duminică

5 mai, 2024

12 mai, 2011

Zeci de mii de manifestanţi pe străzile Greciei. Poliţia a folosit gaze lacrimogene în conflictul iscat cu un grup de zeci de tineri care aruncau cu pietre, în Atena, ieri, în timpul unui greve de protest contra măsurilor de austeritate. Participanţii la miting şi-au manifestat nemulţumirea faţă de măsurile pe care guvernul le ia pentru a putea plăti împrumutul extern, făcut pentru a acoperi datoria publică. Ieri, sindicatele au anunţat grevă generală de o zi în transporturi, şcoli şi alte servicii publice. Guvernul elen este pe cale să anunţe noi reduceri ale cheltuielilor bugetare şi creşteri ale taxelor, dar foarte mulţi experţi sunt sceptici în privinţa capacităţii Greciei de a găsi modalitatea de ieşire din criză fără un al doilea ajutor financiar din partea ţărilor europene. Economia Greciei s-a redus mai mult decât se aşteptau analiştii, anul trecut – cu 4,5% în 2010 şi ese posibil să mai scadă cu 3% anul acesta – când guvernul a avut nevoie de un pachet financiar de 110 miliarde de euro. Datoria publică este acum la 140% din PIB şi va ajunge, cel mai probabil, până la 160% până în 2012. Inspectorii FMI şi ai UE s-au întâlnit cu ministrul elen al finanţelor George Papaconstantinou, iar ciconirile între poliţie şi protestatari au avut loc la câţiva metri de locul întâlnirii, unde se decidea dacă Grecia va primi a cincea tranşă din ajutorul financiar. (The Independent, The New York Times)

Cutremur cu zece victime, în Spania. Primul cutremur a avut magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter, iar al doilea, care a avut loc după două ore, a avut 5,2 grade. Cel puţin 10 oameni au murit în oraşul sudic Lorca, după ce câteva clădiri s-au prăbuşit. Cutremurul s-a produs la o adâncime de doar un km, aseară, la ora 18.47, la 120 km sud-vest de Alicante. O serie de maşini zac distruse sub tonele de moloz, iar un spital a fost evacuat preventiv. Nu se cunoaşte încă numărul răniţilor, dar presa spaniolă vorbeşte despre câteva zeci de persoane. (BBC News)

Rebelii libieni au ocupat aeroportul din Misrata. Rebelii au luat cu asalt aeroportul din Misrata, din partea sudică şi cea estică, miercuri după-amiaza, şi au cerut armatei colonelului Gaddafi să părăsească terenul. Sechestrarea aeroportului din oraşul ce se află sub asediu de două luni este cea mai semnificativă victorie a rebelilor, în conflictul cu forţele fidele colonelului Gaddafi. Această zonă era ultima controlată de soldaţii lui Gaddafi, în oraşul Misrata. Deşi situaţia este reversibilă, capturarea aeroportului pare a fi o breşă în asediu, forţele loiale lui Gaddafi suferind o serie de înfrângeri în ultimele zile, iar rebelii câştigând arme şi încredere în forţele proprii. Rebelii speră să poată întrerupe contactul între forţele armate din estul ţării şi cele din vest, ameninţând liniile logistice ale trupelor guvernamentale. (The New York Times)


Germania, contra schimbărilor din spaţiul Shengen. O reuniune a miniştrilor de interne din spaţiul Schengen are loc azi, pentru discutarea situaţiei imigraţiei ilegale din ţările nord-africane. Germania s-a pronunţat împotriva posibilităţii ca fiecare ţară să “facă ce  vrea, când vrea” în ceea ce priveşte controlul la graniţe. “În niciun caz nu vom accepta o măsură ce limitează în vreun fel libertatea de mişcare pe care am obţinut-o în spaţiul Schengen”, a declarat ministrul de interne german Hans-Peter Friedrich. El a precizat că regulile actuale sunt prea vagi, permiţând unor ţări ca Franţa să interpreteze cum vrea termenul de “siguranţă publică” şi să reintroducă la frontiere controlul. Parisul a început de curând să organizeze controale la graniţe, pentru a preveni intrarea imigranţilor ilegali tunisieni din Italia. “Este o problemă de securitate internă dacă tunisienii s-au îmbarcat în trenuri, în Italia, şi au intrat în Franţa? Nu avem condiţii clare care să specifice că acest lucru necesită control la frontiere. Este nevoie de crearea unei certitudini legale”, a mai spus oficialul german. (EUObserver)

Daimler îşi vinde acţiunile de la EADS. Unii experţi sunt îngrijoraţi că, fără o parte importantă a acestor acţiuni în mâinile germanilor, locurile de muncă din ţară ar putea fi pierdute. Berlinul are acum o dilemă: guvernul să cumpere sau nu acţiuni la compania mamă Airbus? Cancelarul german Angela Merkel obişnuieşte să discute problemele importante în grupuri mici de experţi, la finalul şedinţelor de guvern. Aşa s-a întâmplat şi miercuri, când le-a cerut ministrului economiei, Rainer Brüderle, şi celui de finanţe, Wolfgang Schäuble, să stea de vorbă pe aceste probleme. Pe lângă subiectul legat de centralele nucleare, agenda discuţiilor a vizat şi viitorul corporaţiei aerospaţiale EADS. Grupul EADS este cunoscut pentru avioanele sale Airbus, elicopterele de luptă, avioanele şi sateliţii militari, având un venit anual de 45 miliarde de euro. Este un proiect comun franco-german, cu o participare limitată a Spaniei. Managementul a fost până acum împărţit între francezi şi germani, dar acum cel mai mare deţinător german de acţiuni, Daimler Grup, vrea să vândă partea sa de 15% din companie. Guvernul de la Berlin trebuie să decidă cum va proceda în acest caz. (Der Spiegel)

SUA cheltuie 30 milioane de dolari pentru combaterea cenzurii pe internet. Statele Unite vor finanţa o nouă tehnologie menită să întrerupă cenzura pe internet în regimurile represive, inclusiv în China şi Iran, au anunţat oficialii americani. Michael Posner, secretarul de stat adjunct pentru drepturile omului, a precizat că proiectul este finanţat din fonduri guvernamentale şi va include tehnologia cu rol de “praştie” (identifică materialele cenzurate şi le trimite înapoi pe siteuri, pentru ca utilizatorii să le găsească). Proiectul face parte din iniţiativa Departamentului de Stat de încurajare a libertăţii civile în spaţiul virtual.”Răspundem cu noi instrumente. Acesta este un joc de-a şoarecele şi pisica. Încercăm să fim cu un pas înaintea pisicii”, a spus Posner. Informaţia cenzurată va fi redirecţionată către mailuri, bloguri şi alte surse online, dar, din motive de securitate, nu vor fi numiţi cei care vor primi aceste fonduri pentru a crea programele IT. (The Guardian)

Republicanul Newt Gingrich candidează pentru nominalizarea la prezidenţiale. Fostul preşedinte republican al Camerei Reprezentanţilor şi-a anunţat candidatura la alegerile interne republicane, pentru prezidenţialele din 2012. Gingrich (67 de ani), care a demisionat din funcţia în care a fost ales, în 1999, devine cel mai cunoscut dintre candidaţii pe care analiştii îi numesc “lipsiţi de strălucire”. Urmează ca şi alţi candidaţi să se înscrie în această cursă preliminară. Gingrich este cunoscut pentru că a condus o echipă de republicani conservatori, care au câştigat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, în alegerile din 1994. El şi-a anunţat, de data aceasta, participarea în alegeri, prin intermediul site-ului You Tube şi pe Twitter. “Cred că putem întoarce America spre speranţă şi şansă, spre securitate reală şi ocuparea forţei de muncă, spre un program energetic american şi un buget echilibrat”, spune Gingrich în videoclip.  “Am făcut în trecut, o putem face şi acum”, mai spune politicianul. (BBC News)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: