vineri

19 aprilie, 2024

1 noiembrie, 2022

​Consiliul Concurenței ar investiga cele zece bănci care participă la calculul ROBOR pentru că s-ar fi înțeles să fixeze nivelul indicelui, potrivit unor surse citate de HotNews.

Cele zece bănci care îndeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR sunt: Intesa Sanpaolo, BCR, BRD, Banca Transilvania, cec Bank, Eximbank, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.

La nivel internațional există precedente în ceea ce privește manipularea unor astfel de indici. Cele mai răsunătoare cazuri au vizat indicele LIBOR, rata interbancară de la Londra, scoasă din folosință anul trecut din cauza scandalurilor repetate care au dus la pierderea încrederii investitorilor în corectitudinea referinței.

Cum se calculează ROBOR


ROBOR este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci. Ratele de referinţă ROBOR se stabilesc pentru opt scadențe, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an.

ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR, în intervalul 10:45‐11:00, la care acestea sunt dispuse să plaseze depozite celorlalți participanți.

Ratele ROBOR sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR, în calitate de organizator al calculului ROBOR, în acest scop.

De ce a fost schimbat cu IRCC

Până în 2019, ROBOR era folosit în calculul tuturor ratelor cu dobânzi variabile, aferente creditelor în lei acordate de băncile din România. Din mai 2019 a fost introdus Indicele de referință trimestrial al pieței monetare interbancare (IRCC).


Acesta se calculează ca medie aritmetică a dobânzilor efective la care băncile s-au împrumutat între ele și intră în calculul dobânzilor variabile la creditele noi accesate de populație și companii.

Motiv invocat de parlamentari în momentul introducerii IRCC a fost acela de a reflecta mai bine costurile efective din piața bancară, în contextul în care predecesorul său, ROBOR, este o medie a dobânzilor ”licitate” de marile bănci din România și nu o medie a dobânzilor aferente tranzacțiilor efective.

Debitorii migrează către IRCC

În primele opt luni din 2022, aproximativ 26.177 de debitori persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC, potrivit datelor Asociației Române a Băncilor (ARB).

Alți 1.421 de debitori persoane fizice au solicitat schimbarea indicelui ROBOR cu dobânda fixă în contract.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a urcat în trimestrul al doilea la 4,06%, de la 2,65% în trimestrul anterior, un avans de 1,41 puncte procentuale, respectiv de 53%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: