miercuri

7 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iulie, 2016

casatorii persoane acelasi sexJudecătorii Curții Constituționale vor dezbate miercuri două dosare ale căror soluții sunt strâns legate și vor decide dacă în România se vor accepta sau nu căsătoriile dintre persoane de același sex.

În primul caz, este vorba despre recunoașterea căsătoriei dintre doi bărbați, un cuplu format dintr-un român și un american. Al doilea caz este inițiativa cetățenească de revizuirea a Constituției pentru definirea ca uniune între o femeie şi un bărbat.

1.Recunoașterea căsătoriei lui Coman Relu Adrian cu Hamilton Robert Clabourn


Concret, în primul caz, CCR va trebui să se pronunțe pe constituționalitatea unei prevederi:

Articolul 277 alineatele (2) şi (4) din Codul civil:

„(2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România“

adrian coman hamilton
Sursa: Adevărul

Coman Relu Adrian – Hamilton Robert Clabourn sunt de 14 ani împreună, s-au căsătorit în Belgia și căsătoria lor este recunoscută în SUA, dar nu și în România.


Din acest motiv, Clabourn Hamilton, cetățean american, nu poate locui în România mai mult de trei luni și nu poate obține rezidența, așa cum s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost femeie.

Iustina Ionescu, avocata cuplului, a explicat pentru publicația Adevărul că argumentația de la CCR se bazează pe precedente CEDO referitoare la situații din state precum România, unde nu este posibilă o formă de protecție legală a acestor cupluri: ele trebuie să se bucure de protecţie ca familie în mod nediscriminatoriu.

2. Inițiativa cetățenească de modificare a Constituției

Al doilea dosar este cel al peste trei milioane de români care au cerut modificarea articolului 48 din Constituţie, „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Ei cer ca termenul „soți” să fie înlocuit cu „bărbat şi femeie, care poate da naştere la copii”.

Cine poate iniția revizuirea Constituției

Art. 150 – Iniţiativa revizuirii:

(1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
(2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Potrivit articolului 146 litera a din Constituție:

  • Curtea Constituțională se pronunță din oficiu asupra inițiativei de revizuire a Constituției, în termen de 60 de zile de la inițiativa cetățenească.
  • CCR poate fi sesizată totodată și de președintele Camerei Parlamentului la care s-a înregistrat cerea de revizuire. În acest caz Curtea Constituțională va analiza dacă această propunere legislativă are un caracter constituțional, dacă nu încalcă limitele de revizuire ale constituției stipulate în articolul 152, dacă s-a întrunit numărul minim de semnături pentru începerea procedurii de revizuire și dacă această cerere a fost publicată potrivit procedurii.
  • Curtea Constituțională poate da un aviz pozitiv, caz în care procedura de legiferare va începe în Camera parlamentului sesizată.
  • CCR poate da un aviz negativ, ceea ce înseamnă că procedura de revizuire este neconstituțională, caz în care întreaga procedură este oprită.

Zeci de ONG-uri cer Curții respingerea inițiativei cetățenești

Zeci de organizaţii neguvernamentale şi patru organizaţii internaţionale au cerut CCR să respingă această inițiativă cetățenească, pentru că definiţia respectivă ar încălca dreptul la viaţă privată şi familie.

Redefinirea familiei dintr-o perspectivă religioasă urmăreşte restrângerea dreptului la viaţă privată şi familie al tuturor celor care se află în familii monoparentale sau în familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt căsătorite, precum şi în familii bazate pe cupluri formate din persoane de acelaşi sex, încălcând astfel principiul egalităţii şi nediscriminării, se spune într-un comunicat al respectivelor organizații neguvernamentale.

„Prin intervenţia noastră, solicităm Curţii Constituţionale ca în exercitarea rolului său de garant al supremaţiei Constituţiei să avizeze negativ iniţiativa cetăţenească, punând astfel capăt unui exerciţiu inutil, manipulator şi generator de ură la nivelul întregii societăţi. Acest demers al Coaliţiei pentru Familie reprezintă un abuz de drept deoarece definiţia restrictivă propusă pentru familie ca fiind bazată exclusiv pe căsătoria dintre bărbat şi femeie în scopul procreării intră în sfera interdicţiei de revizuire a Constituţiei, pentru că ar avea ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT)”, a declarat Romaniţa Iordache, vicepreşedinte al Asociaţiei ACCEPT.

Solicitarea este susţinută de Amnesty International, Comisia Internaţională a Juriştilor, ILGA-Europe şi European Commission on Sexual Orientation Law.

Ce se întâmplă în Europa

Olanda a devenit, în aprilie 2001, prima ţară care le permite gay-ilor şi lesbienelor să se căsătorească şi să adopte copii.

Belgia a legalizat în 2003 căsătoria între persoane de acelaşi sex, cu unele restricţii. În 2006, cuplurile de acest tip au primit și permisiunea de a adopta copii.

Spania a legalizat aecste căsătorii în 2005. Cuplurilor gay pot adopta copii, indiferent de statutul lor marital.

Norvegia – Toate cuplurile au primit drepturi egale în ianuarie 2009, permiţându-li-se să se căsătorească, să adopte copii şi să folosească tehnologii de reproducere asistată.

Suedia – Cuplurilor de acelaşi sex li s-a permis să se căsătorească – în ceremonii civile sau luterane – în mai 2009. Adopţia este legală pentru toţi începând din 2003.

Portugalia: Căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală din iunie 2010, însă nu şi adopţia de către persoane gay.

Islanda: Căsătoriile între persoane de acelaşi sex au fost legalizate în iunie 2010, iar adopţiile de către cupluri gay în 2006.

Danemarca: Începând din 2012, gay-ilor şi lesbienelor li s-a permis să se căsătorească – în ceremonii luterane. Danemarca a fost prima ţară din lume care a legalizat uniunile civile ale cuplurilor de acelaşi sex, în 1989.

Franța: Căsătoria între persoane de acelaşi sex şi adopţiile de căttre persoane de orientare homosexuală au fost legalizate în mai 2013.

Anglia și țara Galilor: O lege care autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost adoptată în iulie 2013, urmată de Scoția în februarie 2014. Irlanda de Nord nu permite aceste căsătorii.

Luxemburg: Căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost legalizată în ianuarie 2015, iar premierul Xavier Bettel s-a căsătorit cu partenerul său în mai 2015.

Irlanda: Egalitatea în privinţa căsătoriei a fost autorizată prin referendum în mai 2015 şi a devenit lege în octombrie.

Finlanda: A votat pentru egalitate în privinţa căsătoriei în 2014, iar legea urmează să intre în vigoare în 2017.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: