miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 iunie, 2022

Liderul chinez Xi Jinping a părăsit China continentală pentru prima dată de la începutul pandemiei, sosind în Hong Kong joi, înaintea celei de-a 25-a aniversări a momentului în care orașul a trecut de la dominația britanică la cea chineză, transmite CNN.

Xi Jinping ar urma să petreacă două zile în centrul financiar chinez și să participe la o serie de evenimente oficiale pentru a marca atât preluarea controlului asupra regiunii (1 iulie 1997), cât și ceremonia de investire a următorului lider al orașului, numit de Beijing, John Lee, fost ofițer de poliție și șef de securitate.

În cele aproape 900 de zile care au trecut de când Xi a părăsit ultima dată China continentală, pe 17 ianuarie 2020, activitățile sale diplomatice s-au limitat la summituri virtuale și conferințe video, ceea ce conferă o importanță deosebită călătoriei sale la Hong Kong, notează presa internațională.


Liderul chinez a sosit în oraș joi după-amiază, cu un tren de mare viteză din orașul de graniță Shenzhen, fiind întâmpinat de o mulțime mare care flutura steaguri naționale și scandează la unison: „Bine ați venit, bun venit, o primire călduroasă”.

Hong Kong a rezistat unor teste foarte grele și s-a confruntat cu multe riscuri și provocări, a transmis liderul chinez. „După ce a supraviețuit furtunilor, Hong Kong s-a ridicat din cenușă cu o vitalitate viguroasă”, a proclamat Xi Jinping.

Ultima dată când liderul de la Beijing a vizitat Hong Kong pentru a marca predarea a fost în 2017, pentru cea de-a 20-a aniversare, când a fost întâmpinat cu străzi pline de protestatari pro-democrație.

Anul acesta nu sunt așteptate astfel de proteste. Majoritatea grupurilor pro-democrație din Hong Kong s-au desființat în urma adoptării unei legislații de securitate națională, în urmă cu doi ani. O represiune ulterioară dus fie la închiderea, fie forțarea în exil a tuturor figurilor pro-democratice din Hong Kong, inclusiv activiști și politicieni.


Guvernul din Hong Kong a apărat în repetate rânduri legea securității naționale, spunând că aceasta a restabilit ordinea în oraș, care a fost zguduit de protestele pro-democrație și antiguvernamentale în 2019.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: