vineri

19 aprilie, 2024

15 februarie, 2021

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 15,9% anul trecut faţă de anul 2019, ca serie brută, cele mai importante contribuții avându-le reparațiile capitale și construcțiile inginerești, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate luni.

În clasificarea pe elemente de structură indicele lucrărilor de reparaţii capitale a crescut cu 46,0%), urmat de cel al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+24,4%) şi de cel al construcţiilor noi (+9,3%).

În clasificarea pe obiecte de construcţii indicele lucrărilor de construcţii inginereşti a crescut cu 18,5%, urmat de cel al lucrărilor la clădirile rezidenţiale (+17,8%) şi de cel al clădirilor nerezidenţiale (+10,9%).


„Datele indică redinamizarea acestui sector intensiv în capital și forță de muncă la final de 2020, evoluție susținută de ameliorarea percepției de risc investițional”. Avansul a fost înregistrat, „dat fiind că incidența crizei sanitare a fost contrabalansată de implementarea unui mix relaxat (fără precedent) de politici economice”, spune un raport al Băncii Transilvania (BT).

Față de luna noiembrie 2020, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, în decembrie 2020, cu 21,5% serie brută, astfel: lucrările de reparaţii capitale (+27,7%), lucrările de construcţii noi (+27,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+3,2%).

Respectiv, pe obiecte de construcţii, s-au evidenţiat creşteri astfel: clădirile rezidenţiale (+31,3%), clădirile nerezidenţiale (+21,3%) şi la construcţiile inginereşti (+17,9%).


În noiembrie 2020, România se plasase pe ultimul loc în clasamentul evoluțiilor lunare din sectorul construcțiilor.

(Citiți și: „Construcțiile – alarmă după euforia creșterilor. Implicațiile”)

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 2,2%, astfel:

  • lucrările de construcţii noi (+5,3%),
  • lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 10,0%, respectiv cu 0,4%.

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate se înregistrează creşteri la volumul:

  • clădiri rezidenţiale (+8,3%),
  • clădiri nerezidenţiale (+2,3%) şi
  • construcţii inginereşti (+1,3%).

BT: Perspective favorabile pentru un deceniu întreg

Totuși, „prognozăm creșterea sectorului de construcții cu ritmuri ridicate în acest deceniu”, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania (BT), în raportul citat.

Analistul de la BT își susține scenariul cu argumentul următorilor factori:

  • „perspectivele de persistență a costurilor reale de finanțare la un nivel redus, date fiind consecințele incidenței pandemiei, un șoc sanitar fără precedent în ultimul secol (de altfel, băncile centrale din lume au semnalat perspectiva continuării abordării acomodative a politicii monetare pe termen mediu);
  • începutul ciclului economic post-pandemie, cu premise favorabile pentru dinamica investițiilor productive (mai ales că fluxurile investiționale au continuat inclusiv în anul pandemic 2020);
  • implementarea programelor lansate de Uniunea Europeană după incidența pandemiei;
  • continuarea procesului de convergență economică europeană pentru România și programului de susținere a pieței imobiliare;
  • potențialul ridicat de dezvoltare la nivelul infrastructurii critice;
  • perspectivele de menținere la un nivel ridicat pentru raportul investiții publice/PIB”.

Creștere de 16,5% în decembrie 2020 / decembrie 2019

În decembrie 2020 față de decembrie 2019, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 16,5%, în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+30,3%) şi la lucrările de construcţii noi (+17,1%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 2,1%.

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată indică creşteri ale volumului construcţiilor inginereşti (+26,7%) şi ale clădirilor rezidenţiale (+15,4%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 1,5%.

În serie brută, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 12,6%. Pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri ale volumului lucrărilor de reparaţii capitale (+24,2%) şi ale lucrărilor de construcţii noi (+19,0%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 8,6%.

Pe obiecte de construcţii, seria brută evidenţiază creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii inginereşti (+22,5%) şi ale clădirilor rezidenţiale (+14,5%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 0,7%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: