8 decembrie, 2022

Update:
Consiliul JAI a acceptat extinderea Spațiului Schengen cu Roația, dar nu și cu România și Bulgariei. Tandemul România – Bulgaria s-a lovit de opoziția Austriei și Țărilor de Jos.

Update:
Jurnalistul Jack Parrock, corespondent al mai multor publicații, între care The Telegraph, The Times, Politico și Deutsche Welle, a scris pe Twitter că Germania ar fi amenințat în Consiliul JAI că blochează intrarea Croației în Schengen dacă Austria nu va vota pentru aderarea României și Bulgariei. Digi24 anunță că și Luxemburg are o poziție similară cu cea a Germaniei.

Update:
Austria a cerut la prima intervenție o amânare a votului pe extinderea Schengen pentru un alt Consiliu JAI. După acest moment, președintele de ședință a anunțat o pauză de consultări.


Update:
Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a afirmat că nu înțelege opoziția Austriei față de extinderea Schengen. „Nu pot înțelege poziția Austriei în această privință. Știu că Austria are mari dezbateri interne pe această temă. Vom sprijini Croația, România și Bulgaria, toate trei”, a declarat Nancy Faeser

Update:
La intrarea în Consiliul JAI, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a anunțat că va vota împotriva extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria.

Update:
Liderii tuturor grupurilor politice din Parlamentul European au trimis Consiliului JAI o scrisoare în care cer acestui organism să aprobe extinderea Schengen cu toate cele 3 state candidate.

”Este absolut vital ca voi, miniștrii ai Justiției și de Interne, să respectați angajamentele și promisiunile UE, să ascultați pozițiile extrem de favorabile ale Parlamentului European și ale Comisiei și să fiți de acord să acordați aderarea deplină a Bulgariei, României și Croației la spațiul Schengen”, este mesajul transmis Consiliului JAI.


***

Informația inițială:

Aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen se află joi pe ordinea de zi a Consiliului JAI care se desfășoară la Bruxelles. Decizia extinderii trebuie luată cu unanimitate.

Singurul candidat fără emoții este Croația, asupra căreia toate statele membre Schengen s-au pus de acord că merită să devină membru. România se confruntă în continuare cu opoziția Austriei, Bulgaria cu cea a Țărilor de Jos.

În mod normal, România și Bulgaria sunt tratate ”la pachet”: Pe ordinea de zi a consiliului există puncte separate ale Deciziilor care vizează România, Bulgaria și Croația.

Prima în discuție intră decizia care ar trebui să confirme deplina aplicare a aquis-ului Schengen în România și Bulgaria.

În ciuda incertitudinii legate de unanimitate, decizia României a fost să păstreze, cu orice risc, discuția pe tema extinderii Schengen. În trecut, din cauza unor incertitudini similare, România, de comun acord cu Bulgaria, a renunțat la acest vot de extindere.

Lucian Bode: Orice compromis îl vom accepta

La sosirea la Consiliul JAI, ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat că are mandat să susțină aderarea României la spațiul european de liberă circulație, dar că va accepta ”orice compromis în favoarea României”.

„Intrăm la dezbatere și vot cu propunerea de aderare împreună a României și Bulgariei. În funcție de opțiunea fiecărui stat membru, prin miniștrii de Interne, lucrurile pot evolua într-o direcție sau altă. Mandatul meu e să susțin aderarea României la Spațiul Schengen și vot azi.

În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontieră externă a Schengen așa cum cer toate reglementările în domeniu. Dacă proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta cu ridicarea frontierelor terestre de la 1 ianuarie și a celor aeriene din 26 martie, România e pregătită să între în Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră așa cum prevede această decizie.

Am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am fost evaluați împreună cu Bulgaria. Suntem în parteneriat cu Bulgaria și într-o relație de bună vecinătate. Ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României e mai presus de orice. România trebuie să fie membră a Spațiului Schengen din 2023. Orice compromis în interesul României îl vom accepta. Să vedem cum vor evolua lucrurile, ce propuneri vor veni. Mandatul României e ferm”, a afirmat Lucian Bode.

Cancelarul Austriei, mesaje contradictorii

Cancelarul Austriei, Karl Nehademmer, a vorbit miercuri, într-o conferință de presă alături de liderul PPE, Manfred Weber, despre posibilitatea unui nou calendar de aderare, începând cu 2023, în cazul României și Bulgariei.

Câteva ore mai târziu însă, plecat de la reuniunea PPE, cancelarul Austriei a anunțat că țara sa păstrează decizia de veto pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: