joi

18 aprilie, 2024

21 iunie, 2019

Zece orașe europene au solicitat sprijinul autorităților europene în lupta împotriva platformei Airbnb și a altor site-uri de închirieri de locuințe pe termen scurt, pe care le acuză că duc la scumpirea chiriilor pentru rezidenți, scrie The Guardian.

Într-o scrisoare comună, municipalitățile din Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Cracovia, Munchen, Paris, Valencia și Viena susțin că reglementarea ”avansului exploziv” al platformelor globale de închirieri de locuințe pe termen scurt ar trebui să reprezinte o prioritate pentru viitorii comisari europeni.

În aprilie, Curtea Europeană de Justiție a constatat, într-o opinie informală, că, potrivit legislației UE, Airbnb ar trebui să fie considerat mai degrabă un furnizor de informații digitale decât o agenție imobiliară.


Acest statut, dacă va fi confirmat oficial de Curte, ar permite Airbnb și altor platforme similare să opereze liber în statele membre și, mai important de atât, le-ar absolvi de orice responsabilitate pentru a se asigura că proprietarii înrolați respectă legislațiile locale de reglementare a proprietăților închiriate în scop turistic.

”Orașele europene sunt de părere că locuințele ar trebui să fie folosite în primul rând pentru a locui”, se arată în scrisoarea făcută publică de Consiliul local din Amsterdam. ”Multe se confruntă cu o lipsă serioasă de locuințe. Când aceste proprietăți pot fi închiriate, cu un câștig mai mare, către turiști, ele dispar de pe piața imobiliară tradițională”, se arată în document.

Municipalitățile sunt de părere că autoritățile locale trebuie să fie în măsură să contracareze efectele adverse ale boom-ului acestor platforme, printre care amintesc creșterea prețurilor la chirii și a numărului de turiști, prin posibilitatea de a introduce ”reglementări proprii în funcție de specificul local”.

După mai mulți ani de creștere susținută, Airbnb a ajuns să aibă peste 18.000 de proprietăți listate în Amsterdam și Barcelona, circa 22.000 în Berlin și aproape 60.000 în Paris.


Multe orașe susțin că boom-ul chiriilor pe termen scurt duce la creșterea chiriilor pe termen lung, deși speculațiile imobiliare și asigurarea deficitară de locuințe sociale sunt factori care contribuie de asemenea la această tendință. Anul trecut, Palma de Mallorca a decis interzicerea Airbnb, după ce o creștere cu 50% a numărului de înnoptări a dus la o creștere cu 40% a chiriilor.

Alte orașe încearcă să reglementeze fenomenul. În Paris, proprietarii care închiriază pe Airbnb, dar nu declară la primărie riscă să fie amendați, în vreme ce autoritățile din Amsterdam permit închirierea locuinței pentru maximum o lună pe an.

Autoritățile locale se tem însă că încercările Uniunii Europene de a promova comerțul online și ”sharing economy” le vor împiedica încercările de a împiedica o creștere nesustenabilă a chiriilor din zonele rezidențiale.

”Orașele nu sunt împotriva acestui tip de închiriere. Turismul înseamnă venituri în plus pentru un oraș și mai multe locuri de muncă. Credem doar că ar trebui să existe reguli”, se arată în scrisoare.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: