marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 februarie, 2018

Senatul a aprobat, luni, proiectul de lege prin care dobânda anuală efectivă (DAE) este limitată la de 2,5 ori dobânda legală (2,25% în prezent) în cazul creditelor ipotecare și la 18% în cazul creditelor de consum.

Senatorii au adoptat, tot luni, un alt proiect de lege al senatorului Daniel Zamfir, prin care este restrâns dreptul cesionarilor de creanțe. Potrivit proiectului votat, cesionarii pot recupera de la debitori maximum dublul sumei plătite pentru creanță.

Ambele proiecte au fost inițiate de senatorul liberal Daniel Zamfir, care este și autorul legii dării în plată. Senatul este prima cameră sesizata, Camera Deputaților fiind cameră decizională pentru ambele proiecte de lege.


De precizat: PNL, formațiunea politică din care face parte Daniel Zamfir, nu a susținut plafonarea dobânzilor la credite.

Dintre cei 104 senatori prezenți, 73 au votat pentru, 18 împotrivă și 13 s-au abținut.

Proiectul de limitare a DAE modifică Ordonanța Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar.

De precizat: În decembrie, dobânda medie la creditele în sold pentru locuințe era de 4,19%, dobânda la creditele noi cu rată variabilă era de 4,47% și dobânda anuală efectivă la creditele noi era de 4,83%.  Dobândă medie  la creditele de consum în sold era de 9,8%, DAE pentru creditele noi era de 10,2%.


Reprezentanții sectorului bancar s-au opus acestei plafonări.

Senatorul Daniel Zamfir a afirmat că, după ce a citit un studiu din 2010 pentru Comisia Europeană, s-a inspirat din legislația similară din 14 țări din Uniunea Europeană în care este plafonată dobânda.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: