luni

24 ianuarie, 2022

Vladimir Putin: Occidentul să nu treacă liniile roșii ale Rusiei, răspunsul ar fi ”asimetric, rapid și dur”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 aprilie, 2021

Președintele Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul să nu treacă peste ”liniile roșii” ale Rusiei, spunând că Moscova va răspunde rapid și dur la orice provocări, astfel încât cei care care le-au făcut își vor regreta acțiunile, transmite Reuters.

Declarațiile liderului de la Kremlin vin într-o perioadă în care relațiile cu Statele Unite și Europa sunt deosebit de încordate din cauza situației din Ucraina și a sănătății opozantului rus Alexei Navalnîi, încarcerat într-un lagăr rusesc.

”Noi vrem bune relații (…) chiar nu vrem să ardem punțile”, a spus Putin în discursul său anual privind stara națiunii, în fața celor două camere ale parlamentului rus.


„Dar, dacă cineva confundă, eronat, bunele noastre intenții cu indiferența sau slăbiciunea și vrea să ardă sau să arunce în aer aceste punți, trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid și dur”, a spus acesta.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit lui Vladimir Putin, Rusia va hotărî unde este linia roșie în fiecare caz.

Declarațiile vin după ce, în ultimele săptămâni, tensiunea a crescut în relația dintre Rusia și țările occidentale, care acuză faptul că Moscova masează zeci de mii de militari aproape de granița cu Ucraina.

În acelaşi timp, Vladimir Putin a acuzat ceea ce el a numit „acte nefondate” şi „neprietenoase” continue la adresa Rusiei. Pentru unele ţări „a devenit un fel de sport să atace Rusia din nimic”, a spus el.
Cu toate acestea, Putin nu a făcut referiri precise la marile dosare asupra cărora Rusia are poziţii divergente faţă de SUA şi UE.

„Ne comportăm în ansamblu cu reţinere şi într-o manieră modestă, adeseori fără să răspundem acţiunilor neprietenoase sau chiar unor grosolănii flagrante”, a continuat el.

(Citiți și:”Viitorul Europei de Est – de la pericolele Europei Westfaliene, la spectrul unei Europe Tripolare. Și la ”spațiul dintre Germania și Rusia””)

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat totodată tăcerea Occidentului cu privire la ceea ce el a prezentat ca fiind drept o „tentativă de lovitură de stat” în Belarus, unde preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat anterior că a dejucat un asasinat împotriva sa.

Evocând această „tentativă de organizare a unei lovituri de stat şi de asasinare a preşedintelui belarus”, Putin a spus că în Occident „toată lumea pretinde că nimic nu s-a întâmplat”, adăugând că asupra Belarusului se pregătea un atac cibernetic de amploare.

Totuşi, preşedintele rus nu a spus niciun cuvânt despre disidentul Aleksei Navalnîi, aflat într-o stare critică în închisoare, potrivit apropiaţilor săi, şi nici despre comasarea a zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina sau acuzaţiile de spionaj şi ingerinţă în alegerile din SUA ori despre recentul scandal cu Cehia, după ce Praga a acuzat agenţi ai Serviciului militar de informaţii (GRU) de explozia provocată într-un depozit de muniţii de pe teritoriul său.


Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr