vineri

19 aprilie, 2024

17 aprilie, 2014

Îngrijorările Occidentului referitoare la graniţa de est a Uniunii cresc, iar analiştii vorbesc de o posibilă extindere a ambiţiilor imperialiste ale Rusiei în Odesa şi Transnistria, după declaraţiile făcute joi de preşedintele Vladimir Putin, în cadrul unei sesiuni de întrbări şi răspunsuri televizate.

„Trebuie să facem orice pentru a-i ajuta pe acei oameni”

„Există un permis acordat preşedintelui de către Consiliul Federaţiei, de a folosi forţele armate în Ucraina. Sper foarte mult că nu voi fi nevoit să folosesc acest drept şi că vom reuşi să rezolvăm politic şi diplomatic toate problemele presante şi critice din Ucraina”, a spus joi Vladimir Putin.

Garantarea drepturilor etnicilor ruşi este cheia rezolvării situaţiei din Ucraina, a mai spus liderul de la Kremlin. „Trebuie să facem orice pentru a-i ajuta pe acei oameni să-şi apere drepturile şi să-şi decidă independent viitorul. Acesta este lucrul pentru care vom lupta”, a adăugat preşedintele Putin.

Despre Transnistria


Întrebat dacă va recunoaşte independenţa Transnistriei, aşa cum a cerut Sovietul Suprem de la Tiraspol, preşedintele Putin a evitat un răspuns, dar a cerut Moldovei şi Ucrainei să oprească imediat blocada instituită împotriva Transnistriei.

Deputaţii Sovietului Suprem din Transnistria, regiunea separatistă din Republica Moldova, au votat miercuri, în unanimitate, să trimită Dumei ruse şi preşedintelui Vladimir Putin o cerere pentru ca Federaţia să recunoască independenţa acestui teritoriu din stânga Nistrului.

Vladimir Putin a spus că Transnistria reprezintă o problemă serioasă, deoarece este locuită de mulţi cetăţeni ruşi. „Locuitorii din Transnistria trebuie să îşi decidă singuri viitorul”, a adăugat preşedintele Federaţiei Ruse.

El a declarat că va continua dialogul cu Republica Moldova şi Ucraina în cadrul formatului 5+2.

Implicarea forţelor ruse în Crimeea


Vladimir Putin a recunoscut pentru prima dată susţinerea activă acordată de trupele ruseşti separatiştilor din Crimeea.

„Pericolele la adresa populaţiei vorbitoare de limba rusă din Crimeea au fost reale. Nu am plănuit nicio anexare, ci doar am luat decizia de a-i sprijini pe etnicii ruşi din Crimeea, atunci când ne-au cerut ajutorul”, a explicat preşedintele Rusiei.

„Desigur că trupele noastre s-au aflat în spatele forţelor de autoapărare din Crimeea”, a recunoscut Vladimir Putin, întrebat fiind despre bărbţii înarmaţi şi cu cagule pe faţă care au acţionat în Crimeea după referendumul pentru independenţă organizat la sfârşitul lunii martie.

Liderul de la Kremlin a negat însă că în estul Ucrainei ar acţiona acum astfel de agenţi sau soldaţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: