vineri

28 ianuarie, 2022

Wolfgang Schaeuble: Berlinul nu vrea o Europă germană

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 iulie, 2013

Germania nu vrea o „Europă germană” şi crede că nicio ţară nu poate adopta un rol de conducător, deşi Berlinul are o responsabilitate specială pentru ieşirea din criza zonei euro, a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble (foto), potrivit Reuters.

„Este o idee complet absurdă să te gândeşti că Germania vrea să joace rolul de conducător al Europei…Noi nu vrem o Europă germană”, a scris Schaeuble într-un articol ce a fost publicat, sâmbătă, în cinci ziare europene.

Dar, a adăugat oficialul german, în acelaşi timp, „Germania consideră că are o responsabilitate specială pentru drumul asupra căruia s-a căzut de acord pentru ieşirea din criză. Ne asumăm responsabilitatea de a conduce, alături de prietenii francezi”, a explicat Schaeuble.


În ultimul timp, au existat mai multe discuţii contradictorii pe subiectul Germania şi ieşirea din criză, unii criticând Berlinul pentru că face prea mult, alţi pentru că face prea puţin.

„Este greşit să credem că în Europa o ţară ar putea sau ar trebui să conducă. Rezervele Germaniei în acest sens nu legate doar de sentimentul de vinovăţie istorică. Dar compoziţia politică a Europei pur şi simplu nu concepe ideea ca una dintre naţiuni să fie şef şi celelalte s-o urmeze”, a mai precizat oficialul de la Berlin.

„Germania este ultima care ar putea tolera o Europă germană. Vrem mai degrabă să vedem că Germania ajută la redresarea economică din Europa, fără ca ea însăşi să devină slabă în acest proces”, a conchis ministrul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Schaeuble a vizitat Atena, joi, guvernul grec susţinând că este vorba despre un semn de sprijin acordat de către unul dintre cei mai mari creditori externi.


Dar ministrul german le-a spus deschis grecilor să nu mai ceară un al doilea împrumut, după ce anul trecut un împrumut a fost ajustat, ceea ce a cauzat pierderi masive deţinătorilor de obligaţiuni greceşti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr