sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 august, 2021

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2 este „o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului”, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, primind-o la Kiev pe Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, care susţine acest proiect, transmite Reuters.

„Examinăm acest proiect doar prin prisma securităţii şi îl considerăm o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului. Nimeni nu poate nega că principalele riscuri legate de Nord Stream 2 vor viza Ucraina”, a declarat președintele Zelenski în timpul conferinţe de presă comune cu cancelarul Angela Merkel.

În declarația sa, Angela Merkel a insistat asupra faptului că Rusia nu trebuie să-şi utilizeze gazul ca pe o armă geopolitică împotriva Ucrainei. „Suntem de acord cu americanii: gazul nu trebuie utilizat ca o armă geopolitică. În final vom vedea, în funcţie de reînnoirea a contractului pentru tranzitarea gazelor prin Ucraina”, a declarat Angela Merkel.


Cancelarul Merkel a reamintit că Germania a ajuns la un compromis cu SUA, care încercau să blocheze Nord Stream 2, pentru a permite realizarea proiectului, tocmai cu condiţia ca Moscova să nu se folosească de el pentru a slăbi Ucraina şi ca Rusia să-şi prelungească dincolo de 2024 contractul de tranzit gazier.

Însă preşedintele Zelenski a declarat ca până acum el a auzit în problema prelungirii acordului de tranzit doar „lucruri de ordin foarte general”.

Angela Merkel a mai spus că înţelege „marile îngrijorări” ale preşedintelui Zelenski, subliniind totodată că Berlinul „are o responsabilitate aparte” în materie. Acordul germano-american permite „sancţiuni dacă gazul este utilizat ca armă”, a spus cancelarul.

Angela Merkel a promis de asemenea că angajamentele sale sunt „constrângătoare şi pentru viitoarele guverne” germane, în condiţiile în care ea se pregăteşte să se retragă după 16 cât s-a aflat la putere.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Vizita în Ucraina a cancelarului Angela Merkel a fost organizată la două zile după o vizită la Moscova.

Gazprom intenţionează să înceapă transportarea gazelor naturale prin conducta Nord Stream 2 anul acesta, odată ce proiectul va fi finalizat. Obiectivul Gazprom este să pompeze 5,6 miliarde metri cubi de gaze ruseşti prin controversatul gazoduct, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, şi este aproape finalizat. După finalizare, noul gazoduct ar urma să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: