duminică

14 iulie, 2024

27 iulie, 2022

Yanis Varoufakis, fost ministru de finanțe al Greciei, profesor de economie la Universitatea din Atena și lider al partidului MeRA25, publică în Project Syndicate un articol în care explică de ce Germania trebuie să își construiască rapid un nou model economic.

Argumentele lui Yanis Varoufakis în cele ce urmează:

”Grecii și alți sud-europeni ar putea acum să simtă o bucurie răutăcioasă: în contextul războiului din Ucraina și al noului război rece SUA – China, Germania se confruntă cu prăbușirea modelului său economic.
În balanță atârnă însă viitorul Europei democratice, deci nu este momentul pentru bucurie.

Niciodată nu este ușor să te trezești cu știrea că modelul de afaceri al țării tale este distrus. Este greu să recunoști ceea ce este evident:

  • Că liderii tăi politici fie au fost înșelați, fie te-au mințit atunci când te-au asigurat, timp de decenii, că standardele tale de viață – cu greu câștigate – sunt în siguranță.
  • Că viitorul tău imediat se bazează acum pe bunătatea unor străini.
  • Că Uniunea Europeană, în care v-ați pus încrederea, s-a angajat într-un exercițiu permanent de ascundere a realității.
  • Ca partenerii tăi din UE, la care apelezi acum pentru ajutor, te privesc ca pe un răufăcător pe care îl așteptau de mult la cotitură.
  • Că elitele economice, din țara ta și din afară, caută modalități de a se asigura că țara ta rămâne blocată.
  • Că trebuie să îndurați schimbări masive și dureroase în speranța că nimic nu se va schimba.

Grecii cunosc foarte bine toate astea. Am experimentat totul pe pielea noastră la începutul anului 2010. Astăzi, germanii sunt cei care se confruntă cu un zid de condescendență, antipatie și, uneori, chiar batjocură.

Oricât de ironic ar părea, niciun european nu este mai bine plasat decât grecii pentru a înțelege că germanii merită mai bine, că situația lor actuală este rezultatul eșecului nostru colectiv, european, și că nimeni – cu atât mai puțin grecii, italienii, spaniolii și portughezii (PIGS, așa cum am fost numiți cândva) – nu trage niciun folos când este tratat cu superioritate.

Acum, lucrurile devin dramatice pentru Germania din cauza faptului că modelul său economic e construit pe salarii ținute cât s-a putut de jos, pe gaz rusesc ieftin și pe excelență în inginerie mecanică ”mid-tech”, în special în producția de mașini cu motoare cu ardere internă.

Toate acestea au adus surplusuri comerciale masive în patru faze distincte de după al doilea Război Mondial:

  • în cadrul sistemului Bretton Woods condus de SUA, care a oferit rate de schimb fixe și acces la piață în Europa, Asia și Americi
  • apoi, după prăbușirea Bretton Woods, când piața unică europeană s-a dovedit foarte profitabilă pentru exporturile germane
  • din nou, după introducerea monedei euro, când finanțarea vânzărilor a deschis porțile periferiei Europei atât pentru bunuri, cât și pentru capital german
  • în cele din urmă, când foamea Chinei pentru produse intermediare și finite a compensat, în criza euro, scăderea cererii din Europa pentru bunuri germane

Germanii încep însă, încet- încet, să conștientizeze că modelului lor economic dispare și că elitele lor i-au păcălit timp de decenii: excedentele fiscale nu au reprezentat prudență în acțiune, ci mai degrabă un eșec monumental. Pentru că pe parcursul anilor lungi cu dobânzi ultra-scăzute ar fi trebuit să investească în producție de energie curată, în infrastructură critică și în tehnologiile viitorului.

(Citiți și:Cristian Grosu / O bizarerie: Războiul dintre state și economiile lor, sau capacul lui Putin”)

Nimeni n-a vrut să vadă că dependența Germaniei de gazul rusesc și de cererea chineză nu poate fi sustenabilă pe termen lung.

Astăzi, odată cu sfârșitul gazului ieftin și cu declanșarea noului război rece al Americii cu China, modelul german este terminat.

Sigur, exporturile germane vor reveni, ajutate de valoarea scăzută a euro.
Volkswagen va vinde mult mai multe mașini electrice odată ce lanțurile de aprovizionare vor fi restabilite.
BASF își va reveni, odată ce sursele de energie vor fi asigurate.

Ceea ce nu se va mai întoarce niciodată este eficiența modelului german:
o mare parte din veniturile Volkswagen vor merge în China, de unde provin tehnologiile bateriilor, iar munți de bani se vor muta de la industria chimică la sectoarele legate de Inteligență Artificială.

Unii prieteni din Germania încă își pun speranța că scăderea euro ar putea restabili sănătatea modelului german.
Nu se va întâmpla asta: țările cu economii reduse și cu un deficit comercial structural, precum Grecia, beneficiază de pe urma devalorizării. Țările cu economii mari, cu un excedent comercial structural, nu beneficiază de pe urma devalorizării pentru că, evident, consumatorii interni mai săraci subvenționează exportatorii mai bogați.

Este exact opusul a ceea ce are nevoie economia socială germană.

Mesajul meu pentru prietenii germani e simplu:
Renunțați la doliu. Depășiți mânia, negarea și depresia. Nu trageți de timp și începeți să proiectați un nou model economic. Spre deosebire de greci, voi mai aveți suficientă suveranitate pentru a face acest lucru fără presiunea creditorilor.

Dar mai întâi, trebuie să rezolvați o dilemă politică esențială: doriți ca Germania să-și păstreze suveranitatea politică și fiscală? Dacă da, noul tău model nu va funcționa niciodată în zona euro. Dacă nu vreți să vă întoarceți la marca germană, aveți nevoie de un model ancorat într-o federație europeană democratică, cu drepturi depline.

Orice altceva va continua Marea Minciună pe care acum începeți, dureros, să o conștientizați.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

  1. Omul este destept dar face, nu stiu din ce motiv, jocurile rusiei. Lafel si colegii sai iugoslavi, greci, italieni, Noam Chomsky etc

  2. Citez un clasic in viata : Cine nu e precaut , e PROST !
    Un element a lipsit din analiza , cheltuielile militare reduse . Si acest element a contribuit la ” prosperitatea si succesul german „.
    Politica Angelei Merckel fata de Rusia a pus in pericol nu numai Germania ci toata Europa.
    In plus deciziile UE privind energia verde si mai ales ritmul impus vor afecta major toate economiile uniunii . Evitarea recesiunii si reconversia economica vor fi si mai dificile.
    In concluzie , modelul economic german trebuie inlocuit cu modelul economic EUROPEAN.

    In rest numai de bine.

  3. 1.Articolul este mai mult ,,bobirnac peste nas” dat nemtilor, care au tratat acum 10 ani asa cum se cunoaste, Grecia falimentara dupa pomenile sociale ale ,,papandreilor”!
    Modelul economic al Germaniei nu putea fi construit decit conform oportunitatilor politice si economice de dupa caderea comunismului.Faptul ca d-na Merkel era straina de fenomenul imperial rus si n-a inteles ca are nevoie de asigurari contra dependentei energetice si nici nu le-a materializat, este altceva.Cita lume intelege si acum, ca o tara ca Rusia este o ,,federatie” formata din 50 de popoare diferite, pe care le-a ocupat militar in decursul a peste 300 de ani?In momentul in care dispare terorismul de stat al lui Putin, Rusia daca va ramine o tara (cu ceva mai mare) ca Polonia!
    2.Germania a exploatat cu succes modelul economic care in mod obiectiv statea la dispozitia sa, iar resursele sale politice, economice si sociale vor asigura tranzitia la independenta energetica, chiar daca va suferi un regres economic de moment.Modelul economic este compus din ,,patru parti”, prima fiind cea ,,tehnica”, constind in ,,metodele, tehnicile si instrumentarul” national de dezvoltare economica concretizate in sistemul institutional national, cu regulile, normele si legile de functionare.Sub aceasta zestre institutionala, Germania este de departe cea mai pregatita tara pentru a face fata schimbarii de conjunctura politica, determinata de razboiul din Ucraina.
    Celelalte trei parti sint constituite de sistemul clasei politice, economic si cel social care ,,comanda” ce sa faca sistemul institutional!Toate se vor mula pe noile realitati economice si de politica economica post-Ucraina.
    3.Recent Gorbaciov se plingea ca Putin ,,a distrus munca sa de o viata”, dar nici el n-a inteles ca Uniunea Sovietica era ne-reformabila in formatul din 1985 cind a devenit liderul politic suprem.Putin a inteles insa acest lucru, astfel ca ,,proiectul” sau de a recreia statul fost comunist in forma CSI este posibila numai in conditiile de dictatura politca-militara.Pentru aceast demers s-a pregatit destul de bine, a pacalit-o pe d-na Merkel, care credea ca o realatie politica si comerciala deschisa cu Rusia, ar aduce-o in directia democratiei si Europei!
    4.Nici Putin nu-i pregatit pentru ce voia sa faca, trebuind sa faca pe democratul pina atragea in CSI citeva tari care sa fie structura robusta de inceput, adica cu o populatie catre 200 de mii de locuitori.
    Abia dupa aceea putea sa ocupe Crimeea, sa lanseze politica ruperii zonei Donetsk, Lugansk din Ucraina si pregatit pentru un ,,razboi fulger”, nu pentru esecul de azi.Peste citva ani Europa era mai dependenta de energia Federatiei Ruse si mai nepregatita pentru tranzitie, dupa ce dezafecta in intregime productia energetica pe carbune si nucleara.
    4.Norocul Europei este azi in aceasta eroare a lui Putin, din care va iesi bine sifonata economic, dar cu mintea ,,de pe urma a romanului” in politica.Daca Europa va merge pina la capat cu sprijinul economic si militar pentru Ucraina, Rusia va iesi asa de sifonata, incit Putin va pierde in fata celor care vor sa-l matraseasca de la putere…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

