Cele mai recente date statistice arată că România a avut cel mai puternic ritm de creștere din Uniunea Europeană, cu o creștere peste așteptări de 3,9% în primele trei luni, scrie Wall Street Journal. Mai încurajator este faptul că actuala creștere economică nu provine, ca anul trecut, din exporturi, grație unei recolte bune, ci din creşterea cererii interne, menţionează publicaţia.
Articolul WSJ porneşte de la un raport al băncii grecești Eurobank, care citează ultimele statistici, portivit cărora România a avut cel mai puternic ritm de creștere din Uniunea Europeană, cu un avans de 3,9% în primele trei luni, după ce în 2013, PIB-ul României a crescut cu 3,5%, iar avansul din 2012 a fost de numai 0,4%.
Semnul cel mai bun este că această creştere anunţată pentru anul în curs nu mai vine, ca anul trecut, din exporturile stimulate de o recoltă bună, ci cererea internă.
Potrivit WSJ, creşterea salariului minim, în ianuarie, de la 800 la 850 de lei, a stimulat consumul privat.
Ultimele date arată în luna mai o creştere a salariilor cu 4,4% comparativ cu anul anterior, în timp ce, în luna aprilie, producția industrială a crescut cu 10,9%.
Eurobank estimează că pe ansamblu, PIB va creşte cu 3%, anul acesta, peste procentul anticipat anterior, de 2,7%.
WSJ arată însă că România mai are multe de făcut pentru reechilibrare, în pofida creşterii cererii interne, întrucât investiţiile sunt încă la nivel scăzut.