la persistența asimetriilor în țările/regiunile cele mai afectate de valurile Marii Recesiuni.

Pe de altă parte, faptul că implementarea (începând cu 2012) NoiiGuvernanțe Economice Europene a contribuit la convergența ciclurilor economice ale țărilor membre (v. grafic , indicatorul abaterea medie pătratică s-a diminuat în ultimii ani, poziționându-se în zona minimelor de la începutul acestui secol).

Totodată, măsurile de politică economică implementate în ultimii ani au contribuit și la ameliorarea indicatorilor de integrare a piețelor financiare din regiune (v. grafic, abaterea medie pătratică pentru piețele de acțiuni din țările membre a atins minime istorice în 2018).

Zona Euro se confruntă în prezent cu finalul ciclului economic post-criză, iar integrarea monetară europeană nu a fost definitivată (structura continuă să fie incompletă).

În acest context apreciem că pe măsura incidenței unor noi șocuri decidenții de politică economică din regiune vor reacționa cu noi măsuri de consolidare a arhitecturii Uniunii Monetare Europene”, conchide Andrei Rădulescu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.12.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Delegație BERD la București, pentru a discuta cu autoritățile și mediul de afaceri potențiale proiecte de investiții

Vladimir Ionescu

O delegație formată din înalți oficiali ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) se află la București pentru a discuta cu autoritățile române și… Mai mult

Stiri

Augustin Lazăr și-a depus candidatura pentru al 2-lea mandat de procuror general

Vladimir Ionescu

Augustin Lazăr își va depune candidatura pentru al doilea mandat de procuror general pe care-l permite legea, anunță un comunicat al Ministerului Public. Șansele de… Mai mult

Stiri

Deficit comercial de 25 mld. euro, în ianuarie pentru UE – Zona Euro are excedent

Adrian N Ionescu

Uniunea Europeană a înregistrat în ianuarie un deficit al balanţei comerciale de 24,9 miliarde de euro, în vreme ce Zona Euro a marcat un excedent… Mai mult

Stiri

Procesul lui Liviu Dragnea se apropie de final – la următorul termen se vor pune concluziile

Vladimir Ionescu

Procesul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman se apropie de final. Luni au fost reaudiați cinci martori,… Mai mult

Stiri

Mugur Isărescu: „Ce facem la banca centrală trece peste înțelegerea administrației ca furnizoare de servicii publice”

Adrian N Ionescu

Perioada actuală este „numai bună” pentru testarea maturităţii instituţionale a Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit unui discurs al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Totodată, BNR… Mai mult

Stiri

Fostul deputat Cristian Rizea condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare. Decizie și în dosarul lui Cristi Borcea

Vladimir Ionescu

Fostul deputat PSD Cristian Rizea (foto) a fost condamnat luni, definitiv, la patru ani și opt luni de închisoare cu executare. El va fi dat… Mai mult

Stiri

Consiliul European pentru Inovare – buget de peste 2 miliarde de euro pentru 2019 și 2020

Iulian Soare

Lansat în 2017 ca un program pilot, până în 2021, Consiliul European pentru Inovare va avea un buget de două miliarde de euro în 2019… Mai mult