  1. Omul este destept dar face, nu stiu din ce motiv, jocurile rusiei. Lafel si colegii sai iugoslavi, greci, italieni, Noam Chomsky etc

  2. Citez un clasic in viata : Cine nu e precaut , e PROST !
    Un element a lipsit din analiza , cheltuielile militare reduse . Si acest element a contribuit la ” prosperitatea si succesul german „.
    Politica Angelei Merckel fata de Rusia a pus in pericol nu numai Germania ci toata Europa.
    In plus deciziile UE privind energia verde si mai ales ritmul impus vor afecta major toate economiile uniunii . Evitarea recesiunii si reconversia economica vor fi si mai dificile.
    In concluzie , modelul economic german trebuie inlocuit cu modelul economic EUROPEAN.

    In rest numai de bine.

  3. 1.Articolul este mai mult ,,bobirnac peste nas” dat nemtilor, care au tratat acum 10 ani asa cum se cunoaste, Grecia falimentara dupa pomenile sociale ale ,,papandreilor”!
    Modelul economic al Germaniei nu putea fi construit decit conform oportunitatilor politice si economice de dupa caderea comunismului.Faptul ca d-na Merkel era straina de fenomenul imperial rus si n-a inteles ca are nevoie de asigurari contra dependentei energetice si nici nu le-a materializat, este altceva.Cita lume intelege si acum, ca o tara ca Rusia este o ,,federatie” formata din 50 de popoare diferite, pe care le-a ocupat militar in decursul a peste 300 de ani?In momentul in care dispare terorismul de stat al lui Putin, Rusia daca va ramine o tara (cu ceva mai mare) ca Polonia!
    2.Germania a exploatat cu succes modelul economic care in mod obiectiv statea la dispozitia sa, iar resursele sale politice, economice si sociale vor asigura tranzitia la independenta energetica, chiar daca va suferi un regres economic de moment.Modelul economic este compus din ,,patru parti”, prima fiind cea ,,tehnica”, constind in ,,metodele, tehnicile si instrumentarul” national de dezvoltare economica concretizate in sistemul institutional national, cu regulile, normele si legile de functionare.Sub aceasta zestre institutionala, Germania este de departe cea mai pregatita tara pentru a face fata schimbarii de conjunctura politica, determinata de razboiul din Ucraina.
    Celelalte trei parti sint constituite de sistemul clasei politice, economic si cel social care ,,comanda” ce sa faca sistemul institutional!Toate se vor mula pe noile realitati economice si de politica economica post-Ucraina.
    3.Recent Gorbaciov se plingea ca Putin ,,a distrus munca sa de o viata”, dar nici el n-a inteles ca Uniunea Sovietica era ne-reformabila in formatul din 1985 cind a devenit liderul politic suprem.Putin a inteles insa acest lucru, astfel ca ,,proiectul” sau de a recreia statul fost comunist in forma CSI este posibila numai in conditiile de dictatura politca-militara.Pentru aceast demers s-a pregatit destul de bine, a pacalit-o pe d-na Merkel, care credea ca o realatie politica si comerciala deschisa cu Rusia, ar aduce-o in directia democratiei si Europei!
    4.Nici Putin nu-i pregatit pentru ce voia sa faca, trebuind sa faca pe democratul pina atragea in CSI citeva tari care sa fie structura robusta de inceput, adica cu o populatie catre 200 de mii de locuitori.
    Abia dupa aceea putea sa ocupe Crimeea, sa lanseze politica ruperii zonei Donetsk, Lugansk din Ucraina si pregatit pentru un ,,razboi fulger”, nu pentru esecul de azi.Peste citva ani Europa era mai dependenta de energia Federatiei Ruse si mai nepregatita pentru tranzitie, dupa ce dezafecta in intregime productia energetica pe carbune si nucleara.
    4.Norocul Europei este azi in aceasta eroare a lui Putin, din care va iesi bine sifonata economic, dar cu mintea ,,de pe urma a romanului” in politica.Daca Europa va merge pina la capat cu sprijinul economic si militar pentru Ucraina, Rusia va iesi asa de sifonata, incit Putin va pierde in fata celor care vor sa-l matraseasca de la putere…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: