Activitatea economică din sectorul privat din zona euro a atins cel mai înalt nivel din ultimul an, ceea ce sugerează că economia regiunii își confirmă revenirea după criza energetică.
Indicele PMI al S&P Global, calculat din sondajul managerilor de achiziții a crescut în luna mai la 52,3 – depășind prognoza analiștilor, sitându-se peste preagul de 50 care desparte creșterea de recesiune pentru a treia lună consecutiv.
„Arată cât se poate de bine (indicele PMI – n.r.)” a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank. „Economia zonei euro se întărește tot mai mult. În mod încurajator, noile comenzi cresc într-un ritm sănătos, în timp ce încrederea managerilor este reflectată în ritmul constant al angajărilor.”
Semne bune pentru Germania
Au fost vești bune și pentru cea mai mare economie a Europei, deoarece indicele PMI din Germania a depășit așteptările mai ales la contribuția mult mai bună din partea producției industriale. Franța, însă, a aleunecat în mod neașteptat într-un teritoriu de contracție, deoarece sectorul serviciilor a avut performanțe slabe.
„Deși oamenilor le place să compare performanța celor două economii, arătând cu degetul la posibilele puncte slabe și puncte forte, vestea bună aici este că, în general, ambele economii se mișcă în tandem”, a spus de la Rubia. „Acest lucru înseamnă că există șanse bune ca Franța să recupereze în cele din urmă din urmă în sectorul serviciilor, ceea ce ar pune creșterea zonei euro pe o bază mai solidă”.
BCE se pregătește de tăieri de dobânzi, dar nu prea mult
Perspectivele se îmbunătățesc pentru blocul celor 20 de țări după o recesiune din a doua jumătate a anului trecut. Cu inflația apropiindu-se de ținta de 2% și BCE pe cale să înceapă să scadă dobânzile, Comisia Europeană a declarat săptămâna trecută că economia europeană rămâne pe drumul spre o aterizare ușoară.
Isabel Schnabel, membră a Comitetului executiv al BCE, s-a arătat optimistă spunând că economia a deăîșit ceea ce era mai grav din criză.
„În prezent, asistăm la o uşoară relansare a economiei în zona euro”, a declarat ea miercuri pentru postul german ARD. „În același timp, inflația continuă să se retragă. Prin urmare, există motive de speranță că vom reuși să revenim la stabilitatea prețurilor fără a experimenta o recesiune adâncă.”
Industria e ultima care își revine
Creșterea, totuși, maschează o scădere prelungită a sectorului industrial – în special în Germania, care a a avut de suferit din cauza cererii globale slabe și a creșterii prețurilor la energie care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina.
Situația producției în unityățile industriale s-ar putea îmbunătății întyr-un ritm lent, potrivit S&P Global, care a anticipat că zona euro ar putea înregistra o creștere a produsului intern brut de 0,3% în acest trimestru – egal cu avansul din precedentele trei luni.
Au existat însă semnale de creștere pentru prețurile de consum, care ar putea încetini viteza cu care BCE reduce ratele în acest an. S&P a numit sectorul serviciilor – urmărit cu atenție de factorii de decizie din Frankfurt – „sursa principală a presiunii inflaționiste”, cu salariile în principal în creștere rapidă.
Inflația va mai persista o perioadă
Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a declarat că nivelul prețurilor va fluctua probabil pe termen scurt, înainte de a converge sustenabil la 2% în 2025. Deși o reducere de un sfert de punct procentual luna viitoare pare rezonabilă, el a cerut prudență dincolo de acest termen.
„Există un grad uriaș de incertitudine”, a spus Guindos într-un interviu pentru Oberösterreichische Nachrichten, publicat joi. „Nu am luat nicio decizie cu privire la numărul de reduceri ale dobânzii sau la dimensiunea acestora. Vom vedea cum evoluează datele macroeconomice.”
În paralel, datele statistice au arătat că redresarea Marii Britanii și-a pierdut din avânt în mai, pe măsură ce activitatea și presiunile asupra prețurilor în sectorul serviciilor au început să se estompeze. Cifrele din SUA, care vor avea loc mai târziu, vor arăta cel mai probabil o creștere continuă.
PMI sunt urmărite îndeaproape de piețe, deoarece sunt primele date furnizate la începutul lunii și sunt bune în a dezvălui tendințele și punctele de cotitură într-o economie. O măsură a amplorii schimbărilor în producție, mai degrabă decât a profunzimii, sondajele de afaceri pot fi uneori dificil de mapat direct la PIB-ul trimestrial.
***