vineri

21 iunie, 2024

22 noiembrie, 2021

Vodafone trebuie să plătească 111,9 milioane de lei din amenda aplicată de Consiliul Concurenței pentru abuzul de poziţie dominantă exercitat de companie în relaţia cu Netmaster Communications. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat irevocabil, la 10 ani de la aplicarea amenzii, existența acestui abuz, așa cum acuzase Consiliul Concurenței.

Amenda acordată de Consiliul Concurenței era de 120,3 milioane, însă Curtea Supremă a decis diminuarea totalului cu 7%, până la 111,9 milioane lei.

În anul 2011, autoritatea de concurenţă a sancţionat companiile Orange şi Vodafone pentru că au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie.


Firma Netmaster a fost dizolvată între timp.

Cele două companii, Orange şi Vodafone, au atacat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei. Curtea de Apel Bucureşti a avut soluţii diferite în cele două cazuri şi, ca urmare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis din nou la prima instanţă, pentru a fi rejudecate.

În cazul Orange, ÎCCJ a confirmat irevocabil încălcarea Legii concurentei de către Orange, în aprilie 2018.

Cele două companii deţin monopol în propriile reţele, iar conform normelor europene în domeniul concurenţei un refuz al unei companii dominante poate reprezenta un abuz, în absenţa unei justificări obiective.


Orange şi Vodafone aveau obligaţia de a respecta atât reglementările autorităţii din domeniu (ANCOM), dar şi prevederile din domeniul concurenţei, respectiv nu aveau voie să îşi folosească în mod abuziv poziţia dominantă.

În 2011, șefii Vodafone au venit în România, au promis investiții și s-au plâns de amendă

În 2011, șefii Vodafone ar fi venit la București, unde au discutat cu prim-ministrul de atunci, Emil Boc, care i-a asigurat, că România sprijină investitorii străini.

CEO-ul companiei i-ar fi prezentat premierului un plan de investiţii de 500 de milioane de euro în următorii cinci ani.

Pe agenda discuțiilor a fost și amenda de 63 de milioane de euro, primită de Vodafone şi Orange.

La întâlnirea de la Palatul Victoria, anunţată public de guvern cu câteva ore înainte, oficialii Vodafone ar fi ridicat şi problema amenzii stabilite de Consiliul Concurenţei, conform unor surse citate la vremea respectivă de Mediafax.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